Appen op de fiets vanaf 1 juli 2019 verboden: zo blijf je onderweg bereikbaar

Appen op de fiets vanaf 1 juli 2019 verboden: zo blijf je onderweg bereikbaar

Pas op: vanaf volgend jaar is smartphonegebruik op de fiets verboden en de wet overtreden kan je duur komen te staan. Wij leggen uit hoe je tóch online kunt blijven, zonder je Android-smartphone of iPhone aan te raken.

Smartphoneverbod fiets gaat vanaf 2019 in

Het zat eraan te komen, maar de wet is er nu officieel doorheen. Vanaf 1 juli 2019 is het niet langer toegestaan om je smartphone onderweg te gebruiken. Het gebruik van je telefoon was al niet toegestaan achter het stuur van je auto, maar dat verbod wordt nu uitgebreid naar fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor.

“Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden”, schrijft verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen. Je mag je smartphone helemaal niet meer onderweg aanraken: eventjes een WhatsApp versturen of een nieuw liedje opzetten via Spotify is er dus niet meer bij.

Smartphoneverbod-fiets2

Het is nog onduidelijk hoe hoog de boete is wanneer je op de fiets wordt gepakt, maar automobilisten moeten momenteel 230 euro afrekenen. Het conceptvoorstel lag al twee jaar op de plank en is omstreden. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt namelijk dat slechts 1,2 procent van de slachtoffers bij fietsongelukken door smartphonegebruik op de eerste hulp belandt. Een direct verband tussen telefoongebruik en ongevallen is daarom nooit bewezen.

Zo blijf je onderweg bereikbaar

Het smartphoneverbod wordt ingezet omdat je minder oog voor de weg hebt als je ondertussen Facebook of WhatsApp gebruikt. Je telefoon staat echter altijd aan dus de berichten, oproepen en notificaties blijven komen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je smartphone onderweg tóch te gebruiken, zonder hem daadwerkelijk aan te raken.

Bellen moet je daarom handsfree doen. De meeste hoogwaardige headsets van tegenwoordig ondersteunen deze optie. Je praat hierbij door de microfoon van je oordopjes. Daarnaast zijn er verschillende apps beschikbaar die anderen laten weten dat je momenteel onderweg bent en daarom niet kunt opnemen. Wij leggen uit hoe dit werkt voor Android en iOS.

Smartphoneverbod-fiets-in-traffic

Voor Android

Download bijvoorbeeld In-Traffic Reply. Deze app van Samsung reageert automatisch op berichtjes en oproepen zonder dat jij gestoord wordt. Je kunt kiezen uit drie soorten reacties die bellers of WhatsApp'ers krijgen. De eerste optie vertelt dat je niet bereikbaar bent omdat je onderweg bent. De tweede reactie is meer grappig en stuurt een animatie terug. De derde reactie kun je zelf instellen.

→ Download In-Traffic Reply voor Android (gratis)

Voor iPhone

Heb je een iPhone? Dan hoef je geen aparte app te installeren. Vanaf iOS 11 heb je namelijk standaard de functie ‘Niet storen tijdens autorijden', wat ook op de fiets werkt.  Je moet de optie alleen wel handmatig aanzetten, omdat je op de fiets minder snel gaat dan met de auto. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Ga naar ‘Instellingen' en kies ‘Bedieningspaneel';
  2. Tik op ‘Pas regelaars aan' en druk op het groene plusje bij de knop ‘Niet storen tijdens autorijden' en kies ‘Vorige' wanneer je klaar bent;
  3. Open het Bedieningspaneel en tik op de knop met het auto-symbool;
  4. ‘Niet storen tijdens autorijden' staat nu aan en je kunt veilig de weg op.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel