BlackBerry onthult BlackBerry Q5

BlackBerry onthult BlackBerry Q5

BlackBerry heeft op zijn jaarlijks terugkerende event BlackBerry Live de BlackBerry Q5 onthuld. De BlackBerry Q5 wordt het goedkopere en minder krachtige broertje van de Q10.

De BlackBerry Q5 krijgt net als de Q10 een fysiek qwerty-toetsenbord, maar het scherm blijft daarnaast geschikt voor touch-input. Navigeren via het toetsenbord blijft waarschijnlijk wel het snelst werken, aangezien BlackBerry snel switchen tussen apps en functies mogelijk maakt via allerlei sneltoetsen.

BlackBerry Q5 2

De Q5 komt uit in de kleuren rood, roze, wit en zwart. Een adviesprijs is nog niet bekendgemaakt, maar die ligt natuurlijk lager dan de meer dan 600 euro die je voor een Q10 moet neerleggen. De BlackBerry Q10 is al te reserveren en komt eind mei naar de Nederlandse winkelrekken. De BlackBerry Q5 komt deze zomer pas naar Nederland, maar wanneer precies is nog niet bekend.

Mindere specificaties voor een lagere prijs

De BlackBerry Q5 krijgt een 3,1 inch-touchscreen met een resolutie van 710 bij 710 pixels. Daarnaast bevat de smartphone een 5-megapixel-camera en draait het op BlackBerry 10.1, de aankomende versie van BlackBerry's besturingssysteem. De Q5 komt met 8GB aan ingebouwde opslagruimte, wat uit is te breiden met geheugenkaartjes.

BlackBerry 10 is momenteel de laatste versie van BlackBerry's besturingssysteem en bracht de introductie van de BlackBerry Hub en Peek & Flow met zich mee. In de Hub zijn updates van alle sociale netwerken en bijvoorbeeld e-mails in één handig overzicht te zien; Peek & Flow maakt het mogelijk om snel tussen apps te switchen zonder er volledig uit te hoeven gaan.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel