Finse smartphonefabrikant Jolla presenteert eerste toestel

Finse smartphonefabrikant Jolla presenteert eerste toestel

De Finse smartphonemaker Jolla heeft zijn eerste smartphone geïntroduceerd. Het toestel komt in kekke kleurtjes en draait op Sailfish OS, een alternatief besturingssysteem dat door Jolla is ontworpen.

De eerste smartphone van het Finse bedrijf krijgt ook de naam Jolla mee. Het toestel is voorzien van een 4,5 inch-scherm, dualcore-processor en 16GB aan opslagruimte. Er is ook plaats voor een micro-sd-kaart. De Jolla beschikt verder over een 8-megapixel-camera en ondersteunt 4g, het nieuwe snellere mobiele netwerk.

Kleurtjes

jolla2Een opvallende eigenschap van de Jolla zijn de verwisselbare achterkantjes. Deze komen in meerdere kleuren en de interface van Sailfish OS past zich aan de kleur van de achterkant aan. Jolla noemt deze functie ‘The Other Half'.

Het mobiele besturingssysteem Sailfish OS is gebaseerd op het opensource-systeem Mer. Ontevreden ex-Nokia-werknemers hebben Jolla opgericht om hun eigen visie over smartphones te verwezenlijken. Dat zie je ook aan het design van de smartphone terug: het toestel heeft wat weg van de Lumia-lijn van Nokia.

Prijs

Het toestel is vooralsnog alleen in Europa beschikbaar met een prijskaartje van 399 euro. Het bedrijf wil het toestel eind 2013 aan consumenten gaan leveren. De Jolla kan volgens het Finse bedrijf ook Android-apps draaien.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel