iOS 13: dit zijn de 5 tofste features op een rijtje

iOS 13: dit zijn de 5 tofste features op een rijtje

Apple presenteerde deze week iOS 13, de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor smartphones. Met een nachtmodus, slimme nieuwe features voor Siri en tal van andere verbeteringen is er veel moois in aantocht. Ontdek de beste features en lees wanneer iOS 13 beschikbaar is voor jouw iPhone.

De beste nieuwe iOS 13-features

Apple gaf deze week een eerste voorproefje van iOS 13 tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC 2019. De nieuwe software voor iPhones zit vol met verbeteringen, groot en klein. Een complete lijst van alle nieuwe features is waarschijnlijk te lang om door te nemen, maar met onderstaand overzicht ben jij alvast op de hoogte van de belangrijkste verbeteringen in iOS 13.

Zin om met iOS 13 aan de slag te gaan? Dan zul je nog even geduld moeten hebben. De definitieve versie verschijnt pas in september. Een exacte releasedatum is nog onbekend, maar doorgaans brengt Apple de update gelijktijdig met de nieuwe iPhone uit. We verwachten dat de iPhone 11 vanaf halverwege september verkrijgbaar is en iOS 13 niet veel later verschijnt.

1. Meer rust voor je ogen met donkere modus

Met iOS 13 laat Apple eindelijk een wens van veel iPhone-gebruikers komen. Het besturingssysteem krijgt een systeembrede donkere modus. Activeer je die, dan worden niet alleen menu's en instellingen maar ook al je apps voorzien van een donkere modus. Apple toonde onder andere donkere versies van Apple Music, Maps en Safari.

2. Bescherm je online identiteit met Sign in With Apple

Ontwikkelaars van iOS-apps kunnen vanaf dit najaar een ‘Sign in with Apple’-knop toevoegen aan hun apps toevoegen. Zo'n knop komt je wellicht bekend voor: vaak zie je al ‘Sign in with Google' of ‘Sign in with Facebook' bij een app staan. In theorie maakt die het makkelijker om je registratie af te ronden, want je hoeft niet alles opnieuw in te vullen. Maar in veel gevallen weet je ook niet welke informatie je precies deelt.

Kies je voor Sign in with Apple, dan verschijnt er een duidelijke pop-up in beeld met welke informatie je precies deelt. Nog slimmer: Apple genereert een nieuw, willekeurig mailadres voor elke dienst die je registreert. De mail van dat adres wordt automatisch doorgestuurd naar je ‘echte’ Postvak. Klaar met een account? Dan sluit Apple het e-mailadres voor je af, zodat ontwikkelaars het ook niet kunnen doorverkopen.

3. iPadOS maakt je iPad nuttiger

Eén van de belangrijkste verbeteringen is niet gericht op smartphones, maar op tablets. De iPad was de laatste jaren een beetje een ondergeschoven kindje. iOS was simpelweg niet geoptimaliseerd voor grotere schermen, maar daar komt met iPadOS verandering in.

Apple heeft aan alle kanten verbeteringen doorgevoerd om je op de iPad nog productiever te maken. Zo kun je twee vensters van dezelfde app naast elkaar openen. Handig als je bijvoorbeeld twee teksten naast elkaar wil bekijken.

Sneller tekst kopiëren, aantekeningen vergelijken: het gaat een stuk vlotter. Ook heeft iPadOS widgets op je homescreen, een verbeterde app switcher en grotere dock. Als het aan Apple ligt, heb je straks geen laptop meer nodig.

4. Vind sneller je smartphone terug – ook offline

Als je smartphone gestolen wordt, is dat flink balen. Gelukkig zijn zowel Android-smartphones als iPhones uitgerust met een ‘Vind mijn apparaat'-optie. Je telefoon maakt namelijk continu verbinding met het internet, waardoor de locatie op afstand te achterhalen is. Maar wat doe je als de dief het toestel uit zet, of de internetverbinding deactiveert?

Daar heeft Apple iets voor bedacht. iPhones en MacBooks worden uitgerust met de nieuwe ‘Find My’-app, en zenden straks continu een bluetooth-signaal uit – ook op stand-by. Die signalen worden anoniem en versleuteld uitgestuurd, maar andere Apple-apparaten in de buurt kunnen ze wel opvangen.

Aan de hand van de afstand tot andere apparaten, heeft Apple een aardig idee van waar jouw gestolen toestel precies is. Zo is de kans veel kleiner dat een dief er makkelijk mee wegkomt.

5. Heel veel kleine verbeteringen

Daarnaast heeft Google op de achtergrond tal van kleine en grote verbeteringen doorgevoerd in zowat alle apps. Wat dacht je van een aangepaste volumeregelaar, die niet meer over alle andere apps heen zit? Of een vernieuwde Bestanden-app waar je ook je usb-stick op kunt aansluiten?

Siri is een stukje slimmer gemaakt, en klinkt een stuk natuurlijk. Apple Maps wordt in sommige steden uitgebreid met Look Around, een variant op Google Street View. Wil je meer weten over deze en andere verbeteringen, check dan het overzicht met iOS 13 features bij onze zustersite iPhoned.nl.

Telefoon verkopen iPhone

Deze iPhones krijgen een iOS 13-update

Apple werkt ieder jaar een flink aantal toestellen bij, waaronder ook oudere iPhones. Heb je een iPhone 6S of nieuwer, dan zit je goed. De iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPhone 5S worden helaas geschrapt en blijven steken op iOS 12.

Kun je echt niet wachten, dan zijn er al eerder voorlopige versies van iOS 13 beschikbaar. Die beschikken nog niet over alle nieuwe functies en bevatten mogelijk tevens fouten. Daardoor kan het gebeuren dat je toestel onverwachts vastloopt of moet herstarten. We raden je aan om in ieder geval te wachten tot de publieke bèta, die eind juni verschijnt. Dan heeft Apple de grootste bugs er waarschijnlijk wel uit.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel