Apple en Google willen meer openheid over NSA

Apple, Google en 61 andere bedrijven zullen vandaag in een brief aan de Amerikaanse overheid meer openheid over NSA vragen.

Het National Security Agency (NSA) kwam een maand geleden opeens in het middelpunt van de belangstelling ter staan. Een oud-medewerker maakte toen openbaar dat de NSA op grote schaal burgers wereldwijd afluisterde. Grote bedrijven als Apple en Facebook werden er toen van beticht mee te hebben gewerkt aan deze spionage. Veel bedrijven bagatelliseerden deze medewerking of spraken deze zelfs tegen.

63 bedrijven, waaronder Apple, Google en Microsoft, vragen vandaag in een brief aan de overheid meer openheid over NSA. Dat meldt AppleInsider. Daarbij gaat het de bedrijven – naast natuurlijk om meer transparantie van de kant van de overheid – vooral om toestemming zelf opener over hun deelname aan dergelijke programma’s te kunnen zijn.

Openheid over NSA moet ongerustheid publiek wegnemen

Wanneer dergelijke samenwerkingen tussen overheid en bedrijfsleven niet meer verplicht in het geniep plaatsvinden, kunnen bedrijven gemakkelijker voorkomen dat consumenten zich bespied voelen.

Specifiek vragen de bedrijven president Obama om het volgende: ze willen kunnen vrijgeven hoeveel verzoeken voor gebruikersinfo de overheid indient, en hoeveel mensen, accounts en apparaten daarmee gemoeid zijn.

Apple werd in juni beschuldigd van deelname aan de spionage door NSA, maar verdedigde zich toen door te stellen dat data alleen ten behoeve van politie-onderzoek werd doorgegeven, en dat bijvoorbeeld iMessage zo goed versleuteld is dat ook Apple daar niet bij kan.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel