De beste kleine smartphone van 2021: top 5

De beste kleine smartphone van 2021: top 5

Mobiele telefoons krijgen steeds grotere schermen. Lang niet iedereen wil echter dagelijks een enorm gevaarte van een smartphone bij zich dragen. Geen nood: er zijn gelukkig ook handzamere toestellen van verschillende merken te koop. Welke er kwalitatief met kop en schouders bovenuit steken? Smartphone.nl zet de beste 5 kleine smartphones van dit moment op een rij. 

Wat is de beste kleine smartphone?

Als je op zoek bent naar een compacte smartphone, zijn je opties tegenwoordig redelijk beperkt. Bestaande kleine toestellen verouderen namelijk en krijgen op termijn geen updates meer. Nieuwe modellen met kleine schermen zijn schaars. De meeste fabrikanten brengen namelijk liever smartphones uit met grote schermen. Daar is immers de meeste vraag naar. Er zijn echter ook genoeg mensen die liever een handzamer toestel in hun zak willen. Om antwoord te geven op de vraag ‘wat is de beste kleine smartphone?', hebben we hieronder de 5 beste kleine smartphones onder elkaar gezet. Vervolgens geven we meer informatie over de toestellen, inclusief prijzen.

  1. Apple iPhone 12 mini –  639 euro
  2. Google Pixel 4a – 404 euro
  3. Sony Xperia 10 III – 409 euro
  4. Samsung Galaxy Xcover 5 – 278 euro
  5. Asus Zenfone 8 – 699 euro

1. Apple iPhone 12 mini

De Apple iPhone 12 mini is de kleinste moderne iPhone én één van de compactste smartphones in algemene zin. Het scherm meet 5,4 inch en ziet er fraai uit dankzij het oled-paneel en scherpe full-hd-resolutie. Wil je een iPhone die je goed met één hand kan bedienen, dan is dit de beste keuze. De iPhone 12 mini is zelfs kleiner dan de iPhone SE (2020), die een 4,7 inch-scherm heeft. Hoe dat kan? Omdat de SE (2020) flinke randen rond het scherm heeft, terwijl de 12 mini zeer smalle randen gebruikt.

Het toestel is op het schermformaat en de accucapaciteit na identiek aan de reguliere iPhone 12. Dat is fijn, want het is een erg complete smartphone. Zo is de iPhone 12 mini razendsnel, ondersteunt hij 5G-internet en heeft hij twee hele goede camera's. Leuk is dat de kleine iPhone in zes hippe kleuren te koop is. Het updatebeleid is uitstekend: Apple garandeert minimaal vier jaar regelmatige iOS-updates.

Plus- en minpunten

+ Compacte en degelijke behuizing
+ Goede hardware
+ Lange softwareondersteuning

– Kortere accuduur
– Slechts een 60Hz-scherm

Meer weten? Lees hier de uitgebreide iPhone 12 mini review. Overtuigd dat deze smartphone bij je past? Hier vind je de laagste prijs van een losse iPhone 12 mini. Natuurlijk kun je de iPhone 12 mini ook met abonnement kiezen.

2. Google Pixel 4a

Ook Google verkoopt een compacte smartphone, uiteraard met het eigen Android-besturingssysteem. De Pixel 4a is de kleinste en voordeligste keuze en heeft een 5,8 inch-scherm. Het gaat om een mooi oled-paneel met scherpe full-hd-resolutie.

De smartphone schiet bovendien scherpe foto's met zijn 12,2 megapixel-camera op de achterkant en doet het bovengemiddeld goed in het donker. Het toestel biedt een lange accuduur, snel opladen en stock-Android; oftewel de niet-aangepaste Android-software. Je kan rekenen op drie jaar updates. Een aandachtspunt is dat de Pixel 4a officieel niet in Nederland te koop is. Via grijze import is hij wel goed verkrijgbaar.

Let erop dat Google ook de Pixel 4a 5G aanbiedt met een groter scherm, betere specificaties en een hogere prijs.

Plus- en minpunten

+ Uitstekende camera
+ Stock-Android en lang updates

–  Niet officieel in Nederland te koop
– Niet de snelste

De uitgebreide Google Pixel 4a-review lees je hier. Daar vergelijk je ook de beste deals van de Pixel 4a met abonnement en check je de laagste prijs van een losse Pixel 4a.

3. Sony Xperia 10 III

Met de Sony Xperia 10 III koop je een compacte smartphone met een 6 inch-scherm. Dat scherm is smaller dan gebruikelijk, waardoor je films kijkt zonder storende zwart randen. Ook kun je prettiger twee apps onder elkaar gebruiken. Het oled-scherm ziet er fraai uit en oogt scherp dankzij de full-hd-resolutie.

Ook prettig aan de Xperia 10 III is dat de smartphone water- en stofdicht is, veel opslaggeheugen (128GB) heeft en beschikt over drie veelzijdige camera's. Aandachtspunten zijn het kortere updatebeleid van twee jaar en de onbetrouwbare vingerafdrukscanner.

Plus- en minpunten

+ Water- en stofdicht
+ Vlotte specificaties
+ Stock Android met goed update-beleid

– Korter updatebeleid
– Matige vingerafdrukscanner

Lees ook onze uitgebreide Sony Xperia 10 III review. Hier vergelijk je de Xperia 10 III met abonnement of vind je de laagste prijs van een losse Xperia 10 III.

4. Samsung Galaxy Xcover 5

De Samsung Galaxy Xcover 5 is de beste keuze als je een stevige smartphone met een handzaam scherm zoekt. Met 5,3 inch is het scherm goed met één hand te bedienen en het beeld oogt scherp genoeg dankzij de hd-resolutie. Groot pluspunt van de Xcover 5 is zijn robuuste ontwerp dat stof- en waterdicht is en tegen een val kan.

De smartphone valt ook op met zijn langdurige softwareondersteuning. Je krijgt maar liefst vijf jaar updates en daar kan bijna geen enkele Android-smartphone tegenop. Laat staan in dit prijssegment. Aandachtspunten zijn de minder krachtige specificaties en de lompe behuizing van het stevige toestel.

Plus- en minpunten

+ Stevig ontwerp
+ Vijf jaar updates

– Zwaar en lomp toestel
– Minder krachtige hardware

De beste aanbiedingen voor een Samsung Galaxy Xcover 5 met abonnement vind je hier. Uiteraard kun je de Galaxy Xcover 5 ook los kopen.

5. Asus Zenfone 8

De Asus Zenfone 8 is met zijn 5,91 inch-scherm ook lekker handzaam en komt qua specificaties het meest in de buurt van de iPhone 12 mini. En daarom ook qua prijs: voor de Zenfone 8 betaal je 699 euro. De smartphone heeft een mooi oled-scherm met soepele 120Hz-verversingssnelheid en scherpe full-hd-resolutie.

Het toestel is water- en stofdicht, heeft een snelle Snapdragon 888-processor en minimaal 128GB opslaggeheugen. Achterop zijn twee camera's geplaatst. De Zenfone 8 is voorzien van Android 11 en krijgt twee jaar updates. Prima, maar wat aan de korte kant. Gezien de prijs is het gebrek aan draadloos opladen wat jammer, maar gelukkig is de accuduur goed en gaat het opladen snel via de usb-c-poort.

Plus- en minpunten

+ Gunstig prijskaartje
+ Goede accuduur
+ Snelle processor

– Kan niet draadloos opladen
– Korter updatebeleid

Lees meer over de smartphone in onze uitgebreide Asus Zenfone 8 review. Bekijk hier de beste deal van een Asus Zenfone 8 met abonnement of vergelijk de laagste prijs van een losse Asus Zenfone 8.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel