Android marktaandeel stijgt naar 81 procent

Android marktaandeel stijgt naar 81 procent

Het Android marktaandeel is het afgelopen kwartaal verder gestegen. Op de smartphonemarkt draait nu bijna 81 procent van de toestellen op Android, terwijl het besturingssysteem op de tabletmarkt een aandeel van ruim 70 procent heeft.

Android marktaandeel stijgt dankzij Samsung

Android marktaandeelUit cijfers van ABI Research blijkt dat Android een steeds dominantere rol speelt in de smartphone- en tabletmarkt. Zo draaide bijna 81 procent van alle verscheepte telefoons het afgelopen kwartaal op Android. Vooral Samsung deed het in het derde kwartaal goed: de fabrikant is momenteel verantwoordelijk voor 35 procent van de 244 miljoen verscheepte smartphones. Dat komt neer op een totaal van maar liefst 85,4 miljoen telefoons.

Naast Samsung deden ook fabrikanten Huawei, Lenovo en Xiaomi met hun goede verkoopcijfers een duit in het zakje. Het marktaandeel van Apple bleef het afgelopen kwartaal met 14 procent (zo'n 34,2 miljoen smartphones) gelijk. Mogelijk behaalt iOS dankzij de introductie van de nieuwe iPhones een aandeel van 18,7 procent in het vierde kwartaal. Dat is echter beduidend lager dan de 22,6 procent die werd behaald in dezelfde periode vorig jaar.

Marginale rol voor Windows Phone en BlackBerry

Windows Phone van Microsoft (4 procent) en BlackBerry (1,5 procent) spelen nog steeds een marginale rol in de mobiele markt. Waar Windows Phone echter een groei noteerde van 165 procent, zakt het aandeel van BlackBerry verder weg. Volgens ABI Research verscheepte de fabrikant het afgelopen kwartaal slechts 3,7 miljoen BlackBerry-toestellen.

Foto: Family O'Abé

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel