Spotify Wrapped: check je persoonlijke muzikale jaaroverzicht

Spotify Wrapped: check je persoonlijke muzikale jaaroverzicht

Sinds 2014 maakt Spotify aan het eind van elk jaar een lijstje van de meest gestreamde nummers, samen met jouw persoonlijke luistergeschiedenis. En zo ook dit jaar, onder een nieuwe naam: Spotify Wrapped.

Spotify Wrapped

Wrapped is de opvolger van Year in Music, de eindejaarslijst die Spotify de afgelopen jaren in de feestmaand publiceerde. Deze lijst is een overzicht van de meest populaire nummers wereldwijd, in combinatie met jouw persoonlijke jaaroverzicht. Dit jaar deelt de streamingdienst dit op in twee aparte lijsten: de algemene en je persoonlijke lijst.

In de Spotify-app vind je de overzichten bij ‘Bladeren > Genres en stemmingen > Soundtrack 2017’. In dit ‘genre’ staan afspeellijsten met de meeste populaire nummers en artiesten, per genre. Daarnaast kun je doorklikken naar je persoonlijke 2017 Soundtrack. Vervolgens opent de app een pagina in je webbrowser. Je kunt de pagina helaas niet in de app zelf bekijken.

Eenmaal op de pagina log je in met je Spotify-account, waarna je meteen een overzicht krijgt van hoeveel muziek je het afgelopen jaar hebt geluisterd. Naast het aantal minuten zie je ook hoeveel verschillende nummers, genres en artiesten je hebt gestreamd.

Spotify Wrapped quiz

Na dit overzicht komt Wrapped met een kleine quiz. Hierin word je gevraagd wat je favoriete nummer, genre en artiest is. Dit baseert Spotify op hoe vaak en wat je allemaal streamde in 2017. Een leuke manier om je kennis over je eigen muzieksmaak te testen.

Ook maakt Spotify Wrapped een top 100 van je favoriete nummers, en de ‘Ones That Got Away’. Dit is een lijst met de nummers die je in 2017 hebt gemist, maar die op basis van je luistergedrag in de smaak kunnen vallen. Op deze manier ontdek je weer nieuwe muziek.

Daarnaast vergelijkt Wrapped je leeftijd met de gemiddelde leeftijd van de luisteraars van je lievelingsgenres. Misschien ben je eigenlijk wel een oude man in het lichaam van een puberale tiener. Ga naar de website van Spotify Wrapped om jouw persoonlijke jaaroverzicht te bekijken.

Nieuwe knoppen in Discover Weekly

Naast Wrapped zit Spotify zeker niet stil. Het Zweedse bedrijf is op de achtergrond een nieuw functie in Discover Weekly aan het testen. Deze functie laat je nummers uit de afspeellijst liken met een hartje en disliken met een stopteken.

Like je een nummer, dan slaat Spotify die op in je bibliotheek. Dislike je een liedje, dan geef je aan of je het nummer of de artiest niet leuk vindt. Spotify geeft hierna aan dat ze de artiest of soortgelijke nummers niet meer opnemen in jouw ‘Discover Weekly’-lijst. Kies je per ongeluk een verkeerd liedje, dan kun je de keuze nog ongedaan maken.

Buttons om nummers leuk of niet leuk te vinden zijn niet nieuw in Spotify. De Daily Mix-afspeellijst en album- en artiestenradio’s hadden al een beoordelingsfunctie. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe functie definitief wordt toegevoegd aan Spotify.

Geschreven door Declan van Schaik

Techjournalist uit ‘s-Hertogenbosch. Schrijft graag over smartphones en tips. Liefhebber van voetbal en kan niet zonder Spotify.

Bekijk profiel