Waarom Apple dit jaar minder iPhones gaat verkopen

Waarom Apple dit jaar minder iPhones gaat verkopen

In een rapport van de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo blijkt dat Apple minder iPhones gaat verkopen dan twee jaar geleden. De grootste oorzaak hiervan is de iPhone 7.

Gebrek aan innovatie zorgt voor minder iPhones

Volgens 9to5Mac verwacht de analist van KGI Securities dat Apple in het slechtste scenario ongeveer 190 miljoen iPhones gaat verkopen dit jaar; een daling van 18,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is zelfs minder dan het totaal in 2014, waarin Apple 193 miljoen iPhones wist te verschepen. In het beste geval verkoopt Apple volgens Kuo 205 miljoen toestellen. Alhoewel deze verkoopcijfers er op het eerste gezicht redelijk indrukwekkend uitzien, zou dit voor Apple in dit geval een daling van 11,6 procent betekenen.

minder ipones

De voornaamste reden voor de terugvallende verkopen is volgens Kuo de iPhone 7. Het toestel wordt pas in september aangekondigd, maar volgens de laatste geruchten breng het toestel weinig vernieuwingen met zich mee. Volgens de analist heeft de iPhone broodnodig een redesign en moet het een nieuwe feature krijgen die voor veel mensen van nut kan zijn.

De opgenoemde minpunten van Kuo lijkt Apple te gaan oplossen 2017. In dat jaar wilt het bedrijf volgens de laatste geruchten de iPhone van een volledig vernieuwd design voorzien dat grotendeels van glas is, vergelijkbaar met de iPhone 4. Ook wordt het Retina-scherm hoogstwaarschijnlijk vervangen door een amoled-display, dat we kennen van de Samsung Galaxy-lijn.

Volgens Kuo gaat de nieuwe iPhone SE weinig impact maken op de verkoopcijfers, alhoewel hij de verwachtingen wel omhoog heeft geschroefd van 12 naar 18 miljoen verscheepte exemplaren.minder iphones

Minder iPhones, meer Android-toestellen

Met de verwachte daling is Apple het enige bedrijf van de vijf grootste smartphonefabrikanten dat minder toestellen gaat verschepen dit jaar, die voor de rest vertegenwoordigd is door fabrikanten met Android-smartphones. Nummer drie Huawei stijgt bijvoorbeeld naar 122 miljoen verkochte toestellen, 15,1 procent meer ten opzichte van vorig jaar. Samsung blijft ondanks de minieme groei van 1 procent met 320 verscheepte toestellen marktleider.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel