Blackberry verkeert nog steeds in zwaar weer: toestelverkoop daalt sterk

Blackberry verkeert nog steeds in zwaar weer: toestelverkoop daalt sterk

Het telefoonmerk Blackberry verkeert nog steeds in zwaar weer. Het bedrijf bezit momenteel nog maar een aandeel van anderhalf procent in de smartphonemarkt. In het laatste kwartaal van vorig jaar gingen opnieuw minder telefoons van het noodlijdende merk over de toonbank.

blackberryDat heeft het Canadese bedrijf vrijdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal werden in totaal 3,4 miljoen toestellen verkocht. Dat is bijna een miljoen minder dan het kwartaal daarvoor, toen Blackberry nog 4,3 miljoen exemplaren aan de man wist te brengen. Een opvallend detail was dat de meerderheid van de verkochte smartphones nog op een oud besturingssysteem van het bedrijf draaide.

Bij Blackberry wordt momenteel gesproken over een overstap op Android. Volgens John Chen, de nieuwe BlackBerry-baas die Thorsten Heins opvolgde, is een overstap op Android voorlopig niet aan de orde. Voor nu gaat alle aandacht – nog steeds – uit naar het eigen besturingssysteem.

‘Positief over vierde kwartaal

blackberryMomenteel is Blackberry 10 de laatste softwareversie van het merk. Minder dan één derde van de toestellen draait op die nieuwe versie. Door de tegenvallende resultaten viel de omzet van Blackberry voor het eerst onder de één miljard. In 2013 was in het vierde kwartaal de omzet met 2,7 miljard dollar bijna drie keer zo hoog.

Door de relatief lage omzet draaide de Canadese telefoonfabrikant een verlies van 423 miljoen dollar. Een fikse vooruitgang op het derde kwartaal, toen leidde Blackberry nog een verlies van 4,4 miljard dollar. Door die reden kijkt de telefoonfabrikant terug op een positief laatste kwartaal.

Bezuinigingen bij Blackberry

De verwachting is dat Blackberry eind volgend jaar uit de rode cijfers kruipt. Veel personeel is bij het bedrijf de laan uitgestuurd vanwege flinke bezuinigingen.