‘Lagere hypotheek bij afsluiten smartphone-abonnement’

‘Lagere hypotheek bij afsluiten smartphone-abonnement’

Doordat een smartphone-abonnement voortaan gezien moet worden als een koop op afbetaling, kunnen consumenten tot wel duizenden euro's minder hypotheeklening aanvragen. Dat meldt De Hypotheekshop, één van de grootste adviesketens.

Gevolgen smartphoneabonnement hypotheek

De beslissing van het ministerie van Financiën om consumenten te beschermen tegen overkreditering heeft grote gevolgen voor degenen die een huis willen kopen. Zo kun je bij de huidige rentestand tot wel 4000 euro minder hypotheek krijgen als je 15 euro per maand betaalt voor je telefoon. Ben je in het bezit van een duurder toestel en betaal je 25 euro, dan loopt het gemiste bedrag op tot circa 7000 euro.
smartphoneabonnement hypotheek
Het gevolg van deze beslissing heeft effect op alle inkomensgroepen. Alleen de hoogte van de rente heeft lichte invloed. Daar geldt: hoe hoger de rent, hoe kleiner het effect van de nieuwe regeling.

Gedoogbeleid ten einde

Een abonnement met ‘gratis' smartphone wordt binnenkort gezien als een koop op afbetaling. Dit houdt in dat een smartphone-abonnement afsluiten wordt gezien als een lening en hierbij dus dezelfde regels van toepassing als voor andere leningen. Als je binnenkort een abonnement afsluit, wordt er eerst een inkomenstoets gedaan. Wanneer je smartphone 250 euro of meer kost, wordt deze lening aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie.

Momenteel worden telefoonabonnementen nog gedoogd en niet gezien als lening. De telecomsector is er echter niet in geslaagd om een nieuwe gedragscode te maken die volgens het ministerie van Financiën aan de Europese regels voor consumentenkrediet en de mededingingswet voldoet, waardoor er een einde komt aan de gedoogconstructie.

Door de nieuwe regelgeving rondom het kopen van een smartphone-abonnement wordt het afsluiten van een sim-only abonnement aantrekkelijker, aangezien deze abonnementen niet vallen onder de nieuwe regels.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel