Handige sneltoetsen in BlackBerry 10

Handige sneltoetsen in BlackBerry 10

De BlackBerry Q10 en Q5 zijn de eerste twee BlackBerry 10-smartphones die weer een daadwerkelijk toetsenbord hebben. Op dit toetsenbord zitten natuurlijk handige sneltoetsen. Wat handige shortcuts die je misschien nog niet kent.

1. De handigste sneltoetsen op je homescreen

Vanuit je homescreen kun je een heleboel zaken snel regelen in BlackBerry 10. Zo is het mogelijk om iemand te bellen, een bericht te sturen, een BlackBerry Messenger-chat te beginnen of te e-mailen door het commando ‘call', ‘text', ‘BBM' of 'email' in te voeren en vervolgens de naam van dat contact. Via kreten als ‘facebook', ‘tweet' en ‘linkedin' kun je ook een statusupdate plaatsen door na de spatie een bericht te typen.

blackberry-q52. Makkelijk leestekens en symbolen invoeren

Als je snel een symbool wil invoeren, moet je de letter die met dat symbool te maken heeft (een R bij het ‘registered trademark'-symbool bijvoorbeeld) ingedrukt houden. Vervolgens krijg je alle beschikbare leestekens en symbolen in beeld.

3. Stembesturing activeren via de 0-toets

Als je de 0-toets ingedrukt houdt, komt het menu tevoorschijn waarin je je BlackBerry-smartphone via je stem commando's kunt geven. Het is niet zo uitgebreid en responsief als Apples Siri, maar als je de specifieke commando's aanhoudt die in het informatievenster staan uitgelegd, werkt het allemaal best prima.

4. Je BlackBerry je woorden laten afmaken

Dit is niet echt een sneltoets, maar als je naar de instellingen van je BlackBerry gaat en vervolgens Taal en Invoer aanklikt, dan kun je aangeven dat BlackBerry 10 je woorden mag aanvullen. Zo kun je in enkele gevallen wat tikwerk overslaan. Maar genoeg mensen zullen de automatische suggesties erg irritant vinden. Aanpassen naar eigen smaak dus.

CrackBerry Heeft overigens een handige lijst online gezet, waarin alle beschikbare BlackBerry 10-sneltoetsen staan. Neem hier zeker een kijkje als je nog meer uit je BlackBerry wilt halen, want het zijn er te veel om allemaal op te noemen.

Via: Inside BlackBerry Help Blog

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel