5G-smartphones: met deze smartphones kan je supersnel mobiel internetten in 2019

5G-smartphones: met deze smartphones kan je supersnel mobiel internetten in 2019

Nog even en we gaan ons helemaal te buiten aan telefoons met 5G-internet. Deze snellere vorm van mobiel internet wordt volop ontwikkeld door providers en andere betrokken partijen. De eerste 5G-smartphones verschijnen in 2019. Wat heb je straks aan een 5G-netwerk en welke toestellen gaan het ondersteunen? 

5G-telefoons in 2019: deze modellen verwachten we

In 2019 verschijnen de eerste smartphones met 5G-ondersteuning. Veel fabrikanten werken achter de schermen hard aan dergelijke toestellen. De meeste 5G-telefoons die dit jaar uitkomen, draaien op een Snapdragon 855-chip van Qualcomm. De processorfabrikant is hofleverancier van merken als OnePlus, Sony, HTC, LG en Google.

Volgens Qualcomm worden er dit jaar dertig apparaten met een 5G-chip uitgebracht. Dat zijn voornamelijk smartphones. Hoewel het bedrijf geen namen noemt, weten we van een aantal telefoonmerken dat ze bijna zover zijn om 5G-telefoons te lanceren.

Xiaomi trapt af met zijn 5G-telefoon

Xiaomi kondigde in oktober de eerste 5G-smartphone aan. Deze speciale uitvoering van de Mi Mix 3 verschijnt waarschijnlijk ergens in de komende weken in Europa. Het is echter nog niet duidelijk of de telefoon in Nederland uitkomt en zo ja, wat hij gaat kosten. Samsung werkt ook aan een 5G-toestel. Het is vermoedelijk een duurdere versie van de aanstaande Galaxy S10 (zie het plaatje hieronder). Er zou ook een andere Samsung-smartphone met 5G in aantocht zijn. Naar verluidt gebruiken de telefoons een 5G-modem die door Samsung zelf ontwikkeld is. De aankondiging van beide telefoons is naar verwachting op 20 februari.

Ook Samsung lijkt te gaan inzetten op 5G-telefoons

Een paar dagen later start het MWC. Dat is de grote telecombeurs die eens per jaar plaatsvindt in Barcelona. Volgens de geruchten grijpen Huawei en LG het evenement aan om hun eerste 5G-telefoons te onthullen. Binnenkort lanceert waarschijnlijk ook Honor, een dochtermerk van Huawei, zijn eerste 5G-toestel. Honor-topman Michael Pan vertelde in een recent gesprek met onze zustersite AndroidPlanet echter niet wanneer deze 5G-smartphone uitkomt. Ook zei hij niet of deze in Nederland verschijnt.

Lees ook: 5 vragen over 5g in Nederland beantwoord

De Chinese merken Vivo, Oppo en OnePlus komen dit jaar ook met smartphones die 5G ondersteunen. De toestellen krijgen een Snapdragon 855-chip, zo bevestigden de bedrijven onlangs. OnePlus, dat ook in Nederland actief is, brengt zijn eerste 5G-telefoon uiterlijk in mei uit. Dit wordt niet de OnePlus 7, maar een ander toestel in een nieuwe serie.

iPhone met 5G

Apple is in het geheim ook bezig om zijn iPhone’s uit te rusten met 5G-ondersteuning. Wanneer we de eerste iPhone met 5G kunnen verwachten, is echter nog een raadsel. De meeste geruchten wijzen op een release in 2020. Een nieuw lek claimt echter dat er in september al een iPhone 2019 met snellere wifi en 5G-ondersteuning wordt aangekondigd.

Is dit de nieuwe iPhone met 5G?

Wat kun je met 5G-telefoons?

Je kunt 5G zien als de opvolger van 4G. Het is een draadloze technologie die draadloos internet mogelijk maakt. In verschillende landen, waaronder Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, zijn al kleinschalige 5G-netwerken actief. In Nederland testen providers ook met 5G. Hier zijn echter nog geen netwerken. Dit komt omdat de benodigde 5G-frequentieveiling nog moet plaatsvinden. het kabinet zegt dat de veiling later jaar of in de eerste helft van 2020 gehouden wordt. Niettemin spelen fabrikanten al in op deze ontwikkeling met speciale 5G-telefoons.

Pas na de veiling kunnen providers hun 5G-netwerken afronden en 5G aanbieden. Wil je tegen die tijd profiteren van 5G, dan heb je een geschikte smartphone nodig. Het nieuwe 5G-netwerk moet hogere up- en downloadsnelheden garanderen. Je mobiele internetverbinding wordt daarom vele malen sneller. Bovendien heeft het netwerk een hogere bandbreedte. Daardoor heb je ook op drukke locaties goed bereik.

Deze zakelijke toepassingen zijn er voor 5G

Fijn voor jou als consument, maar 5G is vooral interessant voor het bedrijfsleven. Het mobiele netwerk is – in tegenstelling tot 4G – namelijk geschikt voor nieuwe toepassingen die een zeer goede internetverbinding vereisen. Denk aan het aansturen van zelfrijdende auto’s of het op afstand bedienen van grotere drones. Ook het beheren van enorme aantallen slimme apparaten die zijn aangesloten op het Internet Of Things (IoT) behoort tot de mogelijkheden.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel