Je smartphone gereedmaken voor verkoop: zo doe je dat

Je smartphone gereedmaken voor verkoop: zo doe je dat

Hoe kan ik mijn oude smartphone gereedmaken om hem te verkopen? Smartphone.nl legt het in vier simpele stappen aan je uit.

Als je een nieuwe smartphone hebt gekocht, dan ga je waarschijnlijk je oude toestel niet meer gebruiken. Misschien zeg je tegen jezelf dat je hem als reserve-toestel bewaart, maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak.

Smartphone gereedmaken

Dan kan je er beter nog wat geld aan verdienen en hem verkopen. Voordat je aan geld kan denken, is het handig om je smartphone eerst gereed te maken voor verkoop. En daar moet je een aantal dingen voor doen.

smartphone gereedmaken1. Back-up maken

Allereerst is het erg belangrijk om een back-up te maken. Je zit er namelijk niet op te wachten om handmatig al je bestanden over te zetten naar je nieuwe toestel. Maak daarom gemakkelijk een back-up van je iPhone of back-up van je Android. Zo heb je al je belangrijke gegevens en bestanden op één plek en kun je veilig verder gaan met het leegmaken van je smartphone. Ook is het goed om een reservekopie van WhatsApp te maken. Dit doe je door de chat-app te openen en naar ‘Instellingen > Chats > Chat back-up'.

2. Sim- en sd-kaarten

Het is klinkt makkelijk, maar veel mensen vergeten het. Verwijder altijd even de simkaart die je gebruikt, net zoals een eventuele micro-sd-kaart. Als de sim- of micro-sd-kaart in een kleine sleuf in je smartphone zit, dan verwijder je ze gemakkelijk met het bijgeleverde pinnetje, of bijvoorbeeld het uiteinde van een paperclip. Ze kunnen ook achter in je telefoon bij de accu zitten. Dan haal je simpelweg de achterkant van je toestel eraf.

3. Fabrieksinstellingen herstellen

Je hebt nu je gegevens en bestanden veilig opgeslagen en alle hardware verwijdert. Dan is het nu tijd om je smartphone leeg te maken. Je doet dit door de fabrieksinstellingen terug te zetten. Het is dus niet nodig om alles handmatig te verwijderen. Door de fabrieksinstellingen te herstellen, is het net alsof je de telefoon weer als nieuw uit de doos haalt.

4. Accessoires en schoonmaken

Je oude telefoon is nu bijna klaar voor de verkoop. Het enige wat handig is om te doen, is de accessoires verzamelen en je toestel schoonmaken. Als je het originele doosje, bonnetje en garantiebewijs nog hebt, dan stijgt de smartphone in waarde. Hetzelfde geldt voor de oplader, meegeleverde oordopjes en andere accessoires. Hoe vollediger je het toestel aanbiedt, des te meer je ervoor kunt vragen.

Geschreven door Declan van Schaik

Techjournalist uit ‘s-Hertogenbosch. Schrijft graag over smartphones en tips. Liefhebber van voetbal en kan niet zonder Spotify.

Bekijk profiel