Samsung Galaxy S9 versus Galaxy S8: de upgrade waard?

Samsung Galaxy S9 versus Galaxy S8: de upgrade waard?

Samsung heeft de Galaxy S9 uitgebracht. Een goed toestel, maar duur, en op papier een kleine upgrade ten opzichte van zijn voorganger: de Galaxy S8. We zetten beide toestellen tegenover elkaar. Zo weet je precies of je de nieuwste Samsung-smartphone moet kopen, of beter kunt kiezen voor de goedkopere S8.

Camera

De meest in het oog springende verandering is geen nieuwe functie, maar een aanzienlijke upgrade van de camera. Samsung heeft bij de Galaxy S9 voor het eerst gebruikgemaakt van een variabel diafragma. Dat maakt de cameralens groter of kleiner als de lichtomstandigheden veranderen. Dit houdt vooral in dat je in het donker meer detail op de foto krijgt.

Hoewel de camera van de Galaxy S8 nog altijd één van de beste smartphonecamera’s is die wij kennen, geven we hier de winst aan de Galaxy S9.

Een andere nieuwe functie van de camera is superslowmotion. Als je een filmpje opneemt, kun je in 0,2 seconden tijd 960 frames per seconde vastleggen. Maar in iets donkere omstandigheden krijg je dit niet meer voor elkaar, en die 0,2 seconde waarin je zo’n opname moet maken, moet je wel heel precies uitmikken. Het is een functie die niet enorm veel toevoegt.

Wat dit onderdeel betreft, zien we geen meerwaarde voor de Galaxy S9 ten opzichte van de Galaxy S8: het is gelijkspel.

Snelheid

Dit is een makkelijke. Elke nieuwe smartphone in het topsegment heeft uiteraard de nieuwste, snelste processor die er voorhanden is. De Galaxy S9 zou dit moeten winnen met de nieuwe, bloedsnelle Exynos 9810-chip. Maar is die upgrade wel zo groot? De processor van de Galaxy S8, de Exynos 8895, is ook nog altijd vlot. Testsites kunnen bar weinig verschil ontdekken. Dus hier kunnen we geen overtuigende winnaar aanwijzen. De Galaxy S8 en de Galaxy S9 bereiken hier gelijkspel.

Design

Het design van beide toestellen komt grotendeels overeen. Slank, met zeer dunne zijranden en minimale randen boven en onder. De beeldverhouding is 18 bij 9 en samen met de dunne randen zorgt dat ervoor dat beide je beide telefoons redelijk met één hand kunt gebruiken.

De belangrijkste wijziging in het ontwerp, vinden we op de achterkant. Op de Galaxy S8 zit de vingerafdrukscanner naast de camera en de flitser. Op de Galaxy S9 is de vingerafdrukscanner onder de camera geplaatst. Dit is een stuk handiger, want zo is ‘ie op de tast makkelijker te vinden. Wel valt op dat Samsung de inkeping van de vingerafdrukscanner op gelijke ‘diepte’ heeft gehouden. Het kuiltje is zo klein, dat je soms alsnog met je vinger over de camera veegt.

Vanwege de minimale verbetering gaat de winst qua design naar de Galaxy S9.

Geluid

Het geluid dat uit de Galaxy S9 komt, is beter. Betere speakers, een betere bas, het is fijn om naar muziek of telefoongesprekken via de speaker te luisteren met het nieuwe toestel. Die speakers zijn dan ook gefabriceerd met de kennis van Harman Kardon, of liever gezegd moederbedrijf AKG. Dat is door Samsung opgekocht en dat is aan het geluid van de Galaxy S9 onmiddellijk te merken. Bovendien gaat het om stereospeakers, en die produceren simpelweg voller en mooier geluid.

Voor het geluid gaat de winst dan ook naar de Galaxy S9.

Veel blijft hetzelfde

Voor het overige is erg weinig veranderd, of zelfs helemaal niets. Beide toestellen zijn stof- en waterdicht, wat wordt aangegeven door een IP68-certificatie. Het belangrijkste onderdeel is nog altijd het scherm, en ook dat is nauwelijks veranderd. Dat scherm behoort bij de beste van de huidige smartphonewereld, en daar viel al weinig aan te verbeteren.

De accu is ook ongewijzigd. Met 3000 mAh is het niet veel, maar voldoende om de dag op één acculading door te komen. En, ook niet onbelangrijk, waar steeds meer fabrikanten ervoor kiezen om de koptelefoonaansluiting weg te laten, zit die er bij de Samsung Galaxy S9 nog gewoon op.

Prijs

Het grootste verschil tussen beide toestellen is de prijs. Een prijsverschil is er altijd tussen een toestel van een jaar oud en een toestel dat net op de markt komt. Samsung heeft de Galaxy S9 bij zijn release vijftig euro duurder gemaakt dan zijn voorganger. De Galaxy S8 kostte een jaar geleden bij zijn release 799 euro, maar inmiddels kun je hem al krijgen voor 550 euro. De Galaxy S9 kost nu vlak na de release 849 euro. Driehonderd euro verschil dus. Dat is nogal wat, en dat verschil moet wel gerechtvaardigd worden door een stevige upgrade en nieuwe functies.

Wat de prijs betreft wijzen wij de Galaxy S8 als winnaar aan.

En de Plus-versies dan?

De kleinere Galaxy S8 en Galaxy S9 lijken erg veel op de grotere Galaxy S8 Plus en Galaxy S9 Plus. Ze hebben ten opzichte van de kleinere toestellen een iets groter scherm en grotere accu. Alle afwegingen hierboven gelden ook voor de Plus-varianten.

De Galaxy S8 Plus wijkt maar op één punt flink af van zijn opvolger, en dat is de dubbele camera op de achterkant van de Galaxy S9 Plus. Met die extra lens kan de Galaxy S9 Plus nog betere foto’s maken. Ze krijgen – als je dat instelt – een bokeh-effect, waarbij je de voor- of achtergrond naar keuze kunt vervagen.

Conclusie

Het ligt voor de hand dat een nieuw model verbeteringen met zich meebrengt, en dat is met de Galaxy S9 ook zo. Maar zijn die verbeteringen voldoende om een upgrade te rechtvaardigen? Heb je een Galaxy S7 of eerder, dan zeker. Maar heb je een Galaxy S8, dan is de upgrade zo klein, dat we concluderen dat je dan beter een jaartje kunt wachten. Tenzij je altijd het nieuwste van het nieuwste wilt hebben, en geld er niet toe doet. Ga dan meteen de Galaxy S9 halen, want het is een absoluut toptoestel.

Geschreven door Bart Vuijk

Journalist in Uitgeest met minimaal twee smartphones op zak. Riep ooit voor het eerst het woord ‘internet’ op een krantenredactie. Liefhebber van drummen, tomatensoep en alle soorten technologie.

Bekijk profiel