7 tips om een smartphone met waterschade te redden

7 tips om een smartphone met waterschade te redden

Er verschijnen steeds meer smartphones die waterdicht zijn, maar helaas geldt dat niet voor ieder toestel op de markt. Gelukkig is niet iedere doorweekte smartphone reddeloos verloren. Deze stappen helpen je verder als je smartphone nat wordt.

Smartphone nat? Dit is wat je moet doen

Wasmachines, kranen, fonteinen, zwembaden en wc’s: er zijn talloze manieren waarop je smartphone nat kan worden. Een niet-waterdichte telefoon die in het water is gevallen, kan meestal gered worden. Wat je in ieder geval niet moet doen is een föhn, verwarming, magnetron of een andere hittebron aan het werk zetten. Dat beschadigt de elektronica aan de binnenkant van je toestel namelijk alleen maar verder. Deze tips hebben doorgaans een betere afloop.

1. Haal hem weg bij het water en schakel hem uit

Is je smartphone in het water gevallen? Haal hem zo snel mogelijk weg bij de nattigheid. Let daarbij wel op dat er geen accu is aangesloten, want je wilt jezelf niet elektrocuteren. Snel handelen dus, maar niet overhaast. Het uitschakelen voorkomt dat kortsluiting kan optreden. Als dat gebeurt, is je toestel waarschijnlijk niet meer te redden.

2. Leg het toestel op een keukenpapiertje

Je smartphone is weg bij het water, maar wel nog nat. Hoe eerder hij ergens op ligt dat vocht op neemt, hoe beter. Dit kan een keukenpapiertje zijn, of een handdoek.

3. Verwijder losse onderdelen als accu en simkaart

Misschien wel het belangrijkste onderdeel. Wanneer de circuits aan de binnenkant namelijk geen contact maken met een energiebron als ze nat zijn, zullen ze ook geen schade oplopen. Het belangrijkste onderdeel om te verwijderen is de accu, maar dit is doorgaans niet mogelijk. De meeste moderne smartphones hebben namelijk een niet-verwisselbare batterij die verstopt zit achter de metalen of glazen achterkant.

Een onderdeel dat je wel kan verwijderen, is het kaartslot voor de simkaart(en). Dit kaartslot biedt soms ook ruimte aan een micro-sd-kaartje. Over het algemeen kunnen deze typen kaartjes wel tegen wat water, maar het is raadzaam om ze zo snel mogelijk uit je toestel te halen. Zijn de kaartjes nat, leg ze dan te drogen op bijvoorbeeld een keukenpapiertje.

Vervolgens moeten ook koptelefoons en hoesjes zo snel mogelijk worden verwijderd. Leg dit allemaal ook op keukenpapier zodat het water daar ook uit kan lopen.

4. Dep je smartphone droog met een zachte doek

Als je smartphone nat is, is al het water dat je weg kunt vegen mooi meegenomen. Schudden om de druppels eruit te krijgen wordt niet aanbevolen. Zo kan het water namelijk juist dieper in de natte smartphone terechtkomen. Een stof- of kruimelzuiger gebruiken om je toestel nog nét wat droger te krijgen is wel handig.

5. Gebruik droogmiddel om het laatste vocht te verwijderen

Hier zijn verschillende manieren voor. Zo zijn er speciale droog-hoesjes (zoals de Thirsty Bag) op de markt die je om het toestel heen kunt doen. Deze moet je echter direct gebruiken als je telefoon bijvoorbeeld in de wc is gevallen, terwijl je een dergelijk hoesje waarschijnlijk niet in huis hebt. Huis-tuin-en-keuken-middelen zijn er echter genoeg. Misschien ken je de zakjes silica-gel, die soms in de doos zitten als je een product laat thuisbezorgen. Als je er nog een paar hebt, dan kun je de gel uit het zakje halen en over je smartphone strooien. Heb je ook dit niet in huis, dan is rijst een alternatief. Rijst neemt namelijk effectief vocht op, dus het kan helpen om je telefoon in rijst te leggen. Het nadeel hiervan is dat het kan gaan plakken en in de openingen en poorten terecht kan komen. Houd daar rekening mee. Handig is om je smartphone regelmatig te keren zodat overgebleven vocht zich niet in één hoek kan ophopen.

6. Leg het toestel weer op keukenpapier of handdoek

Het doel hiervan is om te controleren of het toestel nu écht helemaal droog is. Voel je dat het papier toch nog vochtig is, doorloop de stappen dan opnieuw.

7. Schakel je smartphone na ongeveer 24 uur weer in en hoop op het beste

Als je de voorgaande zes stappen zorgvuldig hebt doorlopen, dan heb je er alles aan gedaan. Nu is het tijd om te kijken of het geholpen heeft. In deze fase kun je nogmaals openingen op vocht controleren. Let vooral ook goed op hoe je toestel reageert. Zijn er nog vreemde geluiden? Zie je iets geks op het scherm? Of laadt je smartphone niet op? Dan zou je eventueel opnieuw kunnen beginnen.

Heeft je smartphone een verwisselbare accu en doet hij het niet? Dan zou je het met een andere (originele!) accu kunnen proberen, al is de kans groot dat je die eerst moet aanschaffen. Bij toestellen met een niet-verwijderbare batterij wordt het lastiger. Sommige (duurdere) modellen ondersteunen draadloos opladen. Als bekabeld opladen niets uithaalt, kun je de telefoon op een draadloze oplader leggen. Mogelijk laadt hij dan wel op.

Werkt ook dit niet, dan is het tijd om vrede te sluiten met het idee dat je toestel niet te redden is. Gelukkig is er als het goed is nog de simkaart. Die kun je in een andere smartphone stoppen.

Smartphone verzekeren tegen waterschade

Is je smartphone al eens in het water gevallen of ben je bang dat het een keer gaat gebeuren? Met een telefoonverzekering kan je je voor een vast bedrag per maand verzekeren voor verschillende soorten schade, waaronder waterschade. Er zijn veel verzekeraars, allemaal met andere voorwaarden en prijzen. Om die reden is Smartphone.nl in de verzekeringswereld gedoken. Lees hier meer over je telefoon verzekeren en vergelijk alle bekende aanbieders. Met een goede verzekering voorkom je stress en hoge kosten bij bijvoorbeeld iPhone waterschade.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel