KPN naar rechter om verplichte tariefsverlaging

KPN naar rechter om verplichte tariefsverlaging

KPN gaat een verplichte tariefsverlaging van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aanvechten, zo meldt het ANP maandagavond.

Maandag maakte toezichthouder ACM bekend dat de tarieven die telecomproviders elkaar laten betalen voor het doorgeven van telefoongesprekken per 1 september verplicht worden verlaagd. Dit is volgens de ACM op den duur voordeliger voor de consument.

Het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer mag straks slechts 1,019 eurocent per minuut kosten, nu nog 2,4. Gesprekken naar vaste lijnen gaan van maximaal 0,37 eurocent per minuut naar 0,108 eurocent per minuut.

KPN vindt verplichte tariefsverlaging onredelijk

KPN“Wij gaan in beroep. Ze verplichten ons om onder de kostprijs te leveren. Wij zijn van mening dat de ACM dit niet kan eisen”, meldt een woordvoerder van KPN tegenover ANP.

Bij mobiel bellen worden de kosten voor 5 tot 10 procent bepaald door de hoogte van de zogeheten afgiftetarieven. Bij vast bellen is dit minder. Klanten hebben in principe niets te kiezen op dit gebied, omdat ze niet zelf kunnen bepalen door welk netwerk een telefoontje wordt afgehandeld.

Telecomproviders zijn overigens niet verplicht om de tariefverlagingen door te berekenen aan de klant, maar in de praktijk gebeurt dit meestal wel volgens de ACM. Sinds 2003 worden de afgiftetarieven al stapsgewijs verlaagd.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel