Tip: zo gebruik en open je zip-bestanden op je smartphone en tablet

Tip: zo gebruik en open je zip-bestanden op je smartphone en tablet

Op de computer gebruik je een programma als 7Zip om zip-bestanden uit te pakken, maar hoe werkt dit op je smartphone of tablet? Dit moet je weten over zip-bestanden uitpakken op je Android-telefoon of iPhone.

7Zip-alternatieven voor je Android-smartphone en iPhone

Zip- en rar-bestanden worden gebruikt om schrijfruimte te besparen. Door documenten, foto’s, games en video’s in te pakken nemen ze minder ruimte in, en kun je ze sneller kopiëren naar bijvoorbeeld je cloudopslag. Voordat je deze bestanden kunt gebruiken, moet je ze echter wel uitpakken. Op de computer gebruik je hier bijvoorbeeld 7Zip of WinRAR voor, en ook op je smartphone en tablet zijn meer dan genoeg opties. Zo pak je het aan.

Zip-bestanden openen op je Android-telefoon en tablet

Er staan meer dan genoeg apps om zip-bestanden mee uit te pakken in Google Play. Ze doen feitelijk allemaal hetzelfde. Voor het gemak gebruiken wij WinZip als voorbeeld.

  1. Download een zip-app uit Google Play, zoals WinZip;
  2. Ga naar het rar-bestand dat je wilt uitpakken en tik hierop;
  3. Je wordt naar WinZip gestuurd. Vink aan wat je wil uitpakken, of tik op het vierkantje om alles te selecteren;
  4. Selecteer het icoon waarbij de rits naar beneden gaat en kies waar je de bestanden wil uitpakken;
  5. Je kunt de bruikbare bestanden opslaan op je toestel, sd-kaart en cloudopslag.

Vanaf nu staan de bestanden op je telefoon en kun je ze gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een video uitgepakt? Dan is deze nu te bekijken via jouw favoriete app om filmpjes af te spelen. Je kunt ‘m bovendien altijd terugvinden door de Bestanden-app te openen en de juiste map op te zoeken. WinZip is gratis, maar heeft een betaalde versie waarbij je extra

→ Download WinZip in Google Play (gratis)

Zip-bestanden openen op je iPhone en iPad

Vroeger was het op iOS lastig om zip-bestanden te openen, maar daar is verandering in gekomen. Het is het handigst om een app te downloaden, zoals WinZip.

  1. Download een zip-app uit de App Store, zoals WinZip;
  2. Open een zip-bestand, bijvoorbeeld vanuit Safari, en kies voor ‘Open met’;
  3. Selecteer ‘WinZip’ en je kunt direct het bestand bekijken;
  4. Wil je het bestand afspelen of bekijken in een andere app? Tik dan op het deel-icoon (vierkant met pijl) en kies ‘Open in’;
  5. Selecteer vervolgens de app waarin je het zip-bestand wil bekijken.

Om bestanden direct uit te pakken moet je de volledige versie aanschaffen. Je kunt dan bijvoorbeeld zip-bestanden exporteren naar je Dropbox en hiervandaan direct gebruiken.

→ Download WinZip in de App Store (gratis)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel