NL Alert instelhulp: zo zorg je dat je telefoon er klaar voor is

NL Alert instelhulp: zo zorg je dat je telefoon er klaar voor is

Geregeld zendt de overheid een NL Alert controlebericht uit, zodat iedereen in Nederland kan checken of zijn of haar telefoon juist is ingesteld. Wij laten je zien hoe NL Alert instellen precies in zijn werk gaat.

NL Alert instellen op de iPhone

nl alert iphone instellen

De meeste telefoons zijn automatisch ingesteld om NL Alerts, de berichten die de overheid in geval van nood uitstuurt, te ontvangen. De berichten bieden waardevolle informatie bij noodsituaties en zijn sinds de introductie meer dan 200 keer ingezet bij bijvoorbeeld branden, noodweer en het onschadelijk maken van opgegraven bommen. Op maandag 2 december op 12.00 uur wordt de eerstvolgende NL Alert verstuurd.

Wil je NL Alert instellen op je iPhone of even nagaan of alles juist staat, ga dan naar ‘Instellingen > Berichtgeving’. Scrol helemaal naar beneden totdat je bij de optie ‘Noodmeldingen’ komt (zie hiernaast). Indien deze optie niet is ingeschakeld, tik je op het schuifje. Vervolgens weet je zeker dat je in het geval van nood een bericht ontvangt. Let op: vanaf iOS 12.2 staat elke iPhone automatisch goed ingesteld voor NL Alert, maar het is slim om het alsnog eventjes te checken.

NL Alert instellen op Android

Het instellen van NL Alert op Android is relatief eenvoudig, maar verschilt per toestel. Daarom heeft de Nederlandse overheid de instelhulp voor NL Alert in het leven geroepen, waarmee je per fabrikant en type telefoon stapsgewijs ziet wat je moet doen.

Bij toestellen van Sony hoef je niets te doen; daar is NL Alert doorgaans al juist ingesteld. Bij nieuwere telefoons van LG en HTC geldt dat ook, al moet je bij toestellen van 2012 van eerder even de instellingen induiken om ervoor te zorgen dat je noodberichten ontvangt.

Op smartphones van LG ga je naar ‘Applicaties > Cell Broadcast > Instellingen > Cell Broadcasting’, waarna je kiest voor ‘Kanalen > Kanaal toevoegen’. Bij Zendernummer vul je ‘919’ in en bij Opmerking ‘NL-Alert’. Bevestig de instelling door op ‘Opslaan’ te klikken.

Ga op je HTC-toestel naar ‘Hoofdmenu > Instellingen > Bellen’, vink ‘Cell Broadcast’ aan en kies ‘Cell Broadcast-instellingen’. Voeg vervolgens een kanaal in en vul bij Kanaalnaam ‘NL-Alert’ in. Bij Kanaalnummer vul je ‘919’ in, waarna je ‘Kanaal inschakelen’ aanvinkt en op ‘OK’ klikt.

Ook Samsung-smartphones nieuwer dan 2012 zijn automatisch ingesteld voor NL Alert. Heb je een ouder toestel, ga dan naar ‘Berichten > Opties > Instellingen’ en vink ‘Infobericht activeren’ aan. Kies vervolgens voor ‘Kanaalconfiguratie > Ontvangst kanaal > Mijn kanaal’ en voeg een nieuw kanaal toe door op ‘Kanaal toevoegen’ te tikken. Voer bij Kanaalnaam ‘NL-Alert’ in, bij Kanaalnummer ‘919’ en zorg dat het vinkje bij ‘Kanaal inschakelen’ is ingeschakeld. Sla de wijziging op en je toestel is juist ingesteld om NL Alerts te ontvangen.

Ben je in het bezit van een Nexus-, Pixel-, Nokia- of OnePlus-toestel of een ander model met een kale versie van Android, ga dan naar ‘Instellingen > Meer… > Noodwaarschuwingen’ en vink daar ‘Extreme dreigingen weergeven’ aan om de noodberichten van de overheid te ontvangen.

Heb je een Huawei-toestel, dan hoef je niks te doen. NL Alert is op toestellen van de Chinese fabrikant automatisch ingeschakeld. Op een Motorola-toestel kun je NL Alert inschakelen door naar ‘Instellingen > Meer > Noodwaarschuwingen’ te gaan en ‘Extreme dreigingen weergeven’ aan te vinken.

Overige toestellen

Werken de stappen die we hierboven hebben beschreven niet bij jou of heb je een ander type telefoon? Geen nood! Dan kun je de instelhulp van NL Alert doorlopen, waarbij je het merk en het besturingssysteem invoert. Volg de stappen op je scherm om NL Alert juist in te stellen.

NL Alert over 4G

Sinds het najaar van 2015 ondersteunen Vodafone, KPN en T-Mobile NL Alert niet alleen op 2G- en 3G-netwerken, maar ook over 4G. Voorheen was dit niet het geval, wat bij sommige gebruikers tot verwarring leidde. Ook als 4G-gebruiker ontvang je NL Alert-berichten.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel