Smartphones in november 2017: dit gebeurt er deze maand

Smartphones in november 2017: dit gebeurt er deze maand

Elke maand is er een hoop te doen op het gebied van smartphones. Wat kunnen we verwachten van november? Smartphone.nl zet de belangrijkste aankondigingen op een rij.

1. Android 8.0 komt er eindelijk echt aan

De nieuwste grote update van Android, Android 8.0 (Oreo), is vanaf deze maand te testen op een aantal toestellen. Eén van de grote nadelen aan Android blijft langzame updates. Terwijl Google eind augustus Android Oreo al vrijgaf, draait op dit moment slechts 0,2 procent op de nieuwe versie.

smartphones in november

Dit percentage stijgt na bijna anderhalve maand eindelijk, omdat er meer toestellen verschijnen die standaard op Oreo draaien. Daarnaast zijn er verschillende testprogramma's van Samsung, Huawei en Nokia. Zij laten een selecte groep gebruikers Oreo testen op hun Samsung Galaxy S8, Huawei Mate 9 en Nokia 8. Sony heeft Android 8.0 al op haar Xperia XZ1 en XZ1 Compact staan.

2. iPhone X is verkrijgbaar

De iPhone X is officieel verkrijgbaar in Nederland. Het nieuwe vlaggenschip is sinds 3 november te koop in Nederland, maar het is vooralsnog lastig om het toestel in huis te halen. Het bedrijf uit Cupertino had maar een beperkt aantal X's klaar voor de verkoop, terwijl de vraag naar het de nieuwe iPhone erg groot is. Hierdoor liep de levertijd van de iPhone X in een rap tempo op, ook moet je al snel rekening houden met een wachttijd van een aantal weken.

smartphones in november

De vernieuwingen in de iPhone X brengen een behoorlijk prijskaartje met zich mee: het instapmodel kost 1159 euro. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is het scherm. De homeknop is verdwenen en het scherm vult de gehele voorkant. Het lcd-display maakt namelijk plaats voor een oled-scherm, waarmee Apple eindelijk de stap zet die veel andere fabrikanten al eerder maakte.

Als vervanger voor Touch ID is de nieuwe schermbeveiliging Face ID ontwikkeld, Apples nieuwe gezichtsherkenningstechnologie. Met deze technologie kun je ook leuke bewegende emoji maken, genaamd Animoji.

3. Aankondiging van de OnePlus 5T

De OnePlus 5 is pas vier maanden uit en was begin oktober ineens uitverkocht. Dit zorgde natuurlijk voor veel vragen. Echter bleek uit geruchten vrij snel dat de Chinese fabrikant met een nieuwe smartphone komt: de OnePlus 5T. De fabrikant onthult het toestel op 16 november.

smartphones in november

Zoals de naam suggereert, zijn de verschillen tussen de 5 en 5T erg klein. Volgens bronnen laat OnePlus de hardware zelfs onveranderd. Wat wel verandert, is het scherm. De 5T krijgt een voorkantvullend 6 inch-scherm, waar de OnePlus 5 een 5,5 inch-scherm heeft met flinke bezels. De dubbele camera en de Snapdragon 835-chip blijven hetzelfde.

4. LG introduceert nieuw vlaggenschip

Eén van de nieuwe smartphones in november 2017 is de LG V30. Eind augustus werd het nieuwe vlaggenschip al aangekondigd, maar de releasedatum bleef erg lang onduidelijk. Er is nu meer bekend en het nieuwe toestel van LG komt hoogstwaarschijnlijk 30 november uit. Het lijkt erop dat de V30 vooral een flink verbeterde versie wordt van de G6, LG’s huidige toptoestel.

smartphones in november

Achterop het toestel is dezelfde camera met dubbele lens te vinden, waarmee je foto’s met een brede hoek schiet. De voorkant van de nieuwe smartphone verandert wel. Het lcd-scherm van de G6 maakt plaats voor een groter oled-scherm van 6 inch. Dit zorgt voor levendiger en helderder beeld. De LG V30 beschikt ook over een krachtige Snapdragon 835-chip, 4GB werkgeheugen en een stevige 3300 mAh-accu.

Geschreven door Declan van Schaik

Techjournalist uit ‘s-Hertogenbosch. Schrijft graag over smartphones en tips. Liefhebber van voetbal en kan niet zonder Spotify.

Bekijk profiel