Opvouwbare smartphones: de 4 belangrijkste vragen beantwoord

Opvouwbare smartphones: de 4 belangrijkste vragen beantwoord

Een nieuw tijdperk voor de smartphone is aangebroken. In 2021 verschijnen er nieuwe en verbeterde opvouwbare smartphones. Maar wat kun je er eigenlijk mee, en is het slim om er nu al een aan te schaffen? De vier belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Opvouwbare smartphones: dit moet je weten

De eerste opvouwbare smartphones zijn in 2019 uitgebracht, gevolgd door meer en betere modellen in 2020. In 2021 verschijnen er nog meer toestellen, onder andere van Samsung, LG en Xiaomi. Een opvouwbare telefoon trekt ongetwijfeld de aandacht van je omgeving, maar wat heb je er precies aan? En wat kosten ze? De antwoorden op deze en andere vragen lees je in dit artikel.

1. Wat is een opvouwbare smartphone precies?

Een opvouwbare smartphone functioneert net als iedere andere smartphone, maar het grote verschil zit in het display. Dit is buigzaam, en daardoor kun je de smartphone dubbelklappen. Zodra je dit openklapt, wordt het scherm groter en heb je eigenlijk een tablet voor je liggen. Bij sommige modellen wordt het scherm twee keer zo groot, terwijl andere modellen een iets kleinere toename kennen.

Een groter schermoppervlak maakt de potentie van het opvouwbare apparaat groot. Tegenwoordig worden de schermen van onze telefoons namelijk steeds groter, en daarmee ook onze telefoons. Zo passen ze steeds minder goed in onze broekzak en worden ze zwaarder. Ondertussen doen we steeds meer op onze telefoon. Met name het aantal uren dat je het scherm gebruikt voor vermaak zoals series of games is gestegen.

Een opvouwbare smartphone kan hiervoor de ideale oplossing zijn. Een compacte telefoon die je, wanneer jij dat wilt, uitvouwt tot een mooi groot scherm, is ideaal is om te multitasken of entertainment op te checken. In een smartphone met dubbel scherm past overigens doorgaans ook een grotere accu. Die bestaat vanwege de vouwbare constructie doorgaans uit twee delen. Dat is positief omdat de accudelen zo sneller kunnen opladen. Fabrikanten leveren daarom krachtige snelladers, waardoor de accu vlug oplaadt.

2. Hoe werkt een opvouwbare smartphone?

De technologie van de vouwbare telefoon staat nog enigszins in de kinderschoenen, en dat is ook aan de werking ervan te zien. Momenteel zijn de opvouwbare toestellen nog vrij dik. Dit komt door het flinke scharnier in het midden, dat de twee delen moet verbinden. Het scharnier is grotendeels onzichtbaar als je naar het scherm kijkt, maar de verticale naad is wel voel- en zichtbaar.

Het scherm is het moeilijkste onderdeel van een vouwbaar toestel. Een normaal smartphonedisplay buigt namelijk niet en breekt. Fabrikanten gebruiken daarom flexibele displays van plastic, afgewerkt met een dun glaslaagje dat kan meebuigen. Zo’n scherm is kwalitatief nog minder dan een regulier smartphonescherm. Niet alleen qua kleurweergave en helderheid, maar vooral als het gaat om de krasbestendigheid. Plastic krast immers sneller dan glas. Een screenprotector gebruiken is moeilijk, want die buigen niet. Fabrikanten werken daarom hard aan betere flexibele smartphoneschermen.

opvouwbare smartphones

Om een ingeklapte telefoon tot een groter toestel om te vormen, klap je deze simpelweg rustig open. Het scherm past zich hier automatisch op aan. Achter het scherm zitten alle onderdelen als het ware in twee delen verdeeld. Een accu, camera of chipset is natuurlijk niet opvouwbaar.

Deze zijn daarom aan weerszijden van de scharnier verwerkt in de ‘rechte delen’ van de smartphone. Tot slot zijn er aanpassingen nodig aan het besturingssysteem, om het schakelen tussen een open- en dubbelgevouwen mogelijk te maken. Android 10 kan prima overweg met deze ‘schermcontinuïteit’ en Android 11 is er verder voor geoptimaliseerd. Naar verwachting brengt Google in het najaar van 2021 Android 12 uit, dat nóg beter omgaat met vouwbare toestellen. App- en gamemakers moeten hun programma’s wel zelf optimaliseren voor afwijkende en wisselende schermformaten. Dat duurt langer.

3. Welke opvouwbare smartphones zijn er al?

Het aanbod van vouwbare toestellen is nog erg beperkt. Samsung is de bekendste speler en verkoopt de meeste smartphones. De eerste Samsung Galaxy Fold verscheen na diverse keren uitstel eind 2019 in Nederland en werd in de zomer van 2020 al opgevolgd door de Galaxy Z Fold2. Die is op allerlei punten verbeterd, zowel qua ontwerp als specificaties. De prijs is eigenlijk ongewijzigd: 2000 euro. Huawei bracht in 2019 de Mate X uit, die al snel werd opgevolgd door de Mate Xs.

De Mate Xs is in 2020 Nederland uitgebracht voor 2499 euro, waarmee het de duurste smartphone was die je kon kopen. Het toestel imponeerde met zijn vouwbare ontwerp en hardware, maar bleek ook kwetsbaar. Bovendien mistte hij een Google-certificering omdat Huawei geen zaken mocht doen met Google. Het is niet duidelijk of Huawei – dat zwaar gebukt gaat onder de handelssancties – nog een nieuwe vouwbare telefoon wil uitbrengen.

Samsung werkt wél aan nieuwe modellen voor 2021, waarschijnlijk zelfs drie. Daar zou ook een goedkoper model bij zitten, met minder krachtige hardware. Royole verkoopt ook vouwbare smartphones, maar niet in Nederland. Het nieuwste model, de FlexPai 2, is eind 2020 aangekondigd en kost omgerekend 1250 euro in China. Het toestel lijkt qua ontwerp en specificaties veel op de Fold 2 van Samsung.

Onder meer LG, Oppo en Xiaomi zijn ook druk bezig met hun eigen opvouwbare toestel, en hebben al eens prototypes getoond. Commerciële toestellen moeten echter nog gepresenteerd worden. Naar verwachting brengt Xiaomi in 2021 drie opvouwbare modellen uit, en komt LG in ieder geval met één toestel. Oppo lijkt ook zeker één vouwbare telefoon klaar te stomen voor de winkels. De fabrikant werkt echter ook aan een ander type smartphone, dat zijn scherm uitrolt via een motortje. Volgens Oppo is dit een concepttechniek die voorlopig niet in een echte smartphone komt.

4. Is het verstandig om nu al een opvouwbare smartphone te kopen?

Een interessante vraag, die voor veel mensen met een ‘nee’ beantwoord kan worden. De reden is tweedelig: vouwbare smartphones zijn peperduur en de techniek staat nog aardig in de kinderschoenen. Vouwbare toestellen kosten tweeduizend euro of meer, waardoor ze voor de meeste geïnteresseerden te duur zijn. Bovendien zijn ze op veel punten nog niet zo goed als een reguliere dure smartphone. Het scherm krast sneller, de camera’s zijn minder geavanceerd en features als draadloos opladen en een ip-certificaat tegen water en stof ontbreken doorgaans.

Veruit de meeste mensen doen er daarom goed aan om te wachten op nieuwe vouwbare toestellen. Niet alleen worden die elk jaar beter en completer, ze dalen ook in prijs. Fabrikanten verdienen hun ontwikkelkosten terug en vergroten de productie, wat schaalvoordelen oplevert. Vouwbare toestellen van nu geven vooral een voorproefje van de mogelijkheden, maar laten ook de huidige pijnpunten zien. Als je die voor lief neemt en bereid bent tweeduizend euro neer te leggen, is de vouwbare smartphone wel dé gadget waar je veel bekijks mee trekt.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel