5G-telefoons: met deze smartphones kan je supersnel mobiel internetten in 2022
Nog even en we gaan ons helemaal te buiten aan telefoons met 5G-internet. Deze snellere vorm van mobiel internet wordt volop ontwikkeld door providers en andere betrokken partijen. Er zijn al veel 5G-telefoons te koop en het aanbod neemt alleen maar verder toe. Tijd om de zaken op een rijtje te zetten.
5G-telefoons in 2022: hier kun je uit kiezen
In 2019 zijn de eerste 5G-telefoons uitgebracht, met prijzen boven de 1000 euro. Goed nieuws: in 2020 ging de gemiddelde adviesprijs met honderden euro's omlaag én maakten Nederlandse providers het 5G-netwerk beschikbaar in ons land. In 2021 verschenen er mede daarom veel meer 5G-toestellen en zakte de adviesprijzen verder omlaag. Anno 2022 kun je zelfs voor 200 euro smartphones met 5G-ondersteuning kopen. Het zal niet lang meer duren voordat vrijwel alle budgetsmartphones geschikt zijn voor 5G.
Vandaag de dag heb je al veel keuze uit 5G-telefoons. Zo verkoopt Apple verschillende iPhones met 5G-ondersteuning, waaronder de iPhone 13 Pro. Samsung biedt ook allerlei 5G-smartphones aan, variërend van de goedkope Galaxy A22 5G tot de premium Galaxy S21 FE.
Lees ook: 5 vragen over 5g in Nederland beantwoord
De Chinese merken Xiaomi, Vivo, Oppo en OnePlus verkopen ook veel verschillende 5G-smartphones in Nederland. Die verschillen flink in prijs en daarom ook in specificaties. Daarnaast bieden ook merken als Motorola, Sony, Realme en Nokia 5G-toestellen aan.
Wat kun je met 5G-telefoons?
Je kunt 5G zien als de opvolger van 4G. Het is een draadloze technologie die draadloos internet mogelijk maakt. Nederland heeft als gezegd sinds 2020 5G-netwerken. KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Tele2 bieden 5G aan, laatstgenoemde via het T-Mobile-netwerk. Toch is het 5G-netwerk zeker nog niet af. De belangrijke 3,5GHz-frequentie mag nog niet gebruikt worden omdat een bedrijf de frequentieruimte gebruikt. De overheid dacht de rechten over te kunnen nemen en die te kunnen veilen aan telecomproviders, maar dat wilde het bedrijf niet. Het stapte naar de rechter en won, waardoor vooralsnog onduidelijk is hoeveel vertraging de overheidsplannen oplopen.
Het kabinet wilde de veiling medio 2022 houden, maar moet dit waarschijnlijk uitstellen. De beschikbaarheid van de 3,5GHz-frequentie voor 5G loopt daarom vermoedelijk ook vertraging op.
Want as na de veiling kunnen providers hun 5G-netwerken afronden en 5G via de 3,5GHz-frequentie aanbieden. Wil je tegen die tijd profiteren van écht snel 5G, dan heb je een geschikte smartphone nodig. Het afgeronde 5G-netwerk moet hogere up- en downloadsnelheden garanderen. Je mobiele internetverbinding wordt daarom vele malen sneller. Bovendien heeft het netwerk een hogere bandbreedte. Daardoor heb je ook op drukke locaties goed bereik. Dat laatste voordeel is vandaag de dag al actief via andere 5G-frequenties.
Deze zakelijke toepassingen zijn er voor 5G
Fijn voor jou als consument, maar 5G is vooral interessant voor het bedrijfsleven. Het mobiele netwerk is – in tegenstelling tot 4G – namelijk geschikt voor nieuwe toepassingen die een zeer goede internetverbinding vereisen. Denk aan het aansturen van zelfrijdende auto's of het op afstand bedienen van grotere drones.
Ook het beheren van enorme aantallen slimme apparaten die zijn aangesloten op het Internet Of Things (IoT) behoort tot de mogelijkheden. Bedrijven experimenteren daarom met uiteenlopende toepassingen via een 5G-verbinding.