De beste goedkope camera smartphones op rij

De beste goedkope camera smartphones op rij

De mooiste foto's en video's maak je met dure smartphones, maar niet iedereen kan (of wil) duizend euro neerleggen voor een nieuw toestel. Zoek je een betaalbaar model dat ook goede kiekjes schiet, dan zijn er genoeg opties. Smartphone.nl zet de beste goedkope camerasmartphone's op een rij.

1. Huawei P Smart Plus

De Huawei P Smart Plus is de grotere en verbeterde versie van de P Smart, een toestel met een goede dubbele camera. De Plus-versie heeft nog betere camera's, zowel voor- als achterop. Zo heeft de telefoon twee selfiecamera's met resoluties van 24 en 2 megapixel. De primaire frontcamera maakt de foto's en video's, waarop de secundaire sensor een bokeh-effect toepast.

Hierbij wordt de achtergrond vervaagt, zodat jouw gezicht beter naar voren komt. Ook achterop is een dubbele camera met bokeh-functie aanwezig. De camera's hebben resoluties van 16 en 2 megapixel en schieten fraaie foto's.

Huawei P Smart Plus

In onze Huawei P Smart Plus review schrijven we: ‘Foto’s worden mooi belicht, zijn kleurecht en behoorlijk scherp. Als je flink inzoomt, zie je dat er wel wat detail mist ten opzichte van de duurdere Huawei P20 Pro, maar voor sociale media of om foto’s met je vrienden te delen, voldoet het beeld uitstekend.'

De camerasoftware van de P Smart Plus gebruikt daarnaast kunstmatige intelligentie (AI) om betere foto's en video's te schieten. De AI herkent objecten, personen en (huis)dieren en past daar de camera-instellingen op aan. De feature werkt over het algemeen behoorlijk goed en voegt zo daadwerkelijk wat toe aan de camerakwaliteiten van de smartphone.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een Huawei P Smart Plus met abonnement. Of koop de P Smart Plus los via onze zustersite Android Planet.

2. Motorola Moto G6 Plus

Ook Motorola verkoopt een interessante en betaalbare camerasmartphone. De Moto G6 Plus is een paar tientjes duurder dan de reguliere Moto G6, wat verklaard wordt door de betere specificaties. Ook de camera is beter, zowel op papier als in de praktijk.

In onze Motorola Moto G6 Plus review concluderen we dat de dubbele 12 en 5 megapixel camera mooie resultaten aflevert. ‘Overdag en bij veel zonlicht komen er opvallend scherpe plaatjes uit de camera’s, waarbij de toestellen niet enorm veel onderdoen voor high-end van smartphones die honderden euro’s duurder zijn.' 

Motorola Moto G6 Plus

De dubbele camera van de Moto G6 Plus maakt ook in het donker aardige foto's. De tweede sensor wordt gebruikt om de achtergrond te vervagen voor een bokeh-effect, een feature die we kennen van concurrerende smartphones. Op de Moto G6 Plus werkt de bokeh-modus goed, waarbij het fijn is dat je de mate tijdens het fotograferen kunt aanpassen. Ben je meer van het filmen? De Moto G6 Plus schiet video's in maximaal 4K-resolutie.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een Motorola Moto G6 Plus met abonnement. Of koop de Moto G6 Plus los via onze zustersite Android Planet.

3. Xiaomi Mi A2

Het Chinese Xiaomi zet dit jaar zijn eerste officiële stappen op Nederlandse bodem. Een handvol smartphones, waaronder de Mi A2 en Mi A2 Lite, is inmiddels te koop bij (web)winkels. De Mi A2 volgt de populaire Mi A1 van vorig jaar op en is op veel vlakken een verbetering, zo ook op cameragebied. Het toestel beschikt over een dubbele camera achterop met resoluties van 12 en 20 megapixel. De secundaire sensor is aanwezig om een bokeh-effect te creëren en doet dat over het algemeen erg goed.

Xiaomi Mi A2

Een pluspunt van de Mi A2 is dat de tweede sensor meer mogelijk maakt dan bokeh-foto's. De camera gebruikt de sensor ook om betere beelden te schieten in het donker. In onze Xiaomi Mi A2 review schrijven we: ‘De Mi A2 maakt in vrijwel alle situaties wel een bruikbare foto, en dat is een voordeel dat de telefoon heeft ten opzichte van zijn concurrenten. Video’s opnemen kan in 4K en de 20 megapixel-frontcamera is goed genoeg voor selfies en videobellen met vrienden of familie.' 

Bekijk de beste aanbiedingen voor een Xiaomi Mi A2 met abonnement. Of koop de Xiaomi Mi A2 los via onze zustersite Android Planet.

4. Honor Play

Een andere goedkope camerasmartphone is de Honor Play. Honor is een dochtermerk van Huawei, waardoor de Play qua ontwerp en specificaties veel lijkt op vergelijkbare Huawei-telefoons. De Honor Play heeft net als de Huawei P Smart Plus een dubbele camera met resoluties van 16 en 2 megapixel. De camera schiet gedetailleerde foto's, kan 4K-video's opnemen en gebruikt de tweede sensor voor bokeh-plaatjes.

Honor Play

Voorop de Honor Play zit een 16 megapixel camera voor scherpe selfies. De frontcamera is ook geschikt voor het voeren van hd-videobellen via apps als Skype en Google Duo.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een Honor Play met abonnement. Of koop de Honor Play los via onze zustersite Android Planet.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel