Dit moet je doen wanneer je de Play Store-app niet meer kunt vinden

Dit moet je doen wanneer je de Play Store-app niet meer kunt vinden

Paniek! Gisteren stond ‘ie er nog, maar nu kun je de app-winkel op je Android-telefoon niet meer vinden. Geen zorgen, want Smartphone.nl weet de oplossing. Zo installeer je de Google Play Store-app opnieuw.

Google Play Store-app opnieuw installeren: zo doe je dat

De Play Store-app is vooraf geïnstalleerd op iedere Android-smartphone. Soms kan het echter voorkomen dat je het icoontje niet meer kan vinden, of dat er iets anders aan de hand is. Voordat je de Play Store opnieuw gaat installeren, moet je een paar dingen checken. Meestal is de app-winkel namelijk niet weg, maar verschuilt hij zich.

1. Zet je smartphone aan en uit

De eerste stap is het aan- en uitzetten van je telefoon. In de meeste gevallen verhelpt dit het probleem en kun je de app-winkel weer gebruiken. Misschien had je iets in de instellingen aangepast en daardoor het icoontje tijdelijk verborgen.

2. Is de Play Store wel echt weg?

Hielp de vorige stap niet? Dan is het tijd om te controleren of de Play Store wel echt weg is, of alleen het icoontje. Ga in het instellingenscherm van je Android-smartphone naar ‘Apps en meldingen' en scrol in de lijst met programma's totdat je het Play Store-icoontje ziet. Klik erop en tik eventueel op ‘Inschakelen'. Misschien heb je de app-winkel per ongeluk uitgezet, of heeft een andere app hiervoor gezorgd.

3. Google Play Store opnieuw installeren

Kun je de Play Store nog steeds niet vinden? Dan zit er niks anders op dan de winkel opnieuw installeren. Op deze pagina vind je de laatste Google Play-versie als apk-bestand. Dit programma moet je downloaden, waarna de Play Store weer op je toestel staat. Dit is helemaal niet moeilijk, maar je moet er wel even de instellingen voor induiken. Op onze zustersite Android Planet staat een uitgebreide uitleg over het installeren van apk-bestanden voor als je er niet uitkomt.

Houden de problemen aan?

In principe is het niet mogelijk om de Play Store te verwijderen. Wanneer de app dus echt weg was staat er misschien een virus op je Android-toestel die app-winkel heeft verwijderd. Blijf je tegen dit soort problemen aanlopen? Dan is het tijd om gevaarlijke Android-apps te verwijderen. Lost dit je probleem ook niet op? Dan kun je nog altijd je Android-smartphone naar fabrieksinstellingen herstellen.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel