Problemen met je Chromecast? Met deze 3 oplossingen niet meer

Problemen met je Chromecast? Met deze 3 oplossingen niet meer

Met een Chromecast tover je iedere ‘domme' tv in een handomdraai om naar een smart tv. Hier heb je echter weinig aan als je geen beeld krijgt, de verbinding steeds wegvalt of de audio hapert. Dit is hoe je de meestvoorkomende Chromecast-problemen oplost.

Chromecast problemen oplossen: zo doe je dat

Er zijn drie generaties van de Chromecast. De eerste versie kwam uit in 2013 en lijkt op een usb-stick. Zijn opvolger heeft meer weg van een ijshockey-puck en werd in 2015 uitgebracht. De laatste versie, uit 2018, lijkt hier qua ontwerp op, maar is mat afgewerkt. Ook heb je nog de krachtigere Chromecast Ultra en Chromecast Audio, voor het afspelen van muziek. Dit zijn de meest voorkomende Chromecast-problemen, en hoe je ze oplost.

Chromecast problemen oplossen modellen

1. Chromecast instellen lukt niet

Een slechte start. Je pakt de Chromecast uit, sluit hem aan op je tv en downloadt de Home-app uit de Play Store of App Store, maar tijdens het instellen wordt hij niet gevonden. Meestal heeft dit te maken met je wifi-verbinding.

Heb je vaker last van apparaten die niet herkend worden, zoals een draadloze printer? Dan is het verstandig om eens de instellingen van je router in te duiken. Misschien staat er wel een update klaar, of hangt hij op een ongunstige plek waardoor het signaal matig is.

Ook kan het zo zijn dat je teveel apparaten op je wifi-netwerk hebt aangesloten. Schakel bijvoorbeeld je draadloze printer uit en zet je laptop op vliegtuigstand en controleer of je Chromecast nu wel verbinding kan maken.

Check of je router goed ingesteld is

Lukt het nog steeds niet? Dan moet je de instellingen van je router controleren. Dit ziet er op het eerste gezicht misschien wat overweldigend uit, maar als je je aan de volgende ‘regels' houdt, kan er weinig misgaan.

Chromecast problemen oplossen 2

De eerste stap is het benaderen van je router. Dit doe je door het ip-adres in de browser van je computer in te vullen.  Meestal is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1. Log vervolgens in met de codes die je van je provider hebt gekregen en ga naar de instellingen.

Je ziet hier een hoop vreemde termen staan, maar in dit geval zijn slechts een paar opties belangrijk. Zorg er voor dat ‘AP-cliëntisolatie' uit staat, en ‘UPnP' juist ingeschakeld is. Ook moet je eventuele VPN's en proxyservers verbreken.

Heb je een eerste generatie Chromecast? Zorg er dan ook voor dat jouw modem is ingesteld op 2.4GHz, omdat 5GHz niet ondersteund wordt. Voor de latere Chromecast-modellen maakt het niet uit welke bandbreedte je gebruikt.

Router wordt niet ondersteund

Heeft dit niet geholpen? Dan wordt je router misschien niet ondersteund. Dit komt zelden voor, maar er zijn enkele uitzonderingen. Neem een kijkje op de officiële Google-website om te kijken of jouw router/modem in de lijst staat. Hierbij vindt je een uitgebreide handleiding om je Chromecast alsnog aan de praat te krijgen.

2. Chromecast werkt ineens niet meer

Werkte je Chromecast altijd prima, maar kun je ineens geen verbinding meer maken? Dan is er waarschijnlijk sprake van een vastloper. De makkelijkste manier om dit op te lossen is door de Chromecast even uit je tv te halen, en eventueel hetzelfde te doen voor je router of modem.

CHromecast problemen oplossen uitg

Sluit het kastje vervolgens weer aan, en controleer of je weer als vanouds kunt streamen. Is dit niet het geval? Dan is het tijd om je Chromecast te resetten. Bij de eerste generatie druk je hiervoor 25 seconden op het knopje aan de zijkant, waarna het scherm van de tv op zwart gaat. Hierna begint het opnieuw opstarten.

Bij de tweede generatie Chromecast of Chromecast Ultra, houd je het knopje ingedrukt totdat het lampje oranje begint te knipperen. Zodra deze wit wordt, laat je ‘m los. Nu wordt de dongle gereset, waarna je ‘m weer opnieuw kunt installeren.

3. Dit moet je doen wanneer de kwaliteit slecht is

Heb je last van haperend beeld tijdens het kijken van Netflix, werkt de pauzeknop niet of doet Spotify er lang over om muziek te laden? Dan hangt je Chromecast waarschijnlijk op een onhandig plekje, waardoor de verbinding niet optimaal is.

Wanneer je een eerste versie Chromecast hebt los je dit op door het bijgeleverde koppelstukje aan te sluiten. De stick heeft zo net wat meer ruimte om een goede verbinding te maken. Lost dit het probleem niet op, of heb je een nieuwere Chromecast? Dan is het tijd om te kijken hoe je het signaal kunt verbeteren. Verplaats je router of zet je tv op een betere plek in je woonkamer neer.

Je kunt makkelijk controleren hoe sterk de wifi-verbinding op verschillende plekken in je huis is, door te checken hoeveel signaal je telefoon heeft. Over het algemeen is het niet handig om je router in een hoek te plaatsen.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel