Aantal verscheepte toestellen in smartphonemarkt stagneert

Aantal verscheepte toestellen in smartphonemarkt stagneert

Waar de smartphonemarkt de laatste jaren explosief is gegroeid, laten de eerste kwartaalcijfers van 2016 zien dat het aantal verscheepte toestellen nauwelijks is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Smartphonemarkt 2016

De rapportcijfers van marktonderzoeker IDC laten zien dat er ‘slechts’ 0,2 procent meer smartphones zijn verscheept, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2015. Het totaal aantal verscheepte toestellen komt met een stijging van ongeveer 670.000 uit op 334,9 miljoen, wat de kleinste groei ooit is op de smartphonemarkt.

smartphonemarkt 2016

Samsung is, ondanks een daling van 81,9 miljoen verscheepte toestellen, nog steeds de grootste smartphonefabrikant. In hoeverre deze cijfers kloppen is niet bekend, aangezien Samsung zelf nooit meldt hoeveel toestellen het heeft verkocht. Apple kent ook een daling ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015: 51,2 miljoen verscheepte toestellen ten opzichte van de 61,2 miljoen vorig jaar. Ondanks de afname in verscheepte iPhones van 15,4 procent, blijft het bedrijf op een stevige tweede plaats staan.

Opkomst Chinese merken

De top vijf wordt afgesloten door de Chinese merken Huawei, Oppo en Vivo. Met name Huawei maakt de afgelopen jaren een sterke groei door. Het bedrijf verscheepte de afgelopen drie maanden 27,5 miljoen smartphones; 58 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Met de Huawei P9 lijkt de Chinese smartphonefabrikant ook in het tweede kwartaal goed voorzien te zijn.

Huawei P9Oppo en Vivo zijn dit jaar voor het eerst terug te vinden in de top vijf. Ondanks dat beide merken niet actief opereren in Europa, groeien zij qua verscheepte toestellen gestaag. Oppo heeft met 18,5 miljoen verscheepte smartphones een groei doorgemaakt van maar liefst 153 procent, terwijl Vivo met een stijging van ruim 123 procent op een totaal blijft steken van 14,3 miljoen smartphones. De overige smartphonemakers verscheepten volgens IDC in totaal 141,5 miljoen toestellen. Dat is 11,4 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2015.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel