Wat gebeurt er met je gegevens wanneer je een app verwijdert?

Wat gebeurt er met je gegevens wanneer je een app verwijdert?

Wat gebeurt er met je privégegevens als je een app verwijdert? Zijn deze dan ook ineens verdwenen? En hoe zit het met apps waarbij je met een account moet inloggen, zoals Facebook? Smartphone.nl weet raad!

App verwijderen en je gegevens: zo zit het

Zo nu en dan is het tijd om je smartphone eens goed op te ruimen. Je komt erachter dat je een hele hoop apps nooit gebruikt en dat ze alleen maar onnodige ruimte innemen. Het is daarom verstandiger om ze te verwijderen. Maar wat gebeurt er dan met je kostbare privégegevens?

Ten eerste is het belangrijk om aan te stippen dat er een verschil is tussen een app de-installeren en een account verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld de Facebook-app van je telefoon verwijdert blijft je profiel bestaan. Als je app van je smartphone verwijdert moet je via de browser, of je computer op het sociale netwerk inloggen.

App verwijderen gegevens facebook voorbeeld

Wanneer je voor een app dus een account nodig hebt blijven je gegevens bestaan, ook al de-installeer je de applicatie. Om al je privédata te wissen moet je in het instellingenmenu op zoek naar de optie hiervoor, of inloggen via je computer. Dit proces verschilt per programma, maar om je een idee te geven leggen we het voorbeeld van Facebook uit:

  1. Ga naar deze speciale webpagina om je account te verwijderen en log eventueel in;
  2. Je hebt hier de kans om je gegevens te downloaden;
  3. Heb je alles en ben je klaar om Facebook gedag te zeggen? Selecteer dan ‘Account verwijderen’.

Apps zonder account verwijderen

Vervolgens wordt je account permanent verwijderd. Je kunt dus niet meer inloggen en bent je profiel kwijt. Heb je een app verwijderd die je zonder account gebruikt, zoals een game? Dan is simpelweg verwijderen voldoende. Alle bestanden worden nu van je toestel gehaald en er blijft niks achter.

Wanneer je je telefoon aan de computer koppelt kun je nog wel mapjes van de verwijderde app tegenkomen, maar deze zijn leeg. Als je bijvoorbeeld een foto-app hebt verwijderd staan er geen afbeeldingen meer in.

Voordat een app toegelaten wordt tot de App Store (voor iPhones en iPads) of Play Store (voor Android-telefoons) moet de ontwikkelaar namelijk duidelijk maken wat er met de gebruikersdata gebeurt bij de-installatie. Zo ben jij ervan verzekerd dat er niks met je kostbare privégegevens gebeurt.

Lees ook: App-machtigingen beperken: zo verbeter je jouw privacy op je smartphone

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Redacteur uit Utrecht, maar komt eigenlijk uit Nijkerk. Studeert daarnaast en houdt zich bezig met sport.