Overzicht: wat je moet weten over Android One-smartphones

Overzicht: wat je moet weten over Android One-smartphones

Van Nokia en Xiaomi tot Motorola en HTC: al deze fabrikanten verkopen één of meerdere telefoons met Android One. Wat is Android One precies, waarom zou je een Android One-telefoon kopen en wat zijn de beste toestellen? Smartphone.nl praat je bij.

Wat is Android One?

Android One is een programma van Google dat oorspronkelijk bedoeld was voor opkomende landen, maar tegenwoordig ook in de Benelux wordt gebruikt. Met een Android One-smartphone ben je verzekerd van twee jaar lang aan grote Android-updates, drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en een schone versie van Android. Fabrikanten doen zo min mogelijk aanpassingen aan het besturingssysteem, zodat een schone versie van Android overblijft.

De geschiedenis van Android One

Een aantal jaar geleden bracht Google jaarlijks één of twee Nexus-smartphones uit. Misschien ken je ze nog, de toestellen die door fabrikanten als LG en Motorola gemaakt werden en stock-Android draaiden. Toen Google stopte met de Nexus-serie en in plaats daarvan dure Pixel-telefoons ging verkopen, waren veel Android-fans teleurgesteld. Gelukkig kwam Google met een alternatief: Android One.

Android One werd vier jaar geleden uitgebracht voor fabrikanten die budgetsmartphones verkochten in derdewereldlanden. De software op die spotgoedkope telefoons werkte over het algemeen matig, waardoor Google met een alternatief kwam. Android One was stock-Android waar de fabrikant niets aan hoefde te veranderen, en Google hoopte dat meer merken de software op hun telefoons zouden zetten. Dat viel tegen, waardoor het bedrijf zijn strategie omgooide.

Sindsdien mogen alle fabrikanten Android One-toestellen uitbrengen, ook bijvoorbeeld in Europa. Een voordeel is dat de telefoons vaak betaalbaar zijn. Googles voorwaarden voor de software zijn als volgt;

  1. Een Android One-telefoon draait stock-Android, minimale aanpassingen van de fabrikant;
  2. Een Android One-telefoon krijgt drie jaar lang maandelijks beveiligingsupdates;
  3. Een Android One-telefoon ontvangt twee jaar lang Android-updates.

Deze voorwaarden staan in een contract dat de fabrikant tekent, waarna Google een nieuwe Android One-smartphone test en goedkeurt. Stock-Android en langdurige en regelmatige softwareondersteuning maken Android One in feite een opvolger van de Nexus-smartphones, die geliefd waren om de snelle updates.

Een verschil is dat er vroeger maximaal twee Nexus-apparaten per jaar uitkwamen, terwijl er bij het Android One-programma geen restricties zijn. Alle merken mogen naar hartenlust Android One-toestellen uitbrengen, en dat gebeurt ook steeds meer.

Deze fabrikanten verkopen Android One-telefoons

Het aantal merken dat Android One-toestellen uitbrengt, neemt gestaag toe. In Nederland is Nokia de grootste speler: de fabrikant verkoopt goedkopere, midrange- en high-end smartphones met Android One Ook het Turkse General Mobile biedt via een distributeur een uitgebreid portfolio telefoons aan. Lenovo bracht onlangs de Motorola One uit.

Dan heb je nog Xiaomi, dat vorig jaar hoge ogen gooide met de Mi A1 en nu de Mi A2 en Mi A2 Lite verkoopt. HTC lanceerde vorig jaar de U11 Life met Android One-software, maar zet die strategie om onduidelijke redenen niet door. De nieuwe U12 Life draait namelijk op de reguliere Android-versie met HTC’s eigen Sense-schil.

De drie beste Android One-smartphones

1. Nokia 7 Plus

De Nokia 7 Plus kwam in de lente uit en is naar onze mening nog steeds de beste Android One-smartphone van dit moment. Het toestel heeft een metalen behuizing die tegen een stootje kan en beschikt over een 6 inch full-hd-scherm, dat bijna de hele voorkant in beslag neemt. Verder is de Nokia 7 Plus voorzien van een rappe Snapdragon 660-chip, 4GB werkgeheugen en 64GB uitbreidbare opslagruimte.

Een onderscheidende feature van de Nokia 7 Plus is zijn grote 3800 mAh accu. In onze review schrijven we dat de accu anderhalf tot twee dagen meegaat en bovendien snel oplaadt via de usb-c-poort. De dubbele camera achterop maakt prima foto’s en de vingerafdrukscanner werkt uitstekend.

Check de beste aanbiedingen voor de Nokia 7 Plus met abonnement, of koop de Nokia 7 Plus los.

2. Xiaomi Mi A2

Na het relatief grote succes van Xiaomi’s eerste Android One-telefoon (de Mi A1) brengt de Chinese fabrikant dit jaar twee modellen uit. De Mi A2 Lite is een goedkopere uitvoering met minder krachtige hardware, terwijl de Mi A2 duurder iets is en over betere specificaties beschikt. Beide modellen zijn onderdeel van het Android One-programma.

Xiaomi Mi A2

Vanwege het relatief kleine prijsverschil, raden wij de Mi A2 aan. Het toestel beschikt over een degelijke metalen behuizing en een bijna voorkantvullend lcd-display dat 6 inch meet en een full-hd-resolutie heeft.

Onder de motorkap draait een Snapdragon 660-chipset met 4GB werkgeheugen en 32GB of 64GB opslaggeheugen. Een micro-sd-slot ontbreekt helaas, net als een nfc-chip en 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. De Mi A2 heeft een dubbele camera voor portretfoto’s die zowel overdag als ‘s avonds mooie foto’s schiet, zo schrijven we in onze review. Verder ondersteunt de smartphone het nieuwe bluetooth 5.0 en laadt de 3010 mAh-accu snel op via usb-c.

Check de beste aanbiedingen voor de Xiaomi Mi A2 met abonnement, of koop de Xiaomi Mi A2 los.

3. General Mobile GM9 Pro

De General Mobile GM9 Pro is kortgeleden aangekondigd en komt binnenkort uit. Hoewel we de smartphone dus nog niet hebben getest, nemen we hem in dit rijtje op omdat hij op papier tot de beste Android One-toestellen behoort. De GM9 Pro is namelijk voorzien van een fraaie behuizing van glas en metaal, met een 6 inch-scherm dat lekker scherp oogt. Het is de eerste Android One-telefoon met een oled-scherm, wat voor mooiere kleuren en diepe zwarttinten zorgt.

General Mobile GM9 Pro

Qua specificaties is de GM9 Pro grotendeels vergelijkbaar met de Nokia 7 Plus. Het toestel heeft dezelfde Snapdragon 660-chip, 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte met een micro-sd-slot. De accu is even groot (3800 mAh) en laadt op via de usb-c-poort. Achterop heeft de General Mobile-telefoon een vingerafdrukscanner en een dubbele camera voor portretfoto’s.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.