Wat je moet weten over de Huawei P20 en P20 Pro

Wat je moet weten over de Huawei P20 en P20 Pro

Huawei heeft deze week de P20 en P20 Pro gepresenteerd. Het zijn indrukwekkende nieuwe vlaggenschepen, voorzien van de laatste snufjes zoals kunstmatige intelligentie en een driedubbele camera voor de Pro-versie. We zetten op een rij wat je over deze toestellen moet weten.

Design

Het design beantwoordt aan de eisen die anno 2018 aan moderne smartphones worden gesteld. Zo is er sprake van een 18 bij 9-beeldverhouding, groot scherm met dunne randen en behuizing van glas en metaal. Het scherm van de Huawei P20 meet van hoek tot hoek 5,8 inch, dat van de P20 Pro 6,1 inch.

Het meest in het oog springende detail is de ‘notch’ in deze schermen. Door het display aan de bovenkant door te laten lopen, is het groter. Zo kunnen bovenin bijvoorbeeld notificaties worden getoond die anders in een balk onder de camera hadden gestaan.

Die ‘notch’, de inkeping van het scherm, is afgekeken van de Apple iPhone X. Huawei wint zo ruimte voor een groter scherm, maar raar genoeg gaat die ruimte wel weer wat verloren doordat de vingerafdrukscanner in een fysieke knop onder het scherm is geplaatst.

Camera, camera, en nóg een camera

Huawei heeft bijzonder veel werk gemaakt van de camera’s van de P20 en P20 Pro. De P20 heeft er aan de achterkant twee en de P20 Pro zelfs drie. Huawei belooft bijzonder goede camera’s die elkaar uitstekend aanvullen. De camera’s dragen het merk van de bekende camerafabrikant Leica.

De twee camera’s van de P20 hebben resoluties van 12 megapixel. De ene camera heeft een zwartwit-sensor, die voor de scherpte van de foto’s moet zorgen. De andere camera vult de kleuren in.

De drie camera’s van de Pro-versie hebben allemaal een andere taak om in samenhang met elkaar mooie foto’s te produceren. Er is een 40-megapixel-zwartwitcamera, die de scherpte in de foto brengt. Een 12 megapixel-kleurencamera vult de foto’s in met kleur, terwijl een 8 megapixel-telelens je optisch laat inzoomen. Zonder verlies van kwaliteit kan tot vijfmaal worden ingezoomd.

Kunstmatige intelligentie

Dat samenwerken van de camera’s wordt bestuurd door AI (kunstmatige intelligentie). Slimme software zorgt ervoor dat de informatie die de camera’s vastleggen, goed wordt gecombineerd en dat er op de juiste zaken wordt scherpgesteld. De intelligente digitale hulp analyseert de beelden automatisch, zodat de camera’s ‘weten’ wat je wilt vastleggen.

Kunstmatige intelligentie kwamen we al tegen in de Huawei Mate 10 Pro. Daar bleef de slimme hulp beperkt tot het analyseren van het gedrag van de eigenaar van het toestel, zodat hierop het stroomverbruik werd aangepast. Dit moest leiden tot een betere accuduur. Apps die op bepaalde tijdstippen zelden of nooit werden gebruikt, werden automatisch uitgeschakeld. Huawei heeft aangekondigd nog veel meer met AI te willen doen. Met de slimme fotografiehulp in de P20 en P20 Pro is hiermee een nieuwe stap gezet.

Scherm, processor en andere zaken

Het 5,8 inch-scherm van de P20 is een lcd, het 6,1 inch-exemplaar van de P20 Pro is een amoled-scherm. De schermen hebben een resolutie van 2244 bij 1080 pixels. De processor in beide toestellen is een snelle Kirin 970. In de P20 wordt die bijgestaan door 4GB RAM, in de P20 Pro door 6GB RAM. De opslagcapaciteit van beide toestellen is 128GB. Ze lopen allebei op Android 8.1 (Oreo) en Huawei’s eigen softwareschil EMUI 8.1. De frontcamera van beide toestellen maakt selfies in een resolutie van 24 megapixel.

Prijzen en release

De Huawei P20 is inmiddels in Nederland te koop voor een adviesprijs van 649 euro. De Huawei P20 Pro komt pas op 15 april naar de winkels, en krijgt van Huawei 899 euro op het prijskaartje. Er is al een tijdje ook een derde variant te koop, de Huawei P20 Lite, die over minder mogelijkheden beschikt dan zijn duurdere broers en 369 euro kost.

Geschreven door Bart Vuijk

Journalist in Uitgeest met minimaal twee smartphones op zak. Riep ooit voor het eerst het woord ‘internet’ op een krantenredactie. Liefhebber van drummen, tomatensoep en alle soorten technologie.

Bekijk profiel