Smartphone.nl spreekt Robin Mobile: “Onbeperkt is belangrijk, 4g niet”

Smartphone.nl spreekt Robin Mobile: “Onbeperkt is belangrijk, 4g niet”

Robin Mobile wil binnen vier jaar 1 procent van de Nederlandse mobiele telefoniemarkt in handen hebben, en loopt daar naar eigen zeggen zeker op koers voor. Smartphone.nl is wel benieuwd naar hoe het verder met de zogeheten protestprovider gaat. We spreken daarom met directeur Wilfred Rottier over de verdere plannen van Robin Mobile. Die beslaan onder andere nieuwe producten – voor de consument en zakelijke markt – en zelfs een mogelijke uitbreiding naar het buitenland.

Robin Mobile biedt voor 39,95 euro per maand onbeperkt bellen, sms en mobiel internet. Maandelijks opzegbaar. Een erg interessante propositie, zo vonden we al in onze Robin Mobile review. Maar, op de vraag op hoe goed Robin mobiles sim only-abonnement precies aanslaat, wil Rottier logischerwijs geen antwoord geven. “Naar die informatie zijn onze concurrenten ook enorm benieuwd, dus op dat vlak spelen we zeker geen open kaart.”

Rottier heeft echter nog geen weet van een mobiele provider die binnenkort met een vergelijkbaar onbeperkt pakket komt, al moedigt hij zo’n ontwikkeling zelf alleen maar aan. “Ik hoop juist dat die andere telecomproviders afstappen van verdienmodellen waarbij je betaalt voor minuten en sms’jes die je niet gebruikt, en ze niet eens kunt meenemen naar de volgende maand.”

Ervaring van onbeperkt dataverkeer belangrijker dan snel downloaden via 4g

rottierSteeds grotere bundels en 4g-ondersteuning zijn volgens Rottier niet de ontwikkelingen die de mobiele telefoniemarkt momenteel nodig heeft. Gebruikers hebben voorlopig nog wel genoeg aan 3g-internet. “Ons netwerk van 7,2Mbps is snel genoeg om liedjes via Spotify te streamen en om met alle gemak alle andere functies van de meeste smartphones te gebruiken. 4g zien we nog niet echt als een noodzaak.”

“Ik hoef in ieder geval niet op zo’n relatief klein schermpje Netflix in hd-kwaliteit te zien. Dat doe je nog steeds liever thuis, op de bank.” Robin Mobile vindt het predicaat ‘protestprovider’ daarom zeker niet vervelend. “Met Robin gingen we al een beetje voor de verwijzing naar Robin Hood. Protestprovider komt uit de media, maar we zijn natuurlijk niet ontevreden met deze bestempeling.”

Ondersteuning voor dataroaming komt nog in 2013

Rottier weet wel dat ondersteuning voor dataroaming nog moet worden toegevoegd aan de diensten van Robin Mobile. “Dat komt ergens eind 2013. We krijgen bovendien steeds meer verzoeken vanuit de zakelijke markt. Daarom komen we begin 2014 met producten voor die zakelijke klanten, en die willen ook op zakenreis gebruik kunnen maken van mobiel internet.”

De kosten van dataroaming zullen worden betaald via je extra tegoed, dat je tevens gebruikt voor het bellen in- en naar het buitenland en naar 0900-nummers; de producten voor de zakelijke markt zien eruit zoals je zou verwachten: er komen opties voor kleine bedrijven en opties voor grotere bedrijven. “Niet meteen rekening houden met de zakelijke markt is eigenlijk de enige echte fout die ik heb gemaakt met Robin Mobile. De vraag hiernaar is veel groter dan ik had verwacht.”

Mogelijk goedkopere abonnementen in de toekomst

Wanneer we Rottier vragen naar alternatieve pakketten voor consumenten, beaamt hij deze mogelijkheid eveneens. “Jazeker, daar denken we natuurlijk ook aan. We kijken bijvoorbeeld naar een pakket waarbij de internetsnelheid veel lager ligt. Hier betaal je dan minder voor, maar alles is verder hetzelfde. Er zijn echter nog geen concrete plannen of richtdatums voor deze concepten.”

Uitbreiden naar het buitenland sluit Rottier eveneens niet uit. “We krijgen vanuit het buitenland al geregeld vragen over onze diensten, maar net als bij die alternatieve pakketten zijn hier nog geen concrete plannen voor maar sluiten we niets uit.” Zo’n uitbreiding naar het buitenland hoeft volgens Rottier niet perse via een zusterbedrijf van KPN te gaan. Alle opties zijn hierbij een mogelijkheid.

Een laatste eventuele uitbreiding die Robin Mobile niet uitsluit, is het aanbieden van toestellen met korting. Daarbij zou het niet gaan om de gebruikelijke modellen – waarbij je meer betaalt voor je abonnement en alles niet meer maandelijks opzegbaar is – maar om 50 euro korting op een toestel als je klant bent.
Robin Mobile review

Robin Mobile is er om te blijven, zolang het nodig is

Het enige waar Rottier zich momenteel zorgen om maakt, zijn de overwegend positieve recensies op de website van Robin Mobile. “Deze zijn zo unaniem positief, bijna nergens is een negatief verhaal te vinden. Wij hebben hier bovendien geen hand in, omdat het door een externe partij wordt geregeld. We zijn er nu een beetje bang voor dat het eerder onbetrouwbaar gaat overkomen.”

Robin Mobile is wat betreft oprichter Wilfred Rottier dus nog zeker niet klaar met uitbreiden en groeien. zo blijkt wel uit de plannen voor de zakelijke markt en eventuele nieuwe pakketten. Die 4g-ondersteuning komt er voorlopig echter niet. Volgens Rottier is een onbeperkt en transparant abonnement wat mobiele gebruikers nu willen, waarbij de downloadsnelheid van Robin Mobile al prima volstaat. Die transparantie noemt de Robin Mobile-directeur in ieder geval belangrijker dan weer wat sneller YouTube-filmpjes kunnen binnenhalen.

→ Bekijk zeker de website van Robin Mobile als je enthousiast bent geworden

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel