5 redenen waarom de Xiaomi Mi A2 en Mi A2 Lite de moeite waard zijn

5 redenen waarom de Xiaomi Mi A2 en Mi A2 Lite de moeite waard zijn

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi presenteerde deze zomer twee toestellen. De Xiaomi Mi A2 en Mi A2 Lite zijn de opvolgers van de vorig jaar uitgebrachte Mi A1.

Xiaomi Mi A2 en Mi A2 Lite onder de loep

Xiaomi gooide vorig jaar ook in Nederland hoge ogen met de Mi A1, maar is al langer een grote speler op de smartphonemarkt. De fabrikant maakt betaalbare toestellen met goede hardware en Android One-software. Dit zijn de meest interessante features van de twee nieuwe Xiaomi-smartphones.

1. Snelle update naar Android Pie

Beide toestellen behoren tot de Android One-familie en draaien op Android 8.1 (Oreo). Omdat het Android One-toestellen zijn, behoren de Mi A2 en Mi A2 Lite tot de eerste smartphones die later dit jaar Android 9.0 (Pie) ontvangen.

Wat is Android One? Smartphones met Android One staan het dichtst bij wat Google met Android als besturingssysteem bedoelt. Door de kale software krijgen de telefoons ook sneller de nieuwste software: er hoeft minder aangepast te worden door Xiaomi om de update uit te rollen.

2. Verbeterde camera's met AI

De frontcamera's van de A2 en A2 Lite hebben van Xiaomi een ‘AI portrait mode' gekregen. Met deze portretmodus maak je scherpere selfies waarbij de achtergrond wazig wordt. Door de toevoeging van kunstmatige intelligentie herkent de camera steeds beter lijnen van personen of objecten en verbetert zo steeds zichzelf. Bij de Mi A2 wordt daar ook de selfiesoftware Beautify 4.0 aan toegevoegd, die Xiaomi al eerder gebruikte op toestellen.

De Mi A2 heeft een dubbele achtercamera van 20 en 12 megapixel. De A2 neemt in 4K video op. De voorcamera heeft 20 megapixel en is uitgerust met de Led Selfie Light-functie. De Mi A2 Lite heeft wat minder pixels, maar wel een dubbele camera achter met 12 en 5 megapixel en 1080p voor video. Voorop zit een 5 megapixel-camera voor selfies en videobellen.

3. Krachtige hardware

De Mi A2 doet met zijn sterke, vlotte hardware niet veel onder voor vlaggenschepen van grotere merken. De Mi A2 is uitgerust met een Snapdragon 660-chip en octacore-processor, 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagruimte.


De Mi A2 Lite is een budgetbroertje van de A2 en heeft daarom minder krachtige hardware. Er zit een Snapdragon 625-chip in die ook in de vorig jaar uitgebrachte Mi A1 is gebruikt. Verder heeft de smartphone 3GB RAM en 32GB opslag. De 625-chip is ondanks dat deze vorig jaar al werd geïntroduceerd een chipset die degelijk genoeg is voor de prestaties van de A2 Lite.

4. Lage prijs

De nieuwe Xiaomi-toestellen zijn erg vriendelijk geprijsd en ook voor kleinere budgetten zeer geschikte smartphones. De Mi A2 is al verkrijgbaar vanaf 249 euro met 4 GB RAM en 32GB opslag. Betaal je 279 euro, dan krijg je 64GB standaard opslagruimte. De high-end optie van dit toestel heeft een iets hogere prijs, maar is nog steeds betaalbaar. Voor 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte betaal je 349 euro.

Heb je genoeg aan de specificaties van de Mi A2 Lite, dan heb je al een smartphone voor 199 euro. Ga je voor meer opslagruimte, 64GB, dan komt de prijs neer op 229 euro.

In de prijsvergelijker van zustersite Android Planet vind je de beste deals voor een losse Xiaomi Mi A2, maar kun je ook terecht voor een Mi A2 in combinatie met een abonnement. Of check aanbiedingen voor de Xiaomi Mi A2 Lite, die je ook met een abonnement kunt kopen.

5: Andere toffe verbeteringen

De Mi A2 en A2 Lite verschillen nog aardig van elkaar op enkele punten. De Mi A2 heeft rondom het scherm een boven- en onderrand, waar de goedkopere A2 Lite alleen een kleine onderrand heeft, met bovenin een inkeping voor de camera en sensoren. De A2 heeft een 5,99-inch lcd-scherm met een beschermend laagje Gorilla Glass 5. Een klein verschil met de A2 Lite, die een 5,84-inch lcd-scherm heeft. Beide toestellen hebben achterop een vingerafdrukscanner.

Bijzonder is dat de accu van de A2 Lite met 4000 mAh een grotere capaciteit heeft dan die van de A2. Deze heeft slechts een 3010 mAh-accu. Waarin de Mi A2 zich onderscheidt van de Lite-variant is dat het een usb-c-poort heeft en Quick-Charge 3.0 ondersteunt. De Mi A2 is dus iets toekomstbestendiger en laadt sneller op. De Lite-variant heeft deze ondersteuning niet en moet het ook zonder usb-c-poort doen.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel