Zo zet je je WhatsApp-data over naar een nieuwe smartphone

Zo zet je je WhatsApp-data over naar een nieuwe smartphone

Als je een nieuwe smartphone koopt, zijn er talloze manieren om al je gegevens over te zetten naar het nieuwe platform. Smartphone.nl laat je zien hoe je ook je WhatsApp-gegevens gemakkelijk naar je nieuwe toestel brengt.

WhatsApp overzetten

Eén van de belangrijkste zaken van overstappen naar een nieuwe smartphone is natuurlijk je verzameling WhatsApp-gegevens. Immers wil je ook op je nieuwe telefoon je gespreksgeschiedenis en mediabestanden behouden.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat ook je nieuwe smartphone over je WhatsApp-data beschikt. In dit artikel laten we je zien hoe je je gegevens over kunt zetten van Android en iOS.

Van Android naar Android

WhatsApp overzettenStap je over naar een nieuwe Android-smartphone? Dan hoef je alleen maar je Google Drive-backup te herstellen. Voordat je je nieuwe Android-smartphone in gebruik neemt moet je op je oude toestel via de WhatsApp-instellingen al je gegevens naar Drive uploaden. Daarna vraagt WhatsApp automatisch of je deze gegevens terug wil zetten als je de app instelt op je nieuwe toestel.

Om deze methode te kunnen gebruiken, moet je wel op dezelfde Google-account zijn ingelogd, want hier worden de gegevens in bewaard. Door in te loggen op Google Drive op je pc of Mac, kun je via het knopje ‘Backups' in het rechtermenu al je backups bekijken, waaronder je WhatsApp-data. Je kunt de data hier niet inzien, maar alleen nagaan of de backup bestaat of niet.

Van iPhone naar iPhone

whatsapp backupAls je een nieuwe iPhone hebt gekocht, geldt eigenlijk hetzelfde principe als wanneer je naar een ander Android-toestel overgaat. Zorg ervoor dat je op je oude iPhone via je WhatsApp-instellingen een backup hebt gemaakt naar iCloud, en dat deze actueel is. Op het moment dat je WhatsApp voor de eerste keer opent op je nieuwe iPhone wordt dan automatisch je iCloud-backup teruggezet, inclusief alle media. Ook hier geldt dat je op dezelfde Apple-account ingelogd moet zijn als de account op je oude toestel.

Wil je meer weten over hoe je een backup van je WhatsApp-gegevens maakt? Lees dan ook ons artikel over een WhatsApp backup maken.

Van Android naar iPhone

Er is helaas geen betrouwbare manier om je WhatsApp-gegevens van je Android-smartphone naar een iPhone over te zetten. Toch kun je specifieke gesprekken wel bewaren, zodat je ze later nog terug kunt lezen. Met deze methode is het alleen niet mogelijk deze gesprekken in de app zelf over te zetten.

Open eerst het gesprek dat je wil bewaren. Tik op de drie puntjes rechts bovenin en tik daarna op ‘Meer'. Met de optie ‘Chat e-mailen' kun je vervolgens met of zonder media een mail verzenden, die alle gegevens uit dat specifieke gesprek bevat. Zo kun je belangrijke gesprekken toch nog bewaren om ze op je iPhone terug te kunnen lezen.

Van iPhone naar Android

WhatsApp overzettenOm je WhatsApp-gegevens mee te nemen van een iPhone naar een Android-smartphone heb je de app WazzapMigrator nodig. Deze app herstelt alle WhatsApp-data uit een backup-bestand van je iPhone en zet het in de WhatsApp-app op je Android-toestel.

Het eerste wat je nodig hebt is een onversleuteld backup-bestand van je iPhone. Dit maak je vanuit iTunes, waarbij je uit kunt vinken dat het bestand versleuteld wordt. Dit bestand moet je uitpakken met een iTunes-uitpakker, waarbij je alleen het bestand ChatStorage.sqlite nodig hebt. Op de website van WazzapMigrator vind je voor zowel Windows-pc's als Mac een lijstje met tools die je kunt gebruiken voor het uitpakken.

Om ook je media over te zetten, moet je met je iTunes-uitpakker een extra mapje uit de iPhone-backup halen. Onder Library en dan Media staat de map met al je media. Dit mapje moet je op je Android-telefoon in de map ‘WazzapMigrator' zetten, waarna de app automatisch je media terug kan zetten.

Nadat je het bestand op je Android-toestel hebt gezet, doet de WazzapMigrator-app de rest. Het enige wat je moet doen nadat de app zijn werk gedaan heeft, is WhatsApp van je toestel verwijderen en opnieuw uit de Play Store downloaden. Dit is de enige manier waarop je overgezette berichten herkend worden door de app.

WazzapMigrator is voor 3,59 euro te downloaden uit de Play Store via onderstaande link. De app draait op vrijwel alle Android-smartphones.

Download WazzapMigrator in Google Play (3,59 euro)

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel