Smartphones verkopen voor het eerst beter dan featurephones

Smartphones verkopen voor het eerst beter dan featurephones

Smartphones verkopen inmiddels beter dan de zogeheten featurephones. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door Android, zo blijkt uit cijfers van Gartner.

In het afgelopen kwartaal zijn er voor het eerst meer smartphones verkocht dan featurephones, zo meldt marktonderzoeksbureau Gartner. Android zorgt hierbij voor het grootste aandeel in het succes. Zij hadden de afgelopen periode maar liefst een marktaandeel van 79 procent wereldwijd. iOS volgt met 14,2 procent, daarna Windows Phone met 3,3 procent.

Ten opzichte van 2012 is Android enorm aan het uitlopen, ten koste van iOS en BlackBerry OS. In totaal zijn er in het afgelopen kwartaal meer dan 225 miljoen smartphones verkocht. Dat waren er in dezelfde financiële periode van 2012 slechts bijna 154 miljoen .

Smartphones verkopen beter dan simpele handsets

Featurephones, dit zijn telefoons die minder kunnen dan de gemiddelde smartphone, dalen nog steeds in populariteit. Voor het eerst zijn ze zelfs kleiner op de wereldwijde telefoniemarkt dan smartphones. In het afgelopen kwartaal zijn er namelijk ‘slechts' circa 210 miljoen featurephones verkocht, 21 procent minder dan in de dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Symbian heeft overigens nog steeds 0,3 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Dit mobiele besturingssysteem van Nokia werd vorig jaar opgeheven en had toen nog een marktaandeel van 5,9 procent. Het is daarom niet verwonderlijk dat deze speler bijna van de markt is verdwenen.

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel