Opvouwbare smartphones: de 4 belangrijkste vragen beantwoord

Opvouwbare smartphones: de 4 belangrijkste vragen beantwoord

Een nieuw tijdperk voor de smartphone is aangebroken. In 2019 krijgen we steeds meer opvouwbare smartphones te zien. Maar wat kun je er eigenlijk mee, en is het slim om er nu al een aan te schaffen? De vier belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Opvouwbare smartphones: dit moet je weten

2019 is het jaar van de opvouwbare smartphones. Dat werd begin dit jaar meteen duidelijk tijdens de grootste elektronicabeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Menig fabrikant liet op CES 2019 een prototype zien. De vrij onbekende fabrikant Royole presenteerde er zelfs de eerste ook daadwerkelijk verkrijgbare opvouwbare smartphone: de FlexPai.

1. Wat is een opvouwbare smartphone precies?

Een opvouwbare smartphone functioneert net als iedere andere smartphone, maar het grote verschil zit in het display. Dit is buigzaam, en daardoor kun je de smartphone dubbelklappen. Zodra je dit openklapt, wordt het scherm twee keer zo groot en heb je eigenlijk een tablet voor je liggen.

Dat maakt de potentie van het opvouwbare apparaat groot. Tegenwoordig worden de schermen van onze telefoons namelijk steeds groter, en daarmee ook onze telefoons. Zo passen ze steeds minder goed in onze broekzak. Ondertussen doen we steeds meer op onze telefoon, met name het aantal uren dat je het scherm gebruikt voor vermaak zoals series of games is gestegen.

Een opvouwbare smartphone kan hiervoor de ideale oplossing zijn. Een compacte telefoon die je, wanneer jij dat wilt, uitvouwt tot een mooi groot scherm is ideaal is om te multitasken of entertainment op te checken. In een smartphone met dubbel scherm past overigens doorgaans ook een grotere accu.

2. Hoe werkt een opvouwbare smartphone?

De technologie staat nog enigszins in de kinderschoenen, en dat is ook aan de werking ervan te zien. Momenteel zijn de opvouwbare toestellen nog vrij dik. Dit komt door het flinke scharnier in het midden, dat de twee delen moet verbinden.

opvouwbare smartphones

Om een ingeklapte telefoon tot een groter toestel om te vormen, klap je deze simpelweg rustig open. Het scherm past zich hier automatisch op aan. Achter het scherm zitten alle onderdelen als het ware in twee delen verdeeld. Een accu, camera of chipset is natuurlijk niet opvouwbaar.

Deze zijn daarom aan weerszijden van de scharnier verwerkt in de ‘rechte delen’ van de smartphone. Tot slot zijn er aanpassingen nodig aan het besturingssysteem, om het schakelen tussen een open- en dubbelgevouwen mogelijk te maken. Volgens Google heeft de volgende versie van Android betere ondersteuning voor deze ‘schermcontinuïteit’.

3. Welke opvouwbare smartphones zijn er al?

Na de Royole FlexPai hebben ook Samsung en Huawei een opvouwbare smartphone gepresenteerd. De Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X hebben een verschillend design, en laten zien dat er verschillende manieren zijn om een opvouwbare smartphone vorm te geven.

Deze twee toestellen komen dit voorjaar nog op de markt, al is de Mate X voorlopig niet in Nederland te koop. Dit is naast een opvouwbare telefoon namelijk ook een 5G-toestel. 5G wordt in Nederland voorlopig nog niet ondersteund. De Galaxy Fold is later dit jaar wel te koop. Hier moet je wel bijna 2000 dollar voor neertellen.

Onder meer LG en Xiaomi zijn druk bezig met hun eigen opvouwbare toestel, en hebben al eens prototypes getoond. Over deze smartphones zijn verder echter nog geen concrete dingen bekend, en dus is het waarschijnlijk nog even wachten totdat deze telefoons gepresenteerd worden.

4. Is het verstandig om nu al een opvouwbare smartphone te kopen?

Naast dat opvouwbare smartphones op het moment nog behoorlijk prijzig zijn, is de technologie ook nog niet zo goed ontwikkeld. Bij iedere fabrikant moeten de plooien nog gladgestreken worden. Het is voorlopig nog niet aan te raden om een toestel met buigzaam scherm aan te schaffen.

Als je echt graag wilt ervaren hoe een opvouwbare smartphone werkt, is op dit moment de Royale FlexPai je enige optie. Deze is direct bij de fabrikant te bestellen.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel