Telefoongesprek opnemen werkt niet meer op Android Pie: dit zijn je alternatieven

Telefoongesprek opnemen werkt niet meer op Android Pie: dit zijn je alternatieven

Je hebt een belangrijk telefoongesprek met je Android-smartphone opgenomen en wilt het terugluisteren. Je drukt op afspelen maar je hoort niks. Wat blijkt? Het gesprek is helemaal niet opgenomen! Hoe komt dit, en wat doe je eraan? Smartphone.nl schiet te hulp!

Gesprek opnemen met Android 9.0 Pie: de alternatieven

Veel Android-gebruikers komen sinds het bijwerken naar Android 9.0 (Pie) van een koude kermis thuis. Vanaf die versie kun je namelijk niet meer een gesprek opnemen met Android. Het is niet duidelijk waarom Google de functie eruit gehaald heeft, maar het heeft waarschijnlijk met privacy te maken.

Als jij momenteel gebruikmaakt van een populaire app om telefoongesprekken mee op te nemen, zoals Gespreksopname of Call Recorder, zul je merken dat de programma’s niet langer werken. Je kunt de instellingen eindeloos controleren, maar ze nemen niks op.

Er zijn drie oplossingen:

  1. Root je smartphone, waarbij je mogelijk het recht op fabrieksgarantie verspeelt.
  2. Installeer een app om geluid op te nemen en zet je smartphone op luidspreker.
  3. Zet je telefoon op luidspreker en gebruik een andere telefoon om op te nemen.

Telefoongesprek opnemen Android 9.0 Pie Rooten

1. Smartphone rooten

Draait jouw Android-smartphone op Android 9.0 (Pie) en wil je apps blijven gebruiken om gesprekken op te nemen zoals je gewend bent? Dan zit er niks anders op dan je toestel rooten. Hierbij krijg je systeemtoegang tot je smartphone, waardoor je ‘meer de baas bent’.

Let op: rooten zelf is legaal, maar bij veel fabrikanten kun je hierna niet meer aankloppen voor fabrieksgarantie. Bovendien werken sommige apps niet meer goed na het ‘kraken’ van je toestel, zoals die van je bank.

Rooten kent dus duidelijke voor- en nadelen en je moet zelf een beslissing moeten maken wat voor jou belangrijk is. Check de uitgebreide gids over je Android-smartphone rooten op onze zustersite Android Planet voor alles wat je moet weten.

2. Geluid opnemen met eigen smartphone Telefoongesprek opnemen lukt niet

Wil je niet spelen met je fabrieksgarantie, maar wel een gesprek opnemen met Android? Dan is het verstandiger om een geluidsrecorder te installeren uit de Play Store. Met deze programma’s neem je audio op. Voorbeelden van goede apps zijn Easy Voice Recorder en Snipback.

Wanneer je hierna een telefoongesprek gaat opnemen, zet je eerst een van deze programma’s aan. Vervolgens bel je diegene die je wil bereiken en zet je het geluid op speaker. Zodra het gesprek is afgerond ga je terug naar de geluidsopname-app, beëindig je de opname en geef je het audiobestand een naam.

Bij deze manier van opnemen is de geluidskwaliteit minder dan je van een telefoongesprek opname-app gewend bent. Ook is het natuurlijk minder privé, omdat je via de luidspreker met iemand praat.

→ Download Easy Voice Recorder in Google Play (gratis)

→ Download Snipback in Google Play (gratis)

3. Geluid opnemen met andere smartphone

Bij sommige telefoons is het niet mogelijk om gelijktijdig geluid op te nemen en te bellen, of de geluidskwaliteit wordt heel slecht. In dat geval is het verstandig om het gesprek op te nemen met een andere smartphone.

Het idee is hetzelfde: je installeert een geluidsopname-app op het toestel waar je niet mee gaat bellen en start de opname. Vervolgens voer je het telefoongesprek met je eigen smartphone, waarbij het geluid wederom via de luidspreker gaat. Na afronding beëindig je de opname en geef je een passende naam.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel