Een smartphone met meerdere camera’s maakt niet per se betere foto’s, dit is waarom

Een smartphone met meerdere camera’s maakt niet per se betere foto’s, dit is waarom

Steeds meer telefoons hebben niet één of maar twee, drie of zelfs vier camera's achterop. Die extra camera's zitten er altijd met een reden, maar een smartphone met meerdere camera's maakt niet per se betere foto's en video's dan een toestel met slechts één camera. Smartphone.nl legt uit waarom en vertelt je waar al die camera's wél goed voor zijn. 

Smartphone met meerdere camera's wint aan populariteit

Een paar jaar geleden was het simpel: een smartphone had één camera voorop en één camera achterop. Tegenwoordig is het zoeken naar een telefoon met één camera achterop. De meeste toestellen die dit jaar zijn uitgebracht, hebben twee camera's, oftewel een dubbele camera.

Huawei introduceerde in de lente ‘s werelds eerste smartphone met drie camera's aan de achterkant, de P20 Pro. Samsung deed daar in de herfst nog een schepje bovenop met de Galaxy A9, die maar liefst vier camera's heeft. Dat klinkt indrukwekkend en dergelijke telefoons zien er futuristisch uit, maar wat voegen de camera's toe?

Motorola Moto G6 Plus

Meer camera's betekenen geen betere foto's

Wie denkt dat de smartphone met de meeste camera's om die reden de beste foto's en video's schiet, heeft het mis. Een telefoon heeft maar één camera nodig om beelden vast te leggen. De kwaliteit van die primaire camera bepaalt dan ook voor het grootste deel hoe jouw plaatjes eruit zien. Technische onderdelen van de camera spelen hier een grote rol in. Zo heb je het diafragma, dat bepaalt hoeveel licht de camerasensor opvangt. Een groter diafragma betekent meer licht, wat betere foto's in het (schemer)donker oplevert. Het type sensor is ook van belang, net als diverse, meer complexe onderdelen.

Eén technisch geavanceerde camera is simpelweg beter dan twee, drie of zelfs vier camera's van mindere kwaliteit. Kijk naar de Samsung Galaxy S9 en Google Pixel 3 (XL), toestellen met één camera achterop. Experts noemen het de beste smartphonecamera's van dit moment. De Galaxy A7 en A9 met respectievelijk drie en vier camera's aan de achterkant, maken veel minder mooie beelden.

In zijn hands-on-review van de Galaxy A7 op onze zustersite Android Planet schrijft Thomas Haenen bijvoorbeeld: ”de drie camera’s zijn een gimmick waarmee Samsung veel aandacht trekt, maar overtuigen doen ze nog niet direct.” Volgens de techjournalist zijn de foto's snel bewogen en minder kleurrijk en levendig dan foto's gemaakt met de Galaxy S9. Dat is logisch, want de A7 is een middenklasse toestel en de S9 is een duurder vlaggenschip. Een topmodel onderscheidt zich op meerdere manieren van goedkopere telefoons, en een betere camera is er één van.

Wat is het nut van meerdere camera's op je telefoon?

Extra camera's zijn dus niet synoniem voor betere fotografieresultaten, maar waar zijn ze wel goed voor? Het antwoord is eenvoudig: meer camera's betekenen meer mogelijkheden. Een smartphone heeft altijd een primaire camera voor reguliere foto's en video's, maar die is beperkt qua features. Fabrikanten kunnen kiezen uit allerlei extra camera's met ieder een eigen feature. Door één of meerdere van dergelijke camera's toe te voegen aan een telefoon, heb jij als gebruiker meer fotografiemogelijkheden.

Veelgebruikte voorbeelden zijn een camera die een specifiek deel van je foto vastlegt, zodat je plaatje een versterkt scherpte-diepte-effect (bokeh) krijgt. Of denk aan een groothoeklens, die een groter deel van de omgeving vastlegt dan de normale camera. En een telelens laat je meerdere keren inzoomen zonder dat de kwaliteit van je foto achteruitgaat.

Samsungs Galaxy A9 met vier camera's heeft naast een primaire camera ook lenzen voor bokeh, groothoek en telelens. Onlangs schreven we een uitgebreid artikel waarin we dieper ingaan op de zes manieren waarop meerdere smartphonecamera's worden ingezet.

Een smartphone met één camera achterop kan dus lang niet alles wat een telefoon met meerdere camera's kan. Google's Pixel-telefoons bewijzen echter dat features als bokeh geen secundaire lens nodig hebben. De Pixel gebruikt één lens en Google's slimme software om plaatjes met een bokeh-effect te schieten, en dat werkt volgens experts minstens even goed als op een telefoon met een speciale bokeh-lens.

iPhone: is twee camera's beter dan één?

De iPhone had jarenlang één camera achterop, maar bij de 7 Plus stapte Apple twee jaar geleden voor het eerst over op een dubbele camera. Die trend zette zich voort bij de iPhone 8 Plus en iPhone X (vorig jaar) en de iPhone XS en XS Max (dit jaar). Maar wie denkt dat Apple compleet over is op twee camera's, heeft het fout. De goedkopere iPhone XR, die tegelijk met de XS (Max) werd gepresenteerd, heeft namelijk één camera. Is dat om kosten te besparen? Of kan de iPhone XR-camera evenveel als de dubbelziende iPhone's, die een reguliere camera en een telelens hebben?

iPhone XS iPhone XS Max zijkant

Om met de deur in huis te vallen: nee, de iPhone XR is beperkter qua cameramogelijkheden. Het toestel moet het namelijk zonder telelens stellen, dus inzoomen zonder kwaliteitsverlies is niet mogelijk op de iPhone XR. Apple's befaamde portretmodus, die aanwezig is op iPhone's met een dubbele camera, is gelukkig wél te vinden op de XR. De modus past het scherpte-diepte-effect toe op eenzelfde manier zoals op de Google Pixel, zo schrijven we in onze iPhone XR-review.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel