De batterijduur verlengen van je smartphone doe je met deze 7 tips

De batterijduur verlengen van je smartphone doe je met deze 7 tips

Niemand zit te wachten op een lege telefoon. De batterijduur verlengen van je smartphone kan ook zonder allerlei extra accessoires en speciale apps. Smartphone.nl zet hiervoor zeven handige tips op een rijtje.

Terwijl andere smartphone-onderdelen steeds beter, mooier en krachtiger worden, houden de meeste smartphones houden het nog steeds maar een dag uit bij normaal gebruik. Als je hem ’s nachts vergeet op te laden heb je al snel een probleem de volgende dag. Er zijn natuurlijk altijd extra (batterij-)accessoires die je hiermee uit de brand kunnen helpen, en oplaadkabels die je ook in de usb-poort van je auto of pc steekt. Voorkomen is echter beter dan genezen. Een te snel leeggelopen batterij voorkom je met de volgende zeven tips.

1. Schroef de helderheid terug

helderheidJe batterijduur verlengen gaat het snelst als je het scherm van je telefoon niet zo helder laat schijnen. De meeste telefoons hebben de mogelijkheid om de helderheid automatisch aan te passen, maar dit raden wij eigenlijk af. Deze functie kost al wat kostbare accucapaciteit en het scherm is eerder feller dan nodig dan andersom.

De meeste smartphones hebben sowieso een handige slider voor je helderheid, die je snel vanuit je homescherm kunt gebruiken. Als je die eenmaal weet te vinden,  kun je de helderheid uitsluitend opschroeven als jij vindt dat dat nodig is.

2. Wifi, gps en je bluetooth: weg ermee

Bij de meeste smartphones wordt er constant gezocht naar andere wifi-netwerken en staat soms zelfs de bluetooth automatisch aan door sommige apps. Let hierop. Zet je wifi gewoon uit als je toch niet in de buurt bent van een bruikbaar wifi-netwerk en bluetooth heb je alleen nodig als je verbinding wilt maken met andere apparaten.

Gps is een iets ander verhaal. Deze functie verbruikt natuurlijk ook wat van de energie in je accu als een app je locatie nodig heeft, maar dit via gps laten gebeuren is doorgaans zuiniger dan over het 4g-netwerk of wifi. Bekijk daarom goed welke apps onnodig gebruikmaken van gps, zodat je smartphone alleen naar satellieten zoekt als dat nodig is.

3. Laat je smartphone minder pushen en fetchen

>Veel apps ontvangen updates via push-notificaties – die bovenin je beeld verschijnen – of op vooraf ingestelde tijdsintervallen. Dat wordt fetchen genoemd. Je raadt het al: hoe vaker dit gebeurt, hoe sneller je accu leeg is.

Bekijk daarom goed welke apps aan pushen en fetchen doen. Als dit überhaupt nodig is, kun je er eventueel nog voor kiezen om dat fetchen minder vaak te laten gebeuren. Je kunt er ook voor kiezen om je simpelweg de niet storen-modus te activeren.

4. Gebruik de donkere modus van apps

Over het algemeen gebruiken apps heel veel witruimte in hun ontwerp. Zeker voor smartphones met een oled-scherm is dit funest voor de accu, want deze moet veel meer licht produceren. Gelukkig bieden steeds meer apps een donkere modus aan, waardoor ze automatisch een stuk minder van je batterij vragen.

beste midrange smartphones xiaomi pocophone f1

5. Herstart je smartphone af en toe

Je smartphone is eigenlijk net een kleine pc. Je accuduur verlengen gaat daarom ook weleens een stuk beter als je je toestel zo nu en dan opnieuw opstart. Vastlopende apps worden dan weer helemaal ververst en kleine foutjes in je geheugen kunnen eveneens worden verholpen.  Meestal merk je niets van die kleine foutjes in het geheugen, maar ze kunnen toch van invloed zijn op de levensduur van je accu.

6. Houd de boel koel

Hoe warmer een smartphone is, hoe sneller de accu leegloopt. Dit is niet omdat je telefoon meer stroom verbruikt, om koel te blijven bijvoorbeeld, maar er is wel een reden voor die warmte. Waarschijnlijk wordt  je smartphone ergens door belast en hoe harder hij werkt, hoe eerder hij moet worden opgeladen. Het is daarom verstandig om je toestel even te laten rusten als hij begint te zweten van inspanning.

7. Een laatste toevlucht: de vliegtuigmodus

Als je je smartphone even helemaal niet nodig hebt en toch niet bereikbaar wil zijn, is het verstandig om deze in vliegtuigmodus te zetten. Het in stand houden van een mobiele verbinding is immers een van de dingen die de meeste energie kost. Je bent dan echter wel volledig onbereikbaar, via je telefoon noch je 4g-netwerk. Dit is niet altijd ideaal, maar bijvoorbeeld wel een goede manier om van je telefoon af te blijven tijdens het fietsen of autorijden.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel