5 tips om snel ruimte vrij te maken op je smartphone

5 tips om snel ruimte vrij te maken op je smartphone

Hoe maak je snel ruimte vrij op je toestel? Er zijn veel verschillende manieren, maar die zijn niet allemaal even effectief. Smartphone opslag vrijmaken doe je zo.

Het aantal apps blijft stijgen, maar de hoeveelheid opslag op smartphones stijgt helaas niet even snel mee. Te veel ruimte zul je dan ook niet snel hebben. Te weinig helaas wel. Je smartphone-opslag legen zal dan ook regelmatig nodig zijn, wat kan met onderstaande tips.

Smartphone opslag vrijmaken: zo werkt het

1. Kijk eerst wat het meest verbruikt

Voor je in het wilde weg aan het wissen slaat, is het handig om eerst eens te kijken welke apps nu daadwerkelijk het meest van je opslag vragen. Daar zullen soms verrassingen tussen zitten. Vervolgens kun je kijken om wat voor data het gaat en of je deze direct kunt verwijderen of eerst de app zelf moet openen.

In iOS dien je hiervoor naar ‘Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik' te navigeren. In Android is het pad Instellingen > Opslag.

omzet gratis apps

2. Vergeet de caches niet

Je bent misschien geneigd vooral naar bestanden te kijken, zoals de foto's en video's die je zelf hebt geschoten en bestanden die zijn gedownload. Maar veel ruimte wordt ook gebruikt door de cache van verschillende apps. Tijdelijke data in je browser kun je gemakkelijk wissen, evenals kaarten die je voor offline gebruik opslaat met Google Maps. Je moet daarvoor vaak wel even navigeren naar de instellingen van de app in kwestie.

3. Gebruik een micro-sd-kaart

Natuurlijk kun je foto's verwijderen of ze via usb overbrengen naar je laptop, maar het vervelende is dat je ze dan niet meer binnen handbereik hebt. Een micro-sd-kaart is de ideale manier om je opslag uit te breiden, maar niet alle smartphones (zoals de iPhone) hebben een micro-sd-slot. Bij de Galaxy S7 en Huawei P9 is het bijvoorbeeld wel mogelijk om de opslag uit te breiden, maar bij de populaire OnePlus 3 niet.

micro-usb-card

4. Gooi ongebruikte apps weg

Ligt voor de hand natuurlijk, maar er valt echt veel winst te behalen door overbodige apps van je toestel te halen. Meestal zie je in één oogopslag of je iets nog nodig hebt. Zo niet: weg ermee. Als de app geen belangrijke persoonlijke data bevat, loop je ook geen risico: opnieuw installeren is een kleine moeite.

5. Terug naar de fabrieksinstellingen

De meest drastische optie en dé methode om zo veel mogelijk opslag te verkrijgen, is om je smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Je toestel is dan namelijk volledig leeg. Als je handmatig aan het wissen slaat, zul je daar nog niet zo snel aan komen. Zorg wel dat je een back-up maakt van je smartphone voordat je ‘m helemaal leeg haalt.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel