Dit zijn de beste opvouwbare smartphones, deze komen er nog aan

Dit zijn de beste opvouwbare smartphones, deze komen er nog aan

Dé innovatie op het gebied van smartphones dit jaar is de smartphone met groot, buigbaar scherm. Nu het mogelijk is om schermen te vouwen, gaan fabrikanten los met extravagante smartphones die je kunt open- en dichtklappen. Dit zijn de beste opvouwbare smartphones van 2019.

Wat is de beste opvouwbare smartphone?

De ‘beste' opvouwbare smartphone is nog moeilijk aan te wijzen. Er is slechts een handjevol officieel aangekondigd en een enkeling is ook daadwerkelijk te koop. En het debacle met de Samsung Galaxy Fold heeft niet geholpen. Toch maken we op basis van wat we weten en welke geruchten de ronde doen, een overzichtje van smartphones die je kunt dubbelvouwen, in willekeurige volgorde:

 1. Samsung Galaxy Fold
 2. Huawei Mate X
 3. Royole Flexpai
 4. LG V50 ThinQ
 5. Motorola Razr
 6. Overige merken

1. Samsung Galaxy Fold

Galaxy fold opvouwbare smartphone

Het had zo mooi moeten zijn. Samsung had de wereldprimeur met de eerste opvouwbare smartphone. Het toestel zou aan het begin van 2019 in de winkels moeten liggen, maar helaas ging het kort daarvoor mis. De eerste toestellen die waren uitgedeeld aan journalisten bleken enorm kwetsbaar. De beschermlaag op het flexibele beeldscherm liet los en bij de scharnier kon stof of zand onder het scherm komen.

Het indrukwekkende toestel zou eerst in mei dit jaar in Nederland te bestellen zijn. De verkoopprijs bedraagt maar liefst 2000 euro. Nu de oorspronkelijke lanceerdatum van de baan is, ligt hij vermoedelijk in de tweede helft van 2019 alsnog in de winkels. Samsung belooft dat de problemen dan verholpen zijn.

 • 7,3 inch-oled-scherm, 2152 bij 1536 pixels + 4,6 inch oled
 • Accu: 4380 mAh
 • Processor: Snapdragon 855
 • Camera's: 16+12+12 megapixel en 10+8 megapixels aan de binnenkant
 • Geheugen: 512 GB opslaggeheugen
 • Formaat uitgevouwen: 160,9 bij 117,9 bij 6,9 millimeter

2. Huawei Mate X

Huawei Mate X opvouwbare smartphone

De Chinese smartphonefabrikant Huawei heeft ook al een opvouwbare telefoon laten zien. Anders dan bij de Samsung Galaxy Fold vouwt bij Huawei het grote scherm rond de buitenkant van het toestel. Opgevouwen is het daardoor een smartphone van normale afmetingen, maar met twee displays aan zowel de voor- als achterzijde. Eenmaal uitgevouwen heeft het meer weg van een kleine tablet, met een vierkant 8 inch-scherm.

De Huawei Mate X is op het Mobile World Congress gepresenteerd en komt later dit jaar beschikbaar. Of hij ook in Nederland verkrijgbaar komt, is nog niet duidelijk. Tijdens de presentatie kon het 5G-toestel alleen achter glas worden bewonderd. Gezien de problemen waarin Huawei momenteel verkeert, is het lot van de Mate X onduidelijk. Als hij ooit verkrijgbaar is, zal het toestel in ieder geval peperduur worden: de adviesprijs is 2299 euro.

 • Scherm: 8 inch, 2480 bij 2200 pixels
 • Accu: 4500 mAh
 • Processor: HiSilicon Kirin 980-chip
 • Camera: 40, 16, 8 megapixel + ToF sensor
 • Geheugen: 512 GB
 • Formaat: 161,3 bij 146,2 bij 5,4 millimeter

3. Royole Flexpai

Royole Flexpai opvouwbare smartphone

Het is goed mogelijk dat je nog nooit van telefoonmerk Royole hebt gehoord. De Chinese smartphonefabrikant maakte echter eind vorig jaar zijn claim to fame toen ze de eersten waren met een opvouwbare smartphone. De Royole Flexpai is in november 2018 al gepresenteerd, enkele maanden voor Samsung en Huawei er aan toe kwamen.

 • Scherm: 7,8 inch oled, 1920 bij 1440 pixels
 • Accu: 3970 mAh
 • Processor: Snapdragon 855-chip
 • Camera: 16 + 20 megapixel-camera
 • Geheugen: 128 GB opslaggeheugen
 • Formaat: 134 bij 190 bij 7,6 millimeter

4: LG V50 ThinQ

LG opvouwbare smartphone

LG is een bedrijf dat regelmatig voorop loopt in beeldschermtechnologie. Wie weet herinner je je nog wel de LG G Flex en G Flex 2: smartphones met buigbare beeldschermen die krom liepen. Voor wie verwacht dat LG dat in de afgelopen jaren heeft doorontwikkeld tot een beeldscherm dat helemaal dubbel te vouwen is, helaas. LG Topman Kwon Bong-Seok heeft te kennen gegeven dat het bedrijf momenteel even geen plannen heeft in een opvouwbare smartphone.

Of je moet de LG V50 ThinQ meetellen. Het 5G-toestel heeft optioneel een tweede scherm, dat je aan de telefoon zelf kunt vastklikken. Een soort telefoonhoesje, met aan de binnenkant een 6,2 inch-scherm. Het display is samen met de de telefoon te gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld dienst doen als controller tijdens het spelen van een game, of als scherm om extra informatie weer te geven tijdens het kijken van een video.

5. Motorola RAZR

Het zijn nog maar geruchten, maar Motorola staat op het punt de iconische RAZR-reeks weer nieuw leven in te blazen. De legendarische flip-phone maakt een comeback als opvouwbare RAZR smartphone.

Dat weet althans de Wall Street Journal te melden op basis van bronnen binnen Lenovo, de eigenaar van Motorola. Veel details zijn er nog niet bekend over de opvouwbare Motorola RAZR. De specificaties en het uiterlijk blijven nog even een verrassing. Wel weten we dat het toestel zeer waarschijnlijk alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar is.

opvouwbare smartphones

6. Overige merken met opvouwbare smartphones

De verwachting is dat in 2019 nog veel meer fabrikanten een opvouwbare smartphone laten zien. Zo plaatsten zowel Xiaomi als Oppo al heel kort wat eerste beelden van prototypes van hun buigbare telefoons op het sociale netwerk Weibo. Ook Apple is blijkbaar achter de schermen bezig met een opvouwbare iPhone. Als dit toestel al ooit beschikbaar komt, zal het nog wel enkele jaren duren.

Heb je meer vragen over opvouwbare smartphones? Zoals hoe ze werken en of je er al eentje moet kopen? Lees hier 4 vragen over opvouwbare smartphones beantwoord. Benieuwd naar welke andere smartphone trends we voor 2019 hebben gespot? Smartphone.nl keek op het Mobile World Congress in Barcelona goed rond en zag een aantal opvallende zaken.

Geschreven door Dennis de Vries

Freelance techjournalist uit Alkmaar. Schrijft al sinds de T-Mobile G1 over Android, maar doet nu ook veel met startups. Zit verder graag in Krakau.

Bekijk profiel