Belminuten in Nederland het duurst van Europa

Belminuten in Nederland het duurst van Europa

Mobiele bellers betalen in de Europese Unie erg uiteenlopende bedragen voor een belminuut. Nederland is bijvoorbeeld het duurste land als je kijkt naar de prijzen voor binnenlandse gesprekken, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

Voor belminuten in Nederland wordt gemiddeld 14,7 eurocent betaald. Dit is een verschil van maar liefst 774 procent ten opzichte van het goedkoopste land, Litouwen. Daar betalen bellers gemiddeld 1,9 eurocent per minuut. Deze prijsverschillen zijn volgens de Europese Commissie niet te verklaren door verschillen in kwaliteit, kosten van dienstverlening of koopkracht van de consument.

In België en Luxemburg zijn de prijzen niet veel lager.

belminuten in nederland

Prijsverschil belminuten ongebruikelijk groot

Vicevoorzitter Neelie Kroes meldt het volgende over de onderzoeksresultaten: “Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden. Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen.”

Bij andere categorieën producten zijn volgens de Europese Commissie op de Europese markt veel minder prijsverschillen waar te nemen. Een liter melk kost bijvoorbeeld overal 69 tot 99 eurocent, een prijsverschil van slechts 43 procent.

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel