De 3 belangrijkste veranderingen van de iPhone 6S en 6S Plus

De 3 belangrijkste veranderingen van de iPhone 6S en 6S Plus

Apple kondigde een kleine week geleden onder meer de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus aan. Wanneer ze in Nederland verschijnen is nog onbekend, maar wat er allemaal nieuw is, weten we al wel.

De iPhone S-modellen staan er niet om bekend om een groot verschil in uiterlijk met zich mee te brengen, maar zijn van binnen wel beter uitgerust. De nieuwe iPhone 6S-toestellen brengen dan ook de volgende innovaties met zich mee:

1. Krachtiger en energiezuiniger door iOS 9

iOS9logo1De nieuwe iPhones zijn standaard uitgerust met Apples nieuwe besturingssysteem iOS 9. Deze update wordt morgen ook voor andere iOS-toestellen uitgebracht en brengt diverse verbeteringen met zich mee. Deze versie van iOS werkt bijvoorbeeld efficiënter en zuiniger dan zijn voorgangers. Dankzij de Low Power Mode is het mogelijk om met één druk op de knop energie te besparen. Met deze modus schakel je achtergrondactiviteiten uit en verminder je de prestaties. De accu gaat hierdoor circa drie uur langer mee.

Dit is niet de enige verandering die iOS 9 met zich meebrengt. Het besturingssysteem introduceert een nieuw lettertype, de zoekfunctie Proactive, ondersteuning voor Apple Pay (nog niet in Nederland) en nieuwe apps als Nieuws en iCloud Drive. Ook Siri krijgt meer mogelijkheden door de upgrade. Zo zal ze vanaf nu je stem beter herkennen, is ze op te starten met het commando ‘Hey Siri' en geeft ze suggesties wanneer je gebeld wordt door een onbekend nummer.

ios 9 iphone 6s

Behalve iOS 9 worden de nieuwe iPhones ook voorzien van een krachtigere processor, namelijk de A9-chip (64-bit). Deze is volgens Apple 70 procent sneller en biedt 90 procent betere grafische prestaties dan de vorige chip. Het werkgeheugen is verdubbeld. Sinds 2012 zijn alle iPhones uitgerust met 1GB aan RAM, waardoor apps die op de achtergrond actief waren dikwijls opnieuw moesten laden als ze herstart werden. Met 2GB aan werkgeheugen moet dit probleem opgelost zijn.

2. 3D Touch maakt besturing sneller

Tijdens het Apple-event vorige week onthulde Apple dat de iPhone 6S en 6S Plus worden uitgerust met 3D Touch. Dit werd al enige tijd verwacht en is niet een geheel nieuwe innovatie van Apple. Eerder presenteerde het bedrijf deze technologie namelijk al onder de naam Force Touch op de MacBooks en Apple Watch. 3D Touch brengt enkele handige vernieuwingen met zich mee voor de besturing van de iPhones. Kort gezegd werkt 3D Touch door middel van een drukgevoelig scherm. Met het zogenoemde Peek en Pop-systeem moet het verschil tussen hard en zacht drukken een variëteit aan commando's en snelkoppelingen met zich meebrengen.

Een simpel voorbeeld. Wanneer je de Apple Mail-app gebruikt, kun je dadelijk met een lichte tik op een e-mail in de inbox een preview van het bericht bekijken (Peek). Er wordt een nieuw venster geopend, waarin het begin van het bericht wordt weergegeven. Hoef je de rest van de mail niet te lezen, dan haal je je vinger van het scherm waardoor je automatisch teruggaat naar je inbox. Wil je meer weten, dan druk je harder op het scherm waardoor de gehele e-mail geopend wordt (Pop).

iphone-6s-3d-touch-e1441825003189

Met Quick Actions integreert Apple snelkoppelingen in de druk-technologie. Druk je wat harder op een app-icoon, dan wordt de achtergrond wazig terwijl de app een venstertje opent. Hierin vind je snelkoppelingen naar acties binnen de app, zodat je meteen het juiste scherm in de app kan openen. Voor de camera worden bijvoorbeeld de volgende acties beschikbaar: het nemen van een selfie, het opnemen van een video, in slow motion opnemen of het nemen van een foto.

De 3D Touch-technologie zorgt er overigens wel voor dat de iPhones iets zwaarder worden dan hun voorgangers. De technologie zorgt voor een andere samenstelling van het display, waardoor deze alleen al verdubbeld in gewicht. De iPhone 6S wordt over het geheel genomen 14 gram zwaarder, de iPhone 6S Plus zelfs 20 gram.

3. Verbeterde camera's

Apple heeft de iPhones ook betere camera's meegegeven. De 12 megapixel-camera is niet alleen voorzien van een snellere autofocus, maar door de ‘Deep Trench Isolation' is de kleurweergave van foto's verbeterd ten opzichte van de camera in de iPhone 6. De camerasensor is ook vernieuwd en vangt ditmaal meer licht op.

iphone-6s-camera-e1441825026183

Daarnaast biedt deze camera de mogelijkheid om te filmen in 4K, wat scherpere beelden oplevert dan tot nu toe mogelijk was. Met de komst van 3D Touch is er ook een nieuwe functionaliteit voor foto's toegevoegd, namelijk geanimeerde ‘Live Photos' die je kunt voorzien van animaties en geluid. Ook de frontcamera is verbeterd. Deze 5 megapixel-camera gebruikt op een slimme manier de helderheid van het display als flitser bij het maken van selfies in het donker.

Overige aankondigingen

De nieuwe iPhone 6S en 6S Plus waren niet de enige apparaten die werden aangekondigd op het Apple-event. Apple maakt ook bekend een iPad Pro met stylus en toetsenbord, iPad Mini 4, de Apple Watch-update watchOS 2 en de vernieuwde Apple TV.

ipad-pro1-1024x663

iPhone 6S officieel: release en prijs

De iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf 25 september verkrijgbaar in twaalf landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk, in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Wanneer de toestellen in Nederland en België te verkrijgen zijn, is nog niet bekend gemaakt. Het is wel mogelijk om de iPhones voor een meerprijs alvast te bestellen. Lees hier waar.

Wacht je liever tot het toestel in Nederland verschijnt, dan is er een vanafprijs van (naar verwachting) 739 euro voor de 16GB-versie van de iPhone 6S. Voor het 64GB- en het 128GB-model gelden respectievelijk vanafprijzen van 849 en 959 euro. Voor de iPhone 6S Plus betaal je 849 euro in geval van het 16GB-model. Voor 959 euro heb je 64GB opslag en voor 1069 heb je 128GB opslagruimte beschikbaar. Op de iPhone 6S abonnement pagina van iPhoned vind je het meest actuele aanbod en de beste prijzen voor de combinatie met abonnement.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel