Onze 5 verwachtingen van de iPhone 6S

Onze 5 verwachtingen van de iPhone 6S

September is traditioneel gezien de maand dat Apple zijn nieuwste iPhones aankondigt. Het is dus goed mogelijk dat we over enkele maanden kennismaken met de iPhone 6S. Dit weten we tot nu toe over het verwachte toptoestel.

Dit artikel is geschreven door Anton Mous.

1. Hetzelfde schermformaat, maar betere kwaliteit

Net als afgelopen jaar toont Apple naar verluidt in september drie nieuwe modellen: de iPhone 6S, de iPhone 6S Plus en kleinere iPhone 6C. De iPhone 6S heeft volgens de laatste geruchten een beelddiagonaal van 4,7 inch. Apple zou niet van plan zijn om iets aan dit schermformaat te veranderen.

De huidige generatie iPhone kent een Retina HD-scherm. Her en der lezen we geruchten dat Apple het lcd-scherm inruilt voor de technologie die we ook bij de Apple Watch terugzien: oled. De voordelen van oled-scherm zijn groot: mooiere kleuren, betere zwartniveaus en meer contrast. Kwalitatief gezien dus een flinke stap voorwaarts in vergelijking met lcd.

De vermeende specificaties van de iPhone 6S op een rijTevens krijgt het display naar verluidt een laagje saffier, wat het nog beter tegen krassen en stoten bestand moet zijn. Corning, het bedrijf dat de huidige iPhones uitrust met Gorilla Glass, heeft al kenbaar gemaakt te werken aan een opvolger genaamd Project Phire. De eerste producten met deze verbeterde krasvaste laag worden nog dit jaar verwacht. De iPhone 6S is een potentiële kandidaat.

Ook horen we verhalen over dat Apple Force Touch in zijn nieuwe iPhone wil verwerken om het scherm drukgevoelig te maken. Dat kan diverse voordelen met zich meebrengen; denk bijvoorbeeld aan het sneller doorspoelen van een video wanneer je harder op het scherm drukt.

2. Nieuw besturingssysteem

Hoogstwaarschijnlijk draait de iPhone 6S op de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem: iOS 9. Volgens de eerste berichten brengt het nieuwe OS geen grootste veranderingen met zich in de vorm van nieuwe functionaliteiten. In plaats daarvan wil Apple de algehele stabiliteit van het besturingssysteem verbeteren en bugs die in eerdere versies zijn geslopen weghalen.

3. Krachtigere A9-processor

Onder de motorkap zullen we bij de iPhone 6S waarschijnlijk de nodige veranderingen terugzien. Zowel de iPhone 6 als iPhone 6 Plus hebben een A8-processor met 64-bits architectuur. Volgens Bloomberg maakt deze processor plaats voor een A9-chip. Anonieme bronnen zeggen dat Samsung deze aanbesteding heeft gewonnen van concurrenten als TSMC. Dat betekent dat de iPhone 6S nog iets sneller en krachtiger wordt dan zijn voorgangers.

Of Apple het werkgeheugen vergroot in de iPhone 6S is niet bekend. Momenteel beschikt de iPhone over 1GB aan werkgeheugen. De meeste nieuwe smartphones draaien op 2GB RAM of hoger. Dat biedt zo zijn voordelen bij multitasking en het draaien van meerdere apps tegelijkertijd.

4. Nieuwe cameratechnologie

De vermeende specificaties van de iPhone 6S op een rijDe camera’s van de iPhone 6S krijgen wellicht ook een upgrade. Apple kocht in april het Israëlische LinX Computational Imaging op, een bedrijf dat zich specialiseert in cameratechnologie. LinX maakt miniatuurcamera’s voor smartphones en tablets met zelfontwikkelde sensoren en technologie. Hiermee is het mogelijk om meerdere foto’s tegelijkertijd te schieten en driedimensionale beelden vast te leggen.

Volgens The Wall Street Journal heeft Apple een bedrag van 20 miljoen dollar op tafel gelegd om LinX in te lijven. Het lijkt daarmee goed mogelijk dat Apple de cameratechnologie van het bedrijf gaat gebruiken om de camera’s van zijn iPhones en iPads te verbeteren.

5. Lightning connector maakt plaats voor usb-c

De laatste iPhone-modellen maken gebruik van de lightning-connector om de batterij op te laden of data-overdracht. Naar verluidt wil Apple deze aansluiting vervangen door usb-c. Deze techniek is onder meer terug te vinden in de nieuwe MacBook die Apple in maart lanceerde.

Usb-c zorgt niet alleen voor een snellere data-overdracht dan usb 3.0, maar maakt het tevens mogelijk om grotere apparaten als laptops op te laden. Een ander voordeel is dat je de usb-kabel op twee manieren kunt aansluiten. Ten slotte is de aansluiting van usb-c kleiner dan zijn voorgangers en backwards compatible.

Wat zijn jouw verwachtingen van de iPhone 6S? Laat het weten in de comments!

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel