Met deze 4 ov-apps voor je smartphone ga je gerust op reis

Met deze 4 ov-apps voor je smartphone ga je gerust op reis

Ieder jaar verandert de dienstregeling voor het openbaar vervoer. Als je niet je bus wilt missen moet je daarom op de hoogte zijn van de actuele vertrektijden. Met deze 4 ov-apps voor je Android en iPhone ga je gerust op reis.

De beste ov-apps voor je smartphone

Je bus of trein missen is zonder twijfel een van de vervelendste dingen in het dagelijks leven. Alhoewel we niet kunnen beloven dat je met de volgende apps altijd je overstap haalt, kunnen we wel garanderen dat je weet of je moet rennen naar de halte of perron, of niet.

1. NS Reisplanner Ov-apps NS Reisplanner

De NS is zonder twijfel de bekendste vervoerder van ons land en heeft daarom ook haar eigen app. Hierin kun je naast het opzoeken van de treintijden en perrons ook zien hoe duur je reis is. Bovendien is het mogelijk om direct in de app een kaartje te kopen, en je reis te delen via Facebook, WhatsApp en andere chatdiensten. Zo weet diegene die je bezoekt hoe laat je aankomt.

Daarnaast kun je in de NS Reisplanner natuurlijk ook zien waar je moet overstappen, en hoeveel tijd je hiervoor hebt. Ook wordt er een actueel storingoverzicht bijgehouden zodat je niet afhankelijk bent van de omroeper op het station. Tot slot kun je natuurlijk reizen opslaan, wat handig is wanneer je een traject vaker aflegt, zoals je woon-werkroute.

→ Download NS Reisplanner in de App Store (gratis)
→ Download NS Reisplanner in de Google Play Store (gratis)

2. 9292 OV-apps 9292

Met 9292 kom je makkelijk van A naar B. De app werkt ontzettend simpel. Je voert simpelweg je vertrekadres en bestemming in, waarna 9292 precies aangeeft hoe je er komt. Hierbij worden bussen, treinen, trams, metro's en zelfs veerboten meegenomen. Indien je het niet fijn vindt om bijvoorbeeld per bus te reizen kun je deze vervoermethode overigens gemakkelijk uitzetten.

Daarnaast is 9292 natuurlijk voorzien van alle basics zoals reiskosten, eventuele vertragingen en overstaptijden. Bovendien krijg je tijdens het plannen automatisch een handige looproute te zien als je nog een stukje moet wandelen naar je punt van bestemming. Deze tijd is soms echter niet helemaal accuraat. Al met al is 9292 echter een onmisbare app voor de reiziger omdat het alles biedt wat je nodig hebt.

→ Download 9292 in de App Store (gratis)
→ Download 9292 in de Google Play Store (gratis)

3. OVinfo OV-apps OVinfo

OVinfo houdt het simpel en maakt zijn naam waar. Met deze app kun je vertrektijden, vertragingen en de specifieke locaties (zoals haltes) van alle treinen, bussen, trams en metro's in Nederland opvragen. Deze gegevens komen rechtstreeks van de lokale vervoerders, waardoor het overzicht altijd bijgewerkt  is.

De app ziet er minder gelikt uit dan de hierboven genoemde programma's, maar blinkt juist uit in eenvoud. Wanneer je bijvoorbeeld in een vreemde omgeving bent zie je op de kaart direct waar de dichtstbijzijnde bushalte of metrostation is. Bovendien kun je bussen, met uitzondering van buurtbussen, in real-time op het kaartje volgen. Zo weet je altijd precies of je moet rennen naar de halte, of dat je het rustig aan kunt doen.

→ Download OVinfo in de App Store (gratis)
→ Download OVinfo in de Google Play Store (gratis)

4. Google Maps OV-apps Google Maps

Google Maps is meer dan een navigatie-app voor in de auto. Je kunt er namelijk ook via het openbaar vervoer mee reizen. Wanneer je een route berekent zie je zo hoe lang de reis duurt per auto, fiets, te voet en met het ov. Extra fijn is dat je de looproute naar de dichtstbijzijnde bushalte of station direct kunt berekenen.

Bovendien is Google Maps een echte aanrader in het buitenland. Aangezien Google een wereldbedrijf is kan men je ook op vakantie verder helpen met het ov. Veel andere apps, zoals 9292 en NS Reisplanner, werken alleen in Nederland. Google Maps werkt daarentegen samen met ov-bedrijven vanuit de hele wereld.

→ Download Google Maps in de App Store (gratis)
→ Download Google Maps in de Google Play Store (gratis)

Lokale vervoerders OV-apps GVB Amsterdam

Houd je het liever dicht bij huis en reis je nooit heel ver? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een ov-app van je lokale vervoerder. Vrijwel alle grote treinmaatschappijen en busvervoerders beschikken hierover. Deze werken ongeveer hetzelfde als bovenstaande apps, met een paar subtiele verschillen.

Zo kun je bij de Arriva-app bijvoorbeeld een seintje krijgen wanneer je bijna bij je halte bent, zodat je niet vergeet uit te stappen. Dit werkt op trajecten door heel Nederland. Ook Connexxion, dat in grote delen van Nederland rijdt, heeft zijn eigen app waarmee je bustijden en vertrekhaltes kunt opzoeken. GVB, dat over bussen, metro's, trams en veerponten gaat in Amsterdam, kan dan natuurlijk niet achterblijven. Het voordeel van deze laatste apps is dat hij in heel Nederland werkt.

→ Download Arriva-app in de App Store (gratis)
→ Download Arriva-app in de Google Play Store (gratis)

→ Download Connexxion-app in de App Store (gratis)
→ Download Connexxion-app in de Google Play Store (gratis)

→ Download GVB-app in de App Store (gratis)
→ Download GVB-app in de Google Play Store (gratis)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel