10 dingen die je moet weten over het Mobile World Congress

10 dingen die je moet weten over het Mobile World Congress

Het Mobile World Congress (MWC) vindt jaarlijks plaats in Barcelona. Op dit evenement presenteren honderden bedrijven hun nieuwste software en producten, waaronder smartphones. Deze tien dingen moet je weten over het MWC.

1. Wat is het Mobile World Congress?

Elke smartphoneliefhebber kijkt uit naar het Mobile World Congress, dat in februari gehouden wordt in het (doorgaans) zonnige Barcelona. Het MWC is namelijk dé telecombeurs van het jaar en de plek waar journalisten, fabrikanten, softwareleveranciers, providers en andere partijen elkaar spreken. Grote en kleinere bedrijven presenteren vlak voor en tijdens de beurs hun nieuwste elektronica en software.

De focus ligt al jaren op smartphones. Bekende namen als Xiaomi, Samsung, Huawei, Nokia, LG en Sony kondigen bijna elk jaar nieuwe toestellen aan op het MWC. De duizenden journalisten kunnen de smartphones meteen uitproberen, weken of zelfs maanden voordat ze in de winkels komen. Op de beurs houden topfiguren uit de telecomwereld persconferenties waarin ze onder andere hun toekomstverwachtingen delen of samenwerkingen tussen bedrijven bekendmaken.

2. Hoelang bestaat het MWC al?

In 1987 vond in London de eerste werkweek plaats op het gebied van telefonie. Belangrijke bedrijven en hun directeuren overlegden over samenwerkingen, innovaties en andere onderwerpen. In 1995 verhuisde het evenement naar Madrid en tussen 1996 en 2006 was de beurs in Cannes. Het evenement heette toen 3GSM World en was in alle opzichten kleiner dan het huidige MWC. Het Franse evenement had een kleinere locatie, minder standhouders en trok minder bezoekers.

In 2007 besloot de organisatie om de beurs te verhuizen naar Barcelona. Ook werd het evenement hernoemd naar het Mobile World Congress. Tot en met 2023 vindt het MWC jaarlijks plaats in Barcelona, zo hebben de organisatie en het stadsbestuur in 2015 afgesproken. Tegenwoordig noemt de organisatie de beurs MWC Barcelona en niet meer Mobile World Congress.

MWC 2012 Android

Google's uitnodiging voor het MWC 2012

3. Hoe komt het MWC aan zijn reputatie?

Het Mobile World Congress is al jaren gericht op telefonie, ook vóór de introductie van de smartphone. Met de komst van de eerste smartphones werd de beurs groter en belangrijker voor de telecomindustrie. Steeds meer merken grepen het drukbezochte evenement aan om hun nieuwste toestellen en software te introduceren aan de internationale media en partners. Om die reden kreeg de beurs ook steeds meer aandacht en werd het MWC dé gelegenheid om smartphone-aankondigingen te doen.

4. Wat zijn de meest bijzondere presentaties door de jaren heen?

Op het MWC in 2008 maakten diverse fabrikanten een samenwerking met Google bekend. LG liet bijvoorbeeld weten dat het werkte aan Android-smartphones, net als merken als Samsung, HTC en Motorola. Sommige experts zagen weinig brood in dat nieuwe, relatief onbekende Android en voorspelden dat de fabrikanten snel terug zouden gaan naar hun eigen besturingssystemen. Dat gebeurde niet: Android werd steeds populairder onder toestelmakers én consumenten.

De smartphonemerken die niet (exclusief) kozen voor Android, presenteerden op het MWC 2010 hun eigen, nieuwe mobiele besturingssystemen. Samsung kondigde Bada OS aan, Nokia en Intel kwamen met MeeGo en Microsoft onthulde Windows Phone Series 7. Saillant detail: alle drie bestaan ze inmiddels niet meer. Tegenwoordig draait op de iPhone na praktisch elke smartphone op het Android-besturingssysteem.

MWC Barcelona

Onze favoriete presentatie vond in 2016 plaats. Samsung hield een drukbezochte persconferentie waar het onder andere de Galaxy S7 en S7 Edge introduceerde. De duizenden aanwezige journalisten kregen ook het verzoek om de Gear VR-bril onder hun stoel te pakken en hem op te zetten. Terwijl iedereen zich in een virtuele wereld waande waarin voetballers door de straten van Barcelona renden, liep Facebook-directeur Mark Zuckerberg op zijn gemak door de zaal naar het podium. Niemand had het door. Toen het publiek de headsets afdeed, stond Zuckerberg ‘opeens' op het podium, klaar om te vertellen over virtual reality.

5. Welke merken zijn er aanwezig op het MWC?

Traditiegetrouw zijn bijna alle relevante smartphonemerken te vinden op de beursvloer van het MWC. De grootste stands zijn van LG, Samsung, Huawei en Sony. Partijen als OnePlus, Oppo, Xiaomi, Nokia en Alcatel zijn uiteraard ook vertegenwoordigd, zij het met (iets) kleinere stands. Minder bekende spelers als Wiko, Archos, Umidigi en en Homtom reizen ook af naar Barcelona.

Op het MWC vind je ook andere elektronicabedrijven als Qualcomm, dat de processors levert voor veel Android-smartphones. Intel heeft ook een grote stand, net als bekende providers als T-Mobile en Vodafone. Google is ook aanwezig op de beurs, vooral om te demonstreren wat er allemaal mogelijk is het met Android-ecosysteem. De Google-stand hoort elk jaar bij de grootste en meest opvallende stands, bijvoorbeeld omdat er een heuse trein, enorme ballenbak of andere attractie te vinden is.

Grote afwezige op het MWC is Apple. De techgigant laat de beurs steevast aan zich voorbijgaan en kondigt zijn iPhones, iPads en andere hard- en software op eigen evenementen aan. Zo voorkomt het bedrijf dat zijn introducties ondersneeuwen door de vele concurrentie.

6. Het MWC in cijfers

Om een beeld te krijgen van de grootte en impact van het MWC, vind je hieronder een paar recente cijfers.

  • Meer dan 2400 bedrijven hebben een stand;
  • Het MWC 2017 trok ruim 108 duizend bezoekers;
  • De beurs beslaat meer dan 100 duizend vierkante meter;
  • Tickets (die vier dagen geldig zijn) kosten tussen de 799 en 4999 euro;
  • Het vliegveld van Barcelona verwerkt in de MWC-week veertig procent meer vluchten

7. Hoe zit het met de Nederlandse aanwezigheid?

Het MWC is een internationale beurs die sinds een paar jaar een Nederlands tintje heeft. Een delegatie van Nederlandse ICT-start-ups reist namelijk af naar Barcelona om op het speciale Holland Paviljoen zijn nieuwste hard- en softwareoplossingen te tonen. De bedrijven geven demonstraties aan media en kunnen netwerken met (potentiële) partners, investeerders en andere bedrijven.

8. Prijzen voor hard- en software

De organisatoren van het MWC reiken ieder jaar prijzen uit aan elektronica, apps en andere software in verschillende categorieën. De meeste awards zijn gericht op zakelijke oplossingen, maar er zijn ook prijzen voor smartwatches, smartphones en apps en games.

MWC

9. Kan ik het MWC bezoeken?

Ben je enthousiast over het Mobile World Congress en wil je de volgende editie bezoeken? Dat kan, mits je aan de voorwaarde van het evenement voldoet. Het MWC is bedoeld voor journalisten en personen die werkzaam zijn in de techindustrie. De eisen van het aanmeldingsformulier zijn streng en de toegangsprijzen hoog. De goedkoopste ticket is 749 euro, de duurste kost maar liefst 4999 euro. Media hoeven overigens geen ticket aan te schaffen.

10. Wat kunnen we in 2019 verwachten?

Het MWC 2019 heeft als officieel thema ‘Intelligent Connectivity'. De focus gaat uit naar nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie (AI), 5G, het Internet of Things (IoT) en de invloed van elektronica op de fysieke en mentale gezondheid van gebruikers. Bedrijven demonstreren op en rond de beurs onder andere 5G-toepassingen, zelfrijdende auto's en robots die games en taken sneller en beter uitvoeren dan mensen.

Uiteraard worden op het MWC 2019 ook tientallen smartphones aangekondigd. Huawei presenteert zijn eerste opvouwbare toestel met 5G, Nokia komt met de 9 PureView (met vijf camera's achterop) en Xiaomi introduceert de Mi 9 voor de Europese markt. LG bereidt zich voor op de lancering van de G8 ThinQ en V50 ThinQ 5G, terwijl Sony met een sloot mid-rangers en de high-end Xperia XZ4 komt.

Kleinere merken als Archos, Energizer, Wiko en Alcatel hebben ook nieuwe toestellen in petto. OnePlus demonstreert op de beurs een prototype van zijn eerste 5G-smartphone en zusterbedrijf Oppo kondigt een 10x optische zoom-techniek aan voor smartphonecamera's. Smartphone.nl is aanwezig op het MWC en zal previews en video's publiceren van de nieuwste toestellen.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel