Android 6.0 Marshmallow officieel: dit moet je weten

Android 6.0 Marshmallow officieel: dit moet je weten

Gisteravond maakte Google bekend dat de nieuwste Android-versie Android 6.0 Marshmallow gaat heten. Dit moet je weten over het nieuwe besturingssysteem, dat aankomende herfst verschijnt.

Dit is Android 6.0 Marshmallow

Lang gingen er geruchten over wat de uiteindelijke naam van Android M zou zijn, en daar heeft Google nu een einde aan gemaakt. Een beeld in de voortuin van het Google-hoofdkwartier maakt duidelijk dat het Android Marshmallow is geworden. Google heeft dus weer voor een zoetigheid gekozen, waar Android-versies van de afgelopen jaren namen als Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat en Lollipop kregen.

Android 6.0 Marshmallow

Hoewel Android Marshmallow niet zo vernieuwend is als Lollipop, brengt het besturingssysteem een groot aantal verbeteringen met zich mee. Hieronder hebben we enkele nieuwe features op een rijtje gezet. Belangrijk om te weten is dat de functies zijn gebaseerd op de previewversie van Marshmallow. In de consumentenrelease kan dus nog het een en ander wijzigen.

Betere accuduur door ‘Doze’

‘Doze’ is een nieuwe feature die ervoor zorgt dat Android Marshmallow efficiënter omgaat met de accu van je smartphone. Dat doet de app door slimme bewegingsdetectie te gebruiken en zo te bepalen of je smartphone is verplaatst. Is dat niet het geval, dan wordt automatisch de slaapstand ingeschakeld. Hierdoor gaan Android-toestellen in de stand-by-stand ongeveer twee keer zo lang mee.

App-machtigingen goedkeuren in Android 6.0

De belangrijkste feature van Android 6.0 is de mogelijkheid om app-machtigingen goed te keuren of juist af te wijzen. Hierdoor bepaal je zelf waar apps wel of geen toegang tot hebben. Wil je bijvoorbeeld niet dat WhatsApp jouw locatie kan bepalen, dan zet je dit gemakkelijk uit.

Android 6.0 Marshmallow

In een aparte pop-up-scherm kun je per app aangeven of deze toegang heeft tot bepaalde permissies. Heb je eenmaal een permissie goedgekeurd, dan heeft de app hier altijd toegang tot, tenzij je ‘m weer uitschakelt.

Google Now on Tap

Ook is er in Android Marshmallow een grote rol weggelegd voor Google Now on Tap. Dit is een nieuwe functie die analyseert wat er op je scherm wordt weergeven, en op basis hiervan relevante informatie toont. De functie werkt in alle apps en is voor verschillende zaken te gebruiken. Open je bijvoorbeeld een mailtje dat over een bepaalde artiest gaat, dan kan Now on Tap je direct van relevante informatie voorzien.

Ondersteuning voor Android Pay en vingerafdrukscanners

Android PayStandaard biedt Android 6.0 ondersteuning voor Android Pay, het nieuwe betaalplatform van Google. Android Pay is op elk Android-toestel met nfc te gebruiken en wordt aanvankelijk alleen in de VS beschikbaar. Wanneer Android Pay naar de Benelux komt, is nog onduidelijk.

Ook ondersteunt Android Marshmallow standaard vingerafdrukscanners. Dat betekent dat je straks met Marshmallow je toestel kan ontgrendelen met je vingerafdruk, en apps kan kopen in Google Play.

Android 6.0 Marshmallow release

Android 6.0 Marshmallow wordt vanaf aankomende herfst beschikbaar. Allereerst worden verschillende Nexus-toestellen van een update voorzien, waarna de vlaggenschepen van de grootste fabrikanten waarschijnlijk snel volgen.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel