‘iPhone apps nog steeds toegang tot locatiegegevens’

‘iPhone apps nog steeds toegang tot locatiegegevens’

Sinds 2011 heeft Apple het liever niet dat iPhone-apps en iPad-apps het unieke nummer (UDID) van een Apple-apparaat opslaan; sinds mei is dit bovendien niet meer toegestaan. Onderzoekers van de University of California hebben echter ontdekt dat dit nog steeds gebeurt.

Het UDID van een Apple-apparaat kan vooral worden gebruikt om een reclameprofiel van je samen te stellen en om te zien welk Apple-apparaat je precies gebruikt, bruikbare informatie voor adverteerders. Om aan te tonen dat deze UDID nog vaak wordt geraadpleegd door iPhone-apps, hebben de Amerikaanse onderzoekers 225.000 iPhone-apps bekeken die op maar liefst 90.000 verschillende iPhones stonden geïnstalleerd.

Bijna de helft van de iPhone apps

APp StoreDeze iPhone-toestellen onderzochten de onderzoekers van februari 2012 tot en met december. Hierbij kwamen ze tot de conclusie dat in maar liefst 48 procent van de gevallen er nog steeds naar het ‘unique device ID' (UDID) werd gekeken.

Sinds 1 mei is het echter niet eens meer toegestaan om dit te doen, maar Apple lijkt dit beleid nog niet al te zwaar te handhaven. De onderzoekers geven namelijk ook aan dat 40 procent van de apps na die datum nog steeds de UDID van een iPhone achterhalen.

In iOS 7 wordt de mogelijkheid om de UDID Vanuit een app te raadplegen overigens helemaal verwijderd. Apple heeft daarnaast de zogeheten ‘identifier for advertising' (IDFA) geïntroduceerd, waarbij gebruikers zelf bepaalde voorkeuren en restricties kunnen aangeven.

iPhone apps onderzocht via gejailbreakte iPhones

Apple staat het niet toe dat apps activiteiten van andere apps bekijken. Daarom hebben de onderzoekers voor hun onderzoek gebruikgemaakt van gejailbreakte iPhones. Op dit soort toestellen is het mogelijk om bepaalde instellingen aan te passen en apps te installeren die Apple niet aanbiedt.  De resultaten zijn wel gebaseerd op apps uit de reguliere App Store.

Via: iPhoned

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel