Telefoon verzekeren: vergelijk de verschillende aanbieders
Als je eraan denkt om je smartphone te verzekeren, is het raadzaam om meerdere aanbieders te vergelijken. Dan ben je beter op de hoogte wat de verzekeringen wel en niet dekken en welke prijzen gangbaar zijn. Het telefoon verzekeren vergelijken doe je hier, want Smartphone.nl vertelt je meer over wat de populairste verzekeraars bieden.
Telefoon verzekeren vergelijken
Wanneer je een nieuwe smartphone koopt, krijg je bijna altijd het aanbod om ook direct een passende verzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd tegen schade en diefstal, en soms ook verlies. Het aanbod van telefoonverzekeringen is groot en de onderlinge verschillen ook. Een eigen risico, administratiekosten en kleine lettertjes horen er vaak bij, maar niet alle verzekeraars hanteren dezelfde voorwaarden. We lichten daarom de verzekeringen van de populaire aanbieders uit.
Centraal Beheer
De verzekeraar Centraal Beheer heeft geen aparte smartphoneverzekering: je toestel is verzekerd via de Kostbaarheden Buitenshuisverzekering. Deze verzekering kan je afsluiten bij de inboedelverzekering van Centraal Beheer. Omdat de Kostenbaarheden Buitenshuisverzekering niet los af te sluiten is, is hij alleen interessant voor (potentiële) Centraal Beheer-klanten. De verzekering heeft een eigen risico van honderd euro en geldt in Nederland. Voor buitenlanddekking is een aparte reisverzekering vereist.
Om schade en diefstal binnenshuis te verzekeren, is een inboedelverzekering nodig. De Kostbaarheden Buitenshuisverzekering geldt namelijk alleen – de naam verraadt het al – buiten de deur. Schade, verlies en diefstal is verzekerd. Als blijkt dat je telefoon is gestolen omdat je niet goed oplette, keert Centraal Beheer niet uit. In de polisvoorwaarden (pdf) staat ook dat je niet verzekerd bent bij overmatig alcoholgebruik en roekeloosheid. Slijtage, kleine deuken en krassen en andere gewone gebruikersschade vallen ook niet onder de verzekering.
Kijk hier voor meer informatie over de verzekering van Centraal Beheer en om je premie te berekenen.
MediaMarkt
De telefoonverzekering van MediaMarkt wordt uitgevoerd door Actua en is geschikt voor smartphones tussen de 0 en 1700 euro. Als je toestel maximaal 150 euro kostte bij aanschaf, duurt de verzekering maximaal 12 maanden. Bij duurdere telefoons duurt hij maximaal 36 maanden. Er zijn twee pakketten: één voor schade en één voor schade, verklaarbaar verlies en diefstal uit vervoermiddelen. De premies van de pakketten hangen af van het aanschafbedrag van je telefoon. Dit is bij de meeste verzekeraars zo. Het afsluiten van een MediaMarkt-verzekering kost eenmalig 9,95 euro.
Actua gebruikt de waarde van je smartphone ook om je eigen risico te bepalen. Het eigen risico is minimaal 25 euro en maximaal 70 euro per claim. In de uitgebreide polisvoorwaarden (pdf) staat dat je een extra eigen risico betaalt als je binnen zes maanden na ingang van de verzekering aanklopt met schade, verlies of diefstal. Dit extra eigen risico is 25 procent en bedraagt maximaal zestig euro.
Beide verzekeringen dekken val-, stoot- en waterschade. Slijtage, krassen, deuken en schrammen ‘die de normale gebruiksmogelijkheden niet beïnvloeden' zijn uitgesloten. Als je tegelijk met de telefoon accessoires gekocht hebt, zijn die ook verzekerd (tot driehonderd euro). De verzekeringen bieden werelddekking. Volgens de MediaMarkt-website biedt een verzekering ook langere garantie, maar wij lezen hier niets over in de polisvoorwaarden.
Het goedkoopste pakket verzekert niet tegen verklaarbaar verlies en diefstal, het duurdere pakket wel. In de polisvoorwaarden staan wel een aantal – opvallende – uitsluitingen. Word je telefoon gestolen uit een school, clubgebouw of sportcomplex, dan keert Actua niet uit. En reis je met een openbaar vervoermiddel zoals de trein of het vliegtuig met je toestel niet in je handbagage, dan draai je ook zelf op voor de kosten.
In het geval van een kapotte telefoon, bekijkt Actua of hij gemaakt kan worden en wat dit kost. De verzekeraar kan ervoor kiezen om je toestel niet te repareren, maar je in plaats daarvan een ander toestel te geven. Dit kan een nieuwe of tweedehands smartphone zijn. Een andere mogelijkheid is dat je met een MediaMarkt-cadeaubon een nieuwe telefoon uitkiest.
Kijk hier voor meer informatie over de verzekering van MediaMarkt en om je premie te berekenen.
Interpolis
Als je een Interpolis-inboedelverzekering hebt, dan is je smartphone verzekerd als hij thuis kapot gaat of gestolen wordt. Buitenshuis dekt de inboedelverzekering niet. Als je dergelijke dekking wil, kan je de BuitenDeDeur-verzekering nemen. Deze verzekering is voor waardevolle spullen in het algemeen, waaronder je smartphone, camera en laptop. Als je toestel buiten de deur stukgaat, kwijtraakt of gestolen wordt, ben je hiervoor verzekerd.
Let er wel op dat verlies vrij subjectief geïnterpreteerd wordt. In de uitgebreide polisvoorwaarden van de BuitenDeDeur-verzekering staat bijvoorbeeld dat je niet verzekerd bent als je je smartphone ‘laat liggen zonder dat er toezicht op is'. Interpolis schaart zo'n actie onder ‘de verzekerde heeft niet goed op zijn spullen gelet' en keert daarom niet uit. En laat je je telefoon kapot vallen omdat je dronken bent? Als blijkt dat je meer alcohol hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan, hoeft de verzekeraar niet uit te keren.
Net als veel andere aanbieders worden ook slijtage, krassen, deuken en andere ‘gewone gebruikersschade' niet gedekt. Per gebeurtenis heb je een eigen risico van honderd euro. Heb je de verzekering nodig en is je telefoon minder dan een jaar oud, dan krijg je de nieuwwaarde uitgekeerd. Als je toestel ouder is, ontvang je de (veel lagere) dagwaarde.
Kijk hier voor meer informatie over de verzekering van Interpolis en om je premie te berekenen.
Smartphonepolis
Smartphonepolis.nl is een online verzekeraar die ook actief is in Duitsland en Spanje. De aanbieder gebruikt de verzekering van Wertgarantie, een Duits bedrijf. De polisvoorwaarden (pdf) zijn door te nemen op de website van Smartphonepolis. Je kunt kiezen uit verschillende verzekeringen en bepaalt zelf of je een eigen risico van vijftig euro wil.
Let erop dat je zonder eigen risico een hogere premie betaalt. Je kan je nieuwe telefoon direct verzekeren, maar dit kan ook binnen een jaar. Je toestel moet dan nog wel schade- en storingsvrij zijn. Smartphonepolis verzekert smartphones tussen de 0 en 1700 euro.
Opvallend is dat de website adverteert met tal van defecten die gedekt zijn als je een smartphoneverzekering hebt, maar het merendeel van de defecten vallen gewoon onder de tweejarige fabrieksgarantie. Schades die niet onder de fabrieksgarantie vallen maar wel gedekt worden via een verzekering, zijn waterschade en val- en stootschade. Optioneel kan je daar een diefstalverzekering bij nemen. Als je je telefoon verliest, draai je zelf op voor de kosten.
Kijk hier voor meer informatie over de verzekering van Smartphonepolis en om je premie te berekenen.
NowGo
NowGo.com is een (online) verzekeringsmaatschappij die hoort bij Vivat, het moederbedrijf van Zwitserleven en Reaal. Bij NowGo kan je je smartphone verzekeren, maar ook je tablet en laptop. De nieuwe telefoon moet je binnen veertien dagen verzekeren en hij mag tussen de 200 en 1500 euro kosten. Je hebt de keuze uit twee telefoonverzekeringen: Schade en Schade + Diefstal. Allebei verzekeren ze je voor schade voor vallen, stoten en waterschade. De diefstalverzekering keert ook uit wanneer – je raadt het al – je smartphone wordt gestolen. Verlies wordt niet gedekt.
Let erop dat je bij de diefstalverzekering altijd een eigen risico hebt en dat je bij reparatie of diefstal niet per se dezelfde telefoon terugkrijgt. In de voorwaarden van NowGo staat dat je in deze situaties dezelfde of een smartphone ‘met gelijkwaardige specificaties' ontvangt. Het toestel kan nieuw of tweedehands zijn. Als je kapotte smartphone niet direct te repareren is, krijg je een vervangend toestel.
Een NowGo-verzekering dekt je telefoon in Nederland en wanneer je maximaal dertig dagen aangesloten in het buitenland bent. Slijtage en schade door normaal gebruik (krassen, deuken, etc.) worden niet gedekt, wat ook geldt voor schade aan software en telefoonaccessoires.
De verzekeringskaart van NowGo legt vrij duidelijk uit waar je wel en niet voor bent verzekerd. Wil je alles tot detail weten, neem dan de polisvoorwaarden (pdf) door.
Kijk hier voor meer informatie over de verzekering van NowGo en om je premie te berekenen.