WhatsApp backup maken op je iPhone of Android: zo werkt het

WhatsApp backup maken op je iPhone of Android: zo werkt het

WhatsApp biedt gebruikers al geruime tijd de optie om een backup van hun berichten, foto’s en video’s te maken. Maar hoe doe je dit precies? Smartphone.nl laat zien hoe het werkt.

Zo maak je een WhatsApp backup

Met WhatsApp is het mogelijk om een backup te maken van belangrijke data. Enorm handig, want zo blijven je berichten, foto’s en video behouden wanneer je bijvoorbeeld overstapt op een nieuwe telefoon. In plaats van dat je alles kwijt bent, kun je na de installatie van WhatsApp op een knopje tikken om in één keer alles terug te zetten.

whatsapp backup maken

Het maken van een WhatsApp-backup is vrij eenvoudig, al moet je een aantal stappen doorlopen. Hieronder laten we zien hoe het op Android werkt. De functie is op vrijwel alle Android-toestellen beschikbaar (Android 2.3.3+). Wel dien je over genoeg opslagruimte te beschikken.

  1. Open WhatsApp en tik op het knopje rechtsboven (met de drie puntjes) en kies vervolgens voor ‘Instellingen’;
  2. Vervolgens kom je in het overzichtsscherm terecht. Tik op ‘Chats’;
  3. Ga vervolgens naar ‘Chat back-up’ en tik op ‘Back-up maken’ om je berichten en media op te slaan. Dit gebeurt in Google Drive.

In het scherm zie je overigens een aantal instellingen. Zo kun je kiezen hoe vaak er een backup gemaakt moet worden, waarbij je de keuze hebt uit dagelijks, wekelijks, maandelijks, nooit, of alleen wanneer je op de Back-up maken-knop tikt. Ook kun je aanvinken dat video's worden toegevoegd aan de backup.

WhatsApp backup maken op je iPhone

whatsapp backup maken

Uiteraard is het ook op iOS mogelijk om een backup van WhatsApp te maken. Dit gebeurt echter niet in Google Drive, maar in iCloud. De backupfunctie werkt automatisch en is net zo makkelijk als op Android. Doorloop de onderstaande stappen om een backup te maken.

  1. Open WhatsApp op je iPhone en tik onderin op ‘Instellingen’;
  2. Kies voor ‘Chats’ en ‘Reservekopie’, waarna je het knopje ziet om een reservekopie (of backup) van je WhatsApp-gegevens te maken.

Het is handiger om WhatsApp automatisch een backup te laten maken. Tik hiervoor op ‘Automatisch reservekopie’, waarna je kunt kiezen uit dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Overigens worden ook hier video’s standaard niet meegenomen in de backup, omdat die meer ruimte in beslag nemen dan foto’s en berichten. Er is echter een schakelaartje waarmee je kunt aangeven dat WhatsApp-filmpjes wel worden opgeslagen in iCloud.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel