T-Mobile neemt Tele2 over: dit verandert er voor jou
T-Mobile mag Tele2 overnemen, zo heeft de Europese Commissie definitief besloten. De twee providers hebben groen licht gekregen voor een fusie.
T-Mobile Tele2-overname officieel
T-Mobile kondigde ruim een jaar geleden zijn overnameplannen aan, en mag die nu gaan doorvoeren. Dat betekent dat Tele2 waarschijnlijk binnen enkele maanden ingelijfd wordt. Hoewel de Europese Commissie oorspronkelijk nog vreesde voor een gebrek aan concurrentie door de overname, zijn die bezwaren na een uitgebreid onderzoek van de tafel geveegd.
Volgens de overheidsinstantie hebben de twee providers ook gezamenlijk een beperkt marktaandeel op de Nederlandse markt. KPN en VodafoneZiggo zijn de grootste providers in Nederland, op de voet gevolgd door T-Mobile (20 procent marktaandeel) en met Tele2 ver daarachter op de vierde plaats met slechts 5 procent marktaandeel. Ook na de overname blijft T-Mobile de nummer drie.
Mede daardoor stelt de Europese Commissie ook geen voorwaarden aan de overname. Hoewel T-Mobile enkele beloften deed aan klanten en de Commissie om de overname doorgedrukt te krijgen, wordt de provider niet verplicht om zich daaraan te houden. Desalniettemin zegt de provider dat het aan de beloftes vast houdt. Maar wat werd er precies belooft, en wat verandert er voor klanten van beide providers?
Wat belooft T-Mobile?
Je hebt ze misschien wel gezien: de billboards en advertenties van T-Mobile met allerlei beloften aan de klant. Daarmee hoopte de provider good will te creëren voor de overname. Het zijn mooie, maar niet heel verrassende beloftes.
Op mobiel gebied zet T-Mobile in op drie zaken. De provider wil vanaf 2020 de eerste in Nederland zijn die 5G-internet aanbiedt. Ook blijft het Tele2-abonnement met onbeperkt mobiel internet voor 25 euro per maand nog zeker drie jaar bestaan, en krijgen zakelijke klanten tot minstens 2025 toegang tot het internet-of-things-netwerk van de provider.
Beide bedrijven bieden daarnaast vast internet, al hebben ze relatief weinig klanten. Ook daar doet men drie beloftes. T-Mobile zegt, samen met partners, glasvezel aan te bieden bij twee miljoen mensen thuis. In buitengebieden, zoals op het platteland en in kleine dorpen, belooft T-Mobile ‘landelijk' vast internet van 100 Mbit per seconde. Ook is er de komende drie jaar geen prijsverhogingen op vast internet.
Wat verandert er voor Tele2-klanten?
Heb je nu een Tele2-abonnement, dan kun je dat voorlopig gewoon blijven gebruiken. Beide bedrijven worden vanaf begin januari 2019 samengevoegd, maar de twee merken blijven (in ieder geval in de nabije toekomst) naast elkaar bestaan. Heb je nu een Tele2-abonnement, dan is dat over een jaar waarschijnlijk nog steeds een Tele2-abonnement. Sterker nog: de kans is groot dat je over een jaar nog steeds een abonnement onder deze merknaam kunt afsluiten.
Later komt daar ongetwijfeld verandering in. Tele2-klanten worden vermoedelijk overgezet naar een vergelijkbaar of beter T-Mobile-abonnement, en ook het netwerk en de klantenservice zullen identiek zijn.
Voor prijsstijgingen hoef je in ieder geval niet direct bang te zijn. T-Mobile heeft immers toegezegd dat het abonnement met onbeperkt mobiel internet nog minstens drie jaar voor 25 euro beschikbaar is.
Wat verandert er voor klanten van T-Mobile?
Omdat T-Mobile de overnemende partij is, verandert er voor klanten van deze provider heel weinig. Zeker op korte termijn zul je geen verschillen merken. Het roze beeldmerk blijft, je kunt je huidige abonnement behouden en ook de klantenservice en ondersteuning is vooralsnog ongewijzigd.
Wel belooft T-Mobile dus vanaf 2020 mobiel internet via 5G aan te bieden in Nederland. Binnen nu en iets meer dan een jaar kun je dus overstappen naar sneller mobieler internet. Wanneer dat precies gaat gebeuren en hoeveel het je gaat kosten, is nog onbekend.
In theorie kan de overname ook voor sneller en consistenter internet via 4G zorgen. T-Mobile krijgt nu ook toegang tot de masten en frequenties van Tele2. Hoewel de twee providers op dat gebied al veel met elkaar deelden, kan het op veel plekken voor nét wat meer bereik en sneller internet zorgen.
Wat verandert er als je bij een andere provider zit?
Ook als je bij KPN of VodafoneZiggo zit, gaan er dingen veranderen. Omdat T-Mobile nu een grotere concurrent is, zullen de twee andere providers wellicht harder hun best moeten doen om te concurreren. Aan de andere kant: Tele2 is weg, dus je hebt als consument één provider minder om uit te kiezen.
Maar het heeft ook grote gevolgen voor je mobiele abonnement. Het kabinet koos ervoor om de frequentieveiling van 5G uit te stellen tot nadat de overname geregeld was. De verwachting is dat die nu echter niet lang meer op zich laat wachten. Providers kunnen bieden op 5G-frequenties en vervolgens razendsnel beginnen met de uitbouw van een 5G-netwerk. T-Mobile claimt de eerste te willen zijn, maar KPN en Vodafone zullen ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten.
Meer weten over de sim only-abonnementen van beide providers? Check dan ook onze zustersite OnlySim.nl.