Google Translate: zo werkt de vertaalfunctie van Google
500 miljoen. Zoveel mensen maken dagelijks gebruik van Google Translate. Wat gebeurt er zodra jij een woord, zin of uitdrukking vertaalt? In dit artikel leggen we uit hoe de vertaalfunctie van Google precies werkt.
Google Translate: achter de schermen bij de grootste vertaler ter wereld
Misschien denk je dat er heel veel mensen met een taalknobbel bij Google Translate werken, maar dat is niet zo. Sterker nog: er komen helemaal geen mensenhanden aan te pas. In plaats daarvan maakt men gebruik van ‘deep learning'.
Dit is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Zodra jij een zin vertaalt gaan de computers van Google op zoek naar vergelijkbare teksten waarin deze woorden voorkomen.De machines spitten hiervoor duizenden documenten door, kijken naar eerdere vertalingen en vergelijken zinsopbouw, woorden en werkwoordsvormen.Google is begonnen als zoekmachinebedrijf en doorzoekt daarom ruim een biljoen webpagina's.
Er wordt hierbij vooral gezocht naar vertalingen van en naar de taal die jij wilt vertalen. Het uiteindelijke doel is om een patroon te herkennen en de context van taal te begrijpen: de woorden ‘compilatie' en ‘complicatie' lijken op elkaar, maar betekenen iets totaal anders. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde en het mooie van een deep learning-netwerk is dat de techniek zichzelf verbetert en vertalingen dus steeds accurater worden.
Waarom resultaten niet altijd kloppen
Google Translate kan momenteel van en naar 103 talen vertalen. De resultaten zijn meestal vrij nauwkeurig, maar soms niet. Omdat Google Translate op zoek gaat naar vergelijkbare teksten op het internet, is het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld iets vanuit het Fins naar het Zoeloe te vertalen. Er is immers geen betrouwbare data beschikbaar.
Daarnaast heeft iedere taal zijn eigen kenmerken, wat het vertalen lastig maakt. Het Engelse ‘doing the dishes' kent bijvoorbeeld geen direct werkwoord voor het Nederlandse ‘afwassen'. Hierdoor krijg je af en toe rare zinnen terug uit Google Translate.
Download Google Translate
Google Translate heeft apps voor Android en iOS. Naast een-op-een vertalen en offline vertalingen kun je hiermee ook in andere apps direct opzoeken wat een woord of zin betekent. Via real-time vertalen maak je een foto van een tekst, waarna je direct op je scherm ziet wat het betekent. Daarnaast is het mogelijk om gesproken tekst te vertalen, waardoor je ook direct naar de uitspraak kunt luisteren.
→ Download Google Translate voor je Android-smartphone (gratis)