Flightradar24 en meer goede vliegtuigen-apps voor je smartphone

Flightradar24 en meer goede vliegtuigen-apps voor je smartphone

Wil jij alles weten over vliegtuigen? Dan heb je geluk. Er staan namelijk honderden vliegtuigen-apps in de App Store en Google Play. Smartphone.nl zet de beste op een rijtje.

Beste vliegtuigen-apps: Flightradar24 en meer

Wil jij weten welk vliegtuigen momenteel in de lucht hangen, waar ze heen gaan en met welke snelheid? Dan moet je een vliegtuigen-app downloaden. Het aanbod is alleen fors, dus welke moet je kiezen? Wij weten het antwoord en hebben de beste vliegtuigen-apps voor jou geselecteerd.

1. Flightradar24: voor de vliegtuigfan

Flightradar24 is de meest uitgebreide vliegtuig-app. De vliegtuig-tracker is zowel leuk voor de beginneling als ware vliegtuigfanaat en is simpel van opzet. Na het opstarten zie je een kaart met daarop alle vliegtuigen die momenteel in de lucht zijn.

Tik op een icoon om wat algemene informatie over het vliegtuig te zien, zoals het vertrekpunt en de bestemming. Rechtsonder zie je een foto en door op  ‘More info’ te drukken ben je op de hoogte van alle details.

Flightradar24-3dmodus

Ook kun je in Flightradar24 vluchten in 3D volgen. Deze modus combineert satellietbeelden, een gedetailleerd model van het vliegtuig en geavanceerde kaarten waardoor het terrein levensecht is nagemaakt.

Vraag jij je ook weleens af wel vliegtuig daar in de lucht aan komt zetten? Door op de letters ‘AR’ in de linkerbovenhoek te drukken kom je erachter. Richt je camera op het vliegtuig en je ziet direct op je telefoonscherm welke vlucht het is.

Flightradar24 is gratis te gebruiken maar voor sommige functies, zoals de mogelijkheid om vliegtuigen in 3D te bekijken, moet je betalen. De app kost dan 1,49 euro per maand.

→ Download Flightradar24 voor Android (gratis)

→ Download Flightradar24 voor iOS (gratis)

2. FlightAware: iets minder uitgebreid

FlightAware lijkt op Flightradar24, maar is iets minder uitgebreid. De app draait vooral om het opzoeken van specifieke vluchten en heeft wat minder fratsen, zoals een 3D-modus. FlightAware is daarentegen wel helemaal gratis.

Flightradar24-flightaware

Na het opstarten kun je direct vliegtuigen opzoeken aan de hand van vlucht- en staartnummer, of eventueel de route invullen. Ook kun je per luchthaven de actuele aankomst- en vertrektijden zien en op een mapje staan alle vliegtuigen aangegeven. Zodra je hierop tikt krijg je wat meer informatie te zien, maar dit is minder uitgebreid dan bij Flightradar24.

Een leuke toevoeging is de ‘Misery Map’. Op deze kaart staat aangegeven welke luchthaven de meeste vertragingen heeft. Helaas staan hier alleen Amerikaanse vliegvelden op.

→ Download FlightAware voor Android (gratis)

→ Download FlightAware voor iOS (gratis)

3. RadarBox: voor de echte kenner

RadarBox is dé app voor de echte vliegtuig-fan. Door contact te maken met speciale zendapparaten in vliegtuigen weet het programma namelijk als geen ander hun locatie te traceren. Hierdoor zie je in RadarBox veel meer vliegtuigen op de kaart dan bij de andere twee apps.

Flightradar24-radarbox

Je komt daarom ook kleinere vliegtuigen tegen en kunt zelfs bij bepaalde luchthavens meeluisteren met de verkeerstoren. RadarBox heeft daarnaast exclusieve foto’s van vrijwel alle vliegtuigen, omdat gebruikers van de app deze zelf maken.

RadarBox draait om alle ins & outs rondom vliegtuigen en is er daarom voor de echte fans. De app is in principe gratis, maar om alle functies te ontgrendelen moet je een abonnement afsluiten. Hiervoor ben je minstens 2,45 euro per maand kwijt.

→ Download RadarBox voor Android (gratis)

→ Download RadarBox voor iOS (gratis)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel