Overzicht: dit zijn de belangrijkste verbeteringen uit iOS 12

Overzicht: dit zijn de belangrijkste verbeteringen uit iOS 12

De jaarlijkse grote software-update van Apple is eindelijk voor iedereen beschikbaar: iOS 12. De update omvat een waslijst aan verbeteringen en nieuwe features. Dit zijn de belangrijkste functies van iOS 12.

De belangrijkste verbeteringen uit iOS 12

Door de iOS 12-update is je iPhone of iPad opnieuw sneller en stabieler. Veel functies worden verbeterd en er komen zelfs verschillende nieuwe functies bij. Maar wat kan je verwachten van de nieuwste iOS-versie? Wij zetten de belangrijkste verbeteringen uit iOS 12 voor je op een rijtje.

1. Vernieuwde notificaties

De manier waarop je iPhone met notificaties omgaat, is dankzij iOS 12 flink verbeterd. In plaats van dat alle meldingen onder elkaar worden getoond, zijn ze nu samengevoegd per app. Je berichtencentrum en vergrendelscherm zijn hierdoor een stuk overzichtelijker. De meldingen per app, of in het geval van WhatsApp per gesprek, worden gegroepeerd. Door erop te tikken vouw je alle meldingen uit.

Daarnaast kun je nu beter aangeven op wat voor manieren je meldingen binnenkrijgt, zonder dit in de Instellingen-app te moeten regelen. Veeg meldingen naar rechts om ze te bekijken, wissen of beheren.

Beheren houdt in dat je instelt of meldingen van een bepaalde app uitgeschakeld worden, of stil afgeleverd verschijnen. Dan zie je ze wel in je berichtencentrum, maar krijg je geen melding op je vergendelscherm te zien. Handig als je even niet afgeleid wil worden, maar wel je notificaties wil behouden.

2. Slimmere Foto's-app

Ook de Foto's-app heeft een metamorfose ondergaan en is een stuk slimmer geworden. In het nieuwe menu ‘Voor jou' vind je verschillende foto's en automatisch gemaakte ‘albums' van bijvoorbeeld speciale momenten en terugblikken van bepaalde plekken, dagen of maanden.

Deze deel je gemakkelijk met je vrienden of familie, en zij krijgen dan meteen de suggestie om hun foto's van dat moment met jou te delen. Zo heb je na dat ene festival of de vakantie snel alle foto's verzameld. Ook is de zoekfunctie verbeterd met meer zoeksuggesties, en zoek je gemakkelijk op categorieën als ‘eten', ‘kat' of ‘sport'. Er is namelijk betere object- en persoonherkenning toegevoegd.

3. Siri Shortcuts

Siri is met iOS 12 voor allerlei opdrachten in te zetten. Apple introduceert Siri Shortcuts, waarmee je zelfgemaakte vragen en opdrachten instelt voor de spraakassistent. Maak een serie van opdrachten waar je een specifieke spraakopdracht aan koppelt.

Siri grappen

Wanneer je dan bijvoorbeeld zegt: ‘Hé Siri, ik ga naar het werk', zoekt Apple Maps de snelste route naar het werk, de lampen thuis uitgaan en Apple CarPlay je favoriete afspeellijst start zodra je in de auto zit.

Zulke opdrachten kan je volledig zelf bedenken en instellen, maar Apple heeft er ook al verschillende bedacht en klaargezet. Met een druk op de knop voeg je deze toe aan Siri.

4. Schermtijd en Niet Storen

Om mensen bewuster te maken van hun smartphonegebruik en iPhone-verslaving tegen te gaan, is de functie Schermtijd toegevoegd. Hierin zie je hoeveel tijd je op je iPhone doorbrengt en ook hoeveel tijd je per app besteedt. Daarnaast zie je hoe vaak je je iPhone of iPad hebt opgepakt die dag en hoeveel notificaties je hebt ontvangen.

Confronterend, maar pas echt handig door de limieten die zijn in te stellen. Zo kun je instellen dat je tussen bepaalde tijden geen social media wil gebruiken en dergelijke apps dus geblokkeerd worden. Het is ook mogelijk om op deze manier een iOS-apparaat te blokkeren voor kinderen wanneer ze bijvoorbeeld naar bed moeten.

De Niet Storen-modus is ook aangepakt. Waar je deze eerst in- en uit kon schakelen, is de functie nu aan te zetten tijdens bepaalde momenten of tijdspanne. Blijf drukken op het Niet Storen-icoontje in het Bedieningspaneel in te stellen gedurende een uur of totdat je je huidige locatie verlaat.

In Instellingen is de modus op deze manier ook standaard voor bepaalde momenten in te stellen. Meldingen worden ‘s nachts ook zonder de modus in te schakelen al gedempt totdat je weer wakker wordt, om mensen minder te verleiden tot het bekijken van hun meldingen midden in de nacht.

5. ARKit 2.0

Augmented reality wordt voor Apple steeds belangrijker en daarom bevat iOS 12 de ARKit 2.0-update. ARKit brengt een handige Meet-app met zich mee, waarmee je tot op de centimeter nauwkeurig dingen opmeet. Daarnaast is het nu makkelijker om AR-games te spelen en met meerdere spelers tegelijk hetzelfde voorwerp in AR bekijken.

6. Privacy nog belangrijker

Je merkt er waarschijnlijk niets van, maar je privacy is vanaf iOS 12 een stuk beter. Zo ben je lastiger te volgen voor adverteerders wanneer je op het internet surft en zijn ook Like- en Deel-knoppen van sociale netwerken als Facebook geblokkeerd. Via deze knoppen konden de netwerken namelijk meekijken met jouw surfgedrag.

Daarnaast is het nu makkelijk om veilig in te loggen. Sms-codes voor tweestapsverificatie worden automatisch ingevuld en is de wachtwoordmanager verbeterd. Ook fijn is dat voortaan het automatisch invullen van je wachtwoorden niet alleen via Apple kan, maar ook andere wachtwoordmanagers als 1Password en LastPass zijn hiervoor in te stellen.

Kleine verbeteringen en iOS 12-functies

Wil je weten wat iOS 12 nog meer voor je in petto heeft? Onze dochterwebsite iPhoned.nl zet ze op een rijtje. Check ook de uitgebreide iOS 12 review.

Lees verder: Deze 11 kleinere iOS 12-functies en -verbeteringen kende je nog niet

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel